Del 10 al 13 de juliol, la Ruta de la Tapa del Raval convida a redescobrir el batec més autèntic d'un dels barris amb més personalitat de Barcelona. Per 5 euros, a 20 bars i restaurants nascuts de cuines plenes de tradició, podràs assaborir reinterpretacions que reten homenatge a la cuina de la memòria: receptes transmeses de mares i àvies, productes de proximitat i una mirada contemporània que ens parla d'identitat, històries i mestissatge culinari
La Bomba de Casa Leopoldo, un homenaje a la tapa más “barcelonesa”.
Si el Raval parlés, ho faria a través dels seus bars. De les cuines petites, de les barres desgastades, de les tapes plenes d’accent, d’aquells locals que mantenen viva la memòria. I això és precisament el que proposa la nova edició de la Ruta de la Tapa del Raval. Del 10 al 13 de juliol torna aquesta “excusa gastronòmica” amb motiu de la Festa Major del barri, un pretext per redescobrir locals cosmopolites i únics. Una cita amb el sabor, la història i l’autenticitat d’un dels barris més vius de Barcelona.
Per només 5 euros, a cadascun dels 20 locals participants podreu gaudir d’una tapa especial i una beguda. Aquí els clàssics i les reinterpretacions conviuen en harmonia, amb receptes que parlen de tradició, memòria i creativitat. A més, l’Eix Comercial del Raval posa de nou en marxa el passaport de les tapes, amb el qual es pot votar la millor tapa de la Ruta i guanyar un sopar per a dues persones a l’establiment guanyador.
En aquesta ocasió, amb motiu que aquest any Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, i per posar en valor la cuina catalana, aquesta nova edició de la Ruta vol retre un sincer homenatge a la cuina amb arrels que no oblida la tradició, però mira endavant. Una cuina que rendeix tribut a les receptes de les mares i àvies, i que es basa en un rebost ric amb productes del mar i de la terra. Això sí, sempre amb una mirada creativa i cosmopolita, fidel a l’esperit del Raval.
Per aquest motiu, aquest any molts establiments han volgut posar en valor la cuina catalana de base tradicional i producte local, reinterpretada amb estil propi.
Comencem amb les imprescindibles: les braves amb allioli i salsa brava de l’icònic Bar Mendizábal (C/Junta de Comerç, 2), que es poden assaborir tant a la popular barra com a la seva terrassa sempre animada.
A només uns passos, a Casa Leopoldo (C/Sant Rafael, 24), la típica bomba de la Barceloneta es transforma en una versió molt personal: bomba de cua de bou amb maionesa de chipotle, pur caràcter ravaler.
I no hi ha clàssic que valgui sense retre homenatge al Bar Marsella (C/Sant Pau, 65), el més antic de Barcelona, on aquests dies podràs acompanyar una absenta o una canya amb una deliciosa coca de recapte amb escalivada i anxoves.
La ruta també abraça la cuina més casolana al Bar Resolís (C/Riera Baixa, 22), que aposta per uns saborosos ous farcits de tonyina. A La Prudència del Raval (C/Abat Safont, 11), la protagonista és una actualitzada ensaladilla russa, fidel a la tradició però amb mirada contemporània.
El mestissatge apareix amb força en llocs com el gastrobar 78/33 (C/Ferlandina, 29), que presenta una original Gilda amb tonyina vermella, romesco, tomàquet sec i oliva farcida.
Al Bar Roso (C/Sant Gil, 2), conegut per tots com El Toro (per aquest gran cap de toro que presideix la paret del local), la tapa també parla d’història migrant: una torrada amb ajoblanco de poma i llardons de Cádiz que evoca els sabors d’Andalusia en ple cor del Raval.
El restaurant Na Mindona (C/Riereta, 8) proposa una tapa elegant i mediterrània: pollastre en escabetx de taronja i romaní, mentre que La Taverna d’en Rubén (C/d’En Robador, 33) aposta pel senzill amb una deliciosa broqueta de carn, ceba i tomàquet amb pa de pagès i allioli.
No podia faltar una proposta pensada per als amants del llúpol: a la Cervesa Sant Jordi – Tabarlot (C/Sant Pau, 4) la tapa és un saborós “Mos de Drac” de pulled pork amb adobat, acompanyat, per descomptat, d’una bona cervesa artesana.
I si parlem de mar, que sigui amb majúscules. El Magraner Boig (C/d’A Robador, 22) presenta un deliciós pop amb faves i ceba caramel·litzada. Per la seva banda, el Bar Atlanta (Rambla del Raval, 13) es manté fidel a la seva essència amb els musclos de l’Anna, una recepta senzilla i marinera.
Més sofisticat és el viatge de La Monroe (Pl. de Salvador Seguí, 1-9), que ens porta de la Barceloneta a Llatinoamèrica amb el seu “ceviche” de musclos amb mango i blat de moro torrat.
El barri més mestís de Barcelona també es reivindica amb tapes que travessen fronteres. A Bianco Noir (C/Riera Alta, 8), el protagonisme és per a un duet de samoses (vegetal i de carn) amb salsa verda i agredolça.
El Bar Costa reinventa l’estofat de tota la vida amb el seu tataki de vedella amb espècies àrabs i cruixent de patata. I el Fat Cat Raval (Pl. de Salvador Seguí, 13) presenta una tapa que ho té tot: patacó de galta de vedella amb alvocat, mango, ceba adobada, llima i gochujang casolà.
En Chula Vista (Pl. Emili Vendrell, 1), l’accent és purament mexicà amb un taco de xiitake i ceba, mentre que Las Fernández (C/Carretas, 11) signen una sorprenent mandonguilla de mole amb huitlacoche, blat de moro i alvocat cruixent.
En definitiva, la Ruta de la Tapa del Raval no és només una excusa per tapejar. És una manera de redescobrir el barri, els locals més autèntics, la gent, la història. De deixar-se sorprendre per tapes que parlen molts idiomes, però sobretot parlen del Raval.
Amb una valoració inicial de 2.520 milions d'euros, la companyia d'oci i recreatius amb seu…
La iniciativa impulsada pel Gremi de Llibreters de Catalunya, la Fundació Collserola i el Clínic…
El músic britànic agafa el relleu de Josep Pons, a qui la sala coincidirà el…
El Global Enterpreneurship Monitor (GEM) radiografia un ecosistema català cada vegada més "consolidat", amb només…
Per a celebrar el seu primer aniversari, l'espai gastronòmic busca ampliar el nombre i varietat…
La platja de Sant Sebastià serà l'escenari de dos concerts gratuïts que ja s'han convertit…