Baco Boca

“Som de Bacallà”: la reivindicació del bacallà curat tradicional a la gastronomia catalana

El Gremi de Bacallaners de Catalunya posa en marxa aquesta campanya per posar en valor un ingredient tan propi de la nostra cuina, una acció a la qual s'hi han adherit restaurants com La Gormanda, Nectari, 7 Portes o Ca l'Isidre, entre d'altres

Arriba de les aigües fredes i gèlides dels mars d’Islàndia, però és tan propi i nostre com el calçot. El bacallà curat tradicional ha estat present a les nostres cuines des del segle XIX. Tot i això, les noves generacions que cuinen menys i més ràpid s’estan desenganxant d’aquesta tradicional manera de comprar i consumir el bacallà gadus morhua.

Per a evitar-ho, per a mantenir-lo com a ingredient imprescindible de les cuines d’avantguarda, i per rendir-li l’homenatge que es mereix en el marc de la distinció de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el Gremi de Bacallaners de Catalunya ha posat en marxa la campanya Som de Bacallà, una experiència única per a descobrir, comprar i tastar l’autèntic curat tradicional d’Islàndia. 

El Gremi de Bacallaners, defensor de la tradició

El Gremi de Bacallaners de Catalunya, com a defensor de la qualitat, l’ofici i la cultura gastronòmica catalana, vol reivindicar la tradició, la cultura i la feina que hi ha darrere del bacallà curat tradicional. No en va, els mestres “bacallaners” s’encarreguen de dessalar-lo, tallar-lo i oferir-lo perquè tingui la millor textura i sabor.

Bacallaneria Marinada, a Sant Vicenç dels Horts.

Així, en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, el Gremi de Bacallaners de Catalunya impulsa aquesta iniciativa que pretén posar al mapa on comprar i on assaborir l’autèntic bacallà curat tradicional.

El mapa gastronòmic de Som de Bacallà

El mapa situarà, per tant, botigues que preserven l’ofici, i restaurants on els xefs cuinen amb mestria receptes amb bacallà curat tradicional.

Restaurants, que el Gremi distingeix com a “ambaixadors del bacallà”, perquè han demostrat i demostren un compromís amb aquest producte, i que serveixen i serviran bacallà curat tradicional en plats emblemàtics i/o en tapes creatives i innovadores. Propostes delicioses per gaudir d’un producte excel·lent elaborat amb mestratge. Entre els participants, llocs tan emblemàtics com Nectari, de Jordi Esteve; Windsor, de Joan Junyent; La Gormanda, de Carlota Claver; Semproniana, d’Ada Parellada; Ca l’Isidre, de Núria Gironés; Can Culleretes, de Carles Martínez Agut; Roig Rubí, de Llorens Sonsoles; o el mític 7 Portes.

Esqueixada de la xef Ada Parellada, al restaurante Semproniana (Barcelona).

L’objectiu és que el mapa es mantingui en el temps i en evolució constant, incorporant progressivament tots els establiments que comparteixin aquest compromís i vulguin sumar-se a la iniciativa, fent visible el seu paper en la preservació d’aquest patrimoni gastronòmic.

Els guardians de la cultura del bacallà

La campanya, no obstant, tindrà els dies àlgids del 20 de març al 13 d’abril. Serà durant aquelles setmanes quan les bacallaneries participants, els autèntics guardians del bacallà, ofereixin degustacions especials de plats elaborats amb l’autèntic bacallà curat tradicional, dessalat, tallat i servit amb tot el coneixement i respecte per la tradició. “Bacallaneries” com, per exemple, la Mercè, al Mercat d’Olot; Marinada, a Sant Vicenç dels Horts; Bacalalo, al Mercat del Ninot de Barcelona; Bacallaneria Tarrès, al Mercat de la Llibertat de Barcelona; o Glòria Vila, al Mercat de la Mercè, també a Barcelona, ​​entre d’altres.

Elisabeth, tercera generació de la Bacallaneria Glòria Vila, al Mercat de la Mercè.

Dins la campanya també hi ha una clara aposta per apropar la cultura del bacallà curat tradicional als més petits. Per això, el Gremi de Bacallaners de Catalunya, amb la Federació de Mercats Municipals de Barcelona, ​​oferiran tallers de cuina i altres activitats a les aules gastronòmiques dels mercats de Sants, El Ninot, Sant Antoni, Santa Caterina, La Llibertat i La Boqueria, on els nens aprendran a cuinar el bacallà i descobrir les seves característiques, fomentant així una alimentació saludable arrelada a la nostra cultura gastronòmica. A més, es destacaran aquelles escoles que incorporen el bacallà curat tradicional als menús escolars, no en va, és un ingredient saludable, ric en proteïnes d’alt valor biològic, àcids grassos omega-3 i minerals essencials, que contribueix al desenvolupament i creixement dels infants.

L’ofici de bacallaner, exclusiu de Catalunya

L’ofici de “bacallaner/a”, que té el seu origen a la societat industrial catalana, és exclusiu de Catalunya. L’artesà bacallaner el rep directament d’Islàndia, on ha estat a salaó un mínim de tres mesos, el talla, el despina, el remull i el dessala de forma tradicional. Un procés que no només garanteix un producte d’altíssima qualitat, sinó que també facilita la feina tant a les llars com als restaurants, ja que arriba al consumidor al punt òptim per ser cuinat.

El tall del bacallà a Catalunya és exclusiu i únic.

Però el bacallà curat tradicional és molt més que un simple ingredient de cuina: és una mostra viva d’artesania, d’ofici i de tradició que mereix ser valorada i protegida. Som de Bacallà neix, precisament, amb l’objectiu de posar en valor tant el treball dels mestres “bacallaners”, com el dels que aprecien i fan valer el producte i un llegat gastronòmic que connecta amb la història i la cultura culinària catalana.

En aquest sentit, el Gremi també fa una crida a tots els establiments on es ven Bacallà d’Islàndia curat tradicional que se senten identificats amb l’ofici, així com a restauradors i cuiners, a formar part de Som de Bacallà i figurar en aquest mapa de referència que perdurarà en el temps. Una iniciativa que reivindica i celebra l’ofici, la qualitat i la tradició del bacallà curat tradicional: “Fem que el bacallà continuï sent un símbol de la nostra identitat culinària!”

Compartir
Publicado por
Isabel Acevedo (Baco & Boca)

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025