BNEW

Tecnologia per a avançar cap a la “datocracia”

Què són les 'smart cities'? Com poden ajudar a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que les habiten? Com afecten la tecnologia i el 'big data' a la nostra privacitat? A totes aquestes preguntes ha donat resposta Alicia Asín, CEO de la companyia especialitzada en el desenvolupament de sensors sense fil, Libelium, durant la seva xerrada inspiracional "Reptes i oportunitats de les 'smart cities' del futur" en la Barcelona New Economic Week (BNEW).

[dropcap letter=”L”]

‘experta en Intel·ligència Artificial, Internet of Things (IoT) i Big Data ha explicat que una ciutat intel·ligent és “una eina per a ser més eficients i atractius” que, ben aplicada, ajudarà a “millorar la democràcia”. Tot i això, per a arribar a aquest punt, les metròpolis s’enfronten a dos grans perills. 

Per una banda, la gestió de la privacitat és un dels principals reptes al que miren les societats actuals. Per això, Asín ha reclamat una “privacitat inclusiva” que doni la informació necessària com les etiquetes ho fan amb els aliments: d’una manera senzilla i fàcil d’entendre.   

Per l’altra banda, ha assenyalat les fake news com una de les grans amenaces a les smart cities. Per a contrarestar el seu efecte, Asín ha reclamat que “les dades no es facin servir com a forma d’amagar la realitat” i ha demanat als ciutadans que utilitzen el seu “sentit crític” a l’hora de consumir informació en línia. 

Després de destacar l’ús de la tecnologia que Barcelona ha fet en el seu camí cap a la smart city del futur, l’experta ha exigit “un major lideratge” a les administracions públiques per posar en marxa mesures transversals que converteixin les urbs en veritables smart cities

Per això, ha apostat per avançar cap a la “datocracia” en la que les administracions prenguin les seves decisions basant-se en les dades recopilades i que, després, els resultats de les seves accions es publiquin davant la ciutadania.

Segon Asín, l’objectiu de les smart cities és permetre un millor aprofitament dels recursos, “optimitzant despeses i generant nous ingressos”. Es podria, per exemple, instal·lar aspersors intel·ligents que ajudin a estalviar aigua i també sensors que analitzen l’ocupació de les parades de taxis per a veure quines es poden convertir en places d’aparcament que generin ingressos a la ciutat. En definitiva, assimilar que “una major tecnificació de les decisions” portarà una millora de la qualitat de vida de les ciutats. 

 

 

Compartir
Publicado por
Oier Llinàs

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025