Una exposició amb models històrics com el 600 o el Seat Panda omple el saló Automobile
Exposició que recull els 75 anys de Seat a l'Automobile, amb un model per any.
Va ser un 9 de maig de 1950 quan va néixer Seat, una automobilística que ha acabat liderant el mercat espanyol, primer des de les instal·lacions de la Zona Franca i més endavant des de la fàbrica de Martorell. La celebració dels 75 anys de la companyia del Baix Llobregat ha envaït aquesta edició del saló Automobile, que obre portes aquest dissabte fins al diumenge 18 de maig amb molta presència de marques xineses i els models elèctrics avançant a poc a poc.
Per celebrar els 75 anys, una gran exposició de Seat ha omplert de models històrics la plaça de l’Univers del recinte firal de Montjuïc. Acostumats a estar guardats al Museu de la Seat a la planta de la Zona Franca, tancada al públic excepte en algunes ocasions, els cotxes han sortit de la nau per passejar una estona i aprofitar per repassar cada any de la història de Seat.
Poc triga qualsevol a posar-se a buscar quin és el cotxe que ha tingut. Sempre hi ha els clàssics de l’Ibiza i el Leon, però també hi ha sorpreses, com la de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Des de fa uns anys es mou per la ciutat amb la moto de Seat Mó, però, el primer cotxe que va tenir va ser un Seat 127 de color verd. Una confessió que ha fet conscient que portava lligada l’etiqueta de boomer. Després, va venir una aposta més clàssica amb un Seat Ibiza blanc, un model que també va tenir el ministre d’Indústria i exalcalde de la ciutat, Jordi Hereu, qui ha recordat com va ser cremat en un atemptat al Port de Barcelona l’any 1994.
Uns models que van lligats a històries personals, però també a la història del país. El recorregut va des dels primers models, amb el Seat 1400 que es va començar a produir l’any 1953, però també amb el mític 600, del qual es van vendre més de 800.000 unitats. Però no podien faltar el Bocanegra, el Seat Ronda, el Seat Málaga, el Seat Alhambra o el Seat Toledo dels Jocs Olímpics. També el Seat Panda que, com ha recordat el conseller delegat interí de Seat, Markus Haupt, ha acabat sent més recordat per aquell piñazo que van tenir els Estopa. Malgrat les dates, no s’ha inclòs en la mostra el papamòbil que es va fer per a la visita de Joan Pau II en els anys 80, basat en el Seat Panda.
“La vinculació amb Espanya és total”, ha remarcat Haupt. Dels 21 milions de cotxes produïts per Seat en aquests 75 anys, la gran majoria s’han fabricat al país (19 milions), la qual cosa l’ha convertit en el segon productor automobilístic d’Europa i el novè del món. Integrada en el grup Volkswagen des del 1986, Seat aporta l’1% del PIB nacional i ocupa 14.000 treballadors, que rebran una paga extra de 575 euros per celebrar l’efemèride. Al llarg de tota la cadena de valor, la petjada de Seat arriba als 100.000 llocs de treball indirectes, tenint en compte que és l’única companyia que dissenya, desenvolupa, fabrica i comercialitza cotxes a Espanya.
Bufades les espelmes, el futur és un dubte per a Seat, encara sense cap model totalment elèctric a l’horitzó. No passa el mateix amb Cupra, la marca que va llançar la companyia l’any 2018 i ha anat conquistant mercat, amb un disseny molt esportiu i uns preus molt més elevats que els Ibiza que molts reconeixen a l’exposició del saló. “Volem que Espanya es converteixi en un referent de l’electromobilitat des de Martorell fins a la resta del món. Vam posar sobre rodes el país i ara el posarem sobre rodes elèctriques”, ha agregat Haupt. En un moment difícil per al sector de l’automoció, caldrà esperar per saber com seran els futurs aniversaris de Seat, també sense relleu des de la sortida abrupta de Wayne Griffiths.
Les 13 cambres de comerç de Catalunya, Barcelona Global, Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya,…
Conversa a tres bandes, amb un dels Moments Estel·lars que més públic ha congregat a…
Les claus de la 40a Reunió del Cercle d'Economia, l'efecte dominó de La Caixa i…
Després d’uns anys d’escassa rellevància musical, L’Auditori enceta una nova etapa encara plena d’incògnites
Nous moviments al hòlding inversor de la Fundació la Caixa després del sobtat relleu d'Ángel…
No és habitual que a la plaça de Catalunya hi passin coses. Tot i ser…