El sector agroalimentari explora transformar la gestió de l’aigua amb Impact Hub

El Lab de Transició de Recursos Hídrics connecta els reptes de les empreses amb experts, emprenedors i administracions per desenvolupar solucions regeneratives per a l'ús de l'aigua en la producció agroalimentària

L’aigua és clau en la indústria agroalimentària, i transformar la seva gestió és un repte. Des de regar els cultius fins a produir i transformar aliments, és un recurs imprescindible per al sector. Tant és així que la forma en la qual l’aigua s’utilitzi en aquest àmbit representa un factor clau en un escenari en el qual l’aigua pot presentar-se com un recurs escàs alhora que vital.

Així, maximitzar l’eficiència en aquesta indústria representa una prioritat. En aquest context, Aigües de Barcelona col·labora amb Impact Hub per posar en marxa el nou Lab de Transició de Recursos Hídrics, amb la finalitat de transformar la gestió de l’aigua en la indústria agroalimentària. Per avançar en aquesta fita, el Lab reuneix experts, administracions i emprenedors per codesenvolupar solucions innovadores que puguin aplicar-se a la indústria agroalimentària D’aquesta manera, emergeix com un programa d’innovació col·lectiva que es proposa avançar cap a solucions més resilients i regeneratives.

“L’objectiu és reunir persones de diferents entitats lligades al sector agroalimentari amb visions diferents que comparteixen la problemàtica de l’aigua”, destaca la directora d’Innovació d’Aigües de Barcelona, Joana Tobella. D’aquesta manera, el Lab constitueix “una forma innovadora de treballar en els reptes i les solucions” vinculades a la gestió de l’aigua en aquest àmbit, en el qual pot exercir un rol rellevant l’aigua regenerada, segons Tobella: “El que ens interessa des d’Aigües de Barcelona és promoure l’ús sostenible de l’aigua, en aquest cas dins de la cadena agroalimentària”.

Per fer-ho, el Lab s’ha marcat quatre reptes clau, que s’han definit i prioritzat a través de tallers, com ha detallat el responsable de la iniciativa a Impact Hub, Ramón López, a la presentació dels reptes en la seu del hub a Barcelona. Per començar, el Lab es proposa augmentar l’eficiència de l’aigua, amb la finalitat d’optimitzar l’ús de l’aigua per produir més amb menys, reduint la petjada hídrica per obtenir els mateixos o fins i tot millors resultats. També es proposa incrementar la reutilització, apostant per sistemes circulars de l’ús de l’aigua, així com avançar en nous models de governança i finançament público-privat per al sector agroalimentari i explorar solucions innovadores per al tractament de l’aigua.

Una vegada definits aquests reptes, s’ha obert la convocatòria per començar a buscar solucions, en un procés que estarà obert fins a la tardor i que interpel·la startups, empreses, experts, universitats, centres de recerca i qualsevol actor que “tingui alguna cosa a aportar” en aquesta transformació del model, destaca López. Una vegada seleccionades les diverses iniciatives que vulguin contribuir en aquest procés, els reptes s’abordaran en tallers i trobades mitjançant els quals s’aniran construint les solucions a cadascun d’aquests desafiaments. El Lab treballarà al llarg d’un any conjuntament amb empreses del sector, en espais de cocreació dissenyats per desenvolupar iniciatives pilot amb impacte real. “Si les solucions demostren la seva eficàcia i la seva coherència, l’any següent buscarem finançament per portar-les a la pràctica”, avança López.

El responsable del projecte a Impact Hub, Ramón López, a la presentació del Lab.

El Lab, que compta amb Coca-Cola i Lainco com a socis estratègics, treballarà col·laborant amb empreses i amb entitats del sector hídric. En concret, compta amb la col·laboració de Família Torres, BonÀrea, BonpreuEsclat, L’Institut Agrícola de Sant Isidre, la Cooperativa Agrícola de Viladecans, el Catalan Water Partenariat, el Clúster Food Retail de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua, que contribuiran al desenvolupament i a l’aplicació d’aquestes solucions. “Comptem amb agents de tota la cadena de valor, des de la producció fins a la indústria i la distribució”, destaca el responsable del projecte des d’Impact Hub Barcelona, integrat en una xarxa de 120 hubs amb presència a 70 països.

De fet, aquesta col·laboració entre Aigües de Barcelona i Impact Hub no neix amb el Lab: ja s’havien aliat anteriorment per buscar solucions a reptes concrets de la companyia, i ara han anat més enllà. Com destaca López, “tenint en compte que la gestió de l’aigua és estratègica per a moltes empreses, en lloc d’identificar reptes per a una en concret, ara hem anat a identificar reptes compartits per a un gran sector”.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Barcelona obre una nova porta per a captar inversió estrangera

Administracions públiques i institucions privades de la capital catalana sumen esforços per a posar en…

19 de juliol de 2025
  • El Bar del Post

Txarly Brown: Moltíssim de gairebé tot

“Veure a Skatalà en directe, als 18 anys, em va fer capficar-me en la música…

19 de juliol de 2025
  • La Punyalada

Morta La Boqueria, salvem Santa Caterina

Molts barcelonins ja no van a La Boqueria per por d’entrar en un parc temàtic;…

19 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Quan els avions també navegaven a Barcelona

El quart capítol de les històries i intrahistòries dels camps de vol que han acabat…

18 de juliol de 2025
  • Opinió

“Un alcalde que camina”

Dos anys de govern, una ciutat que no s’atura i un alcalde que camina. Aquest…

18 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Ajuntament i Port pacten reduir les terminals de creuers i construir-ne una més avançada

Amb aquest acord, que preveu una inversió de 185 milions d'euros fins a 2030, totes…

18 de juliol de 2025