Ecosistema emprenedor

The Yellow Nest: predicar amb l’exemple

El hòlding empresarial factura 56 milions d'euros el 2022 i aposta pel canvi en l'ús de l'energia i la transformació digital amb una seu a Terrassa 100% sostenible

L’eficiència energètica passa pel big data. Així ho veuen els germans Pons, Carles i Bernat, que van fundar The Yellow Nest amb un objectiu comú: ser protagonistes del canvi en l’ús de l’energia.

Ubicats al barri del segle XX de Terrassa, el hòlding conformat per fins a sis empreses diferents, ofereixen productes i serveis per a diferents moments de tota la cadena de valor en l’àmbit de l’energia. Entre els seus productes es troben sensors intel·ligents i equips de mesura elèctrica per al control i estalvi energètic. També ofereixen solucions per a la descarbonització del territori, promouen comunitats d’energia renovable compartida per a municipis i veïns. I disposen també, d’una plataforma digital de predicció i control d’equipaments de generació d’energia solar fotovoltaica.

Tot plegat forma part d’un projecte que pretén aconseguir un triple impacte com a empresa: l’impacte energètic, canviant els usos energètics; la transformació digital, a través del monitoratge de dades, i l’impacte social, aportant solucions per a un món més sostenible.

El projecte, que ara busca consolidar la seva estratègia d’internacionalització, ja abasteix a més de 80 països d’arreu del món. L’any 2022 van facturar 56 milions d’euros, que es tradueix en un creixement del 20% respecte a l’exercici anterior. La transició energètica no té aturada: esperen un creixement del 20% per l’any vinent, i per l’any 2025, duplicar la plantilla de 410 treballadors amb què compta actualment.

L’esperit emprenedor dels germans té origen a Circutor, empresa cofundada pel seu pare l’any 1973, Ramon Pons. La seva experiència els va dur a crear Cirprotec, que fabrica i distribueix productes de protecció contra els llamps i les sobretensions. Els germans van fer el salt per crear Smilics Technologies, dedicada a la creació de sensors intel·ligents per al control i estalvi energètic. Smilics va ser la llavor del que avui és The Yellow Nest, que actualment agrupa sis empreses: les catalanes Km 0 Technology, NNergix, VMC i Smilics, i ZEZ Silko (República Txeca) i Saci (Madrid).

La seu empresarial de The Yelow Nest a Terrassa és també un laboratori en viu per provar noves tecnologies d’eficiència energètica.

La seu corporativa forma part del que ells anomenen Vapor 4.0, una proposta que vol combinar el passat industrial i modernista de Terrassa amb el futur digital i sostenible. “Hem de recordar que som una empresa de Terrassa al servei de la ciutat. No podem ser líders globals sense ser-ho localment”, argumenta Carles Pons.

The Yellow Nest (en anglès, niu) compta amb un edifici autosostenible, que genera la seva pròpia energia i redueix els consums gràcies als materials de construcció eficients. Aquest model de sostenibilitat és l’aplicació real de com s’imagina el grup empresarial el futur de les comunitats: la domòtica i el big data al servei de les persones per obtenir millor qualitat de vida. L’edifici compta, a més de plaques solars i solucions arquitectòniques aïllants, sistemes geotèrmics i un pou canadenc, que aprofita la temperatura constant del subsol per intercanviar-la amb la de l’aire de l’interior de l’edifici. Totes les dades de consum es monitores constantment gràcies a sensors fabricats per Smilics, que permeten un control energètic eficient.

“Terrassa té el potencial per ser una smart city. Cal invertir en el barri, transformar-lo i millorar-lo. No volem una empty city amb barris buits i marxar als afores”, defensa Pons. Això no exclou la seva mirada global: l’objectiu és expandir-se a nous mercats com Alemanya o els Estats Units.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

EstarB, l’aposta de Barcelona per la universalització de la salut mental per als joves

L’any 2021, en ple procés de normalització postpandèmia, l’Ajuntament de Barcelona va consultar als joves…

31 d'octubre de 2025
  • Gastronomia

“Del Gastronomic Forum Barcelona surts amb idees noves, contactes de valor i el paladar despert”

El saló posarà enguany el focus en la Nova Cuina Catalana, en un moment clau…

31 d'octubre de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Barcelona, pol de l’economia circular per transformar la indústria

El nou BAC exerceix de laboratori d'idees i "d'escola de cofundadors” per impulsar projectes que…

31 d'octubre de 2025
  • Opinió

Barcelona, ciutat de mar… d’esquena al mar?

Repensar la mobilitat i l'accessibilitat ciutadana és clau per recuperar la nostra identitat mediterrània

31 d'octubre de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

W Barcelona: La gran vela que va minvar

Tercer capítol de la sèrie hotels amb història i històries d'hotels. En aquesta ocasió, el…

31 d'octubre de 2025
  • Imatges

El museu somniat de Carmen Thyssen a Barcelona comença a perfilar-se

El projecte, impulsat per la companyia Stoneweg Places & Experiences i presentat de la mà…

30 d'octubre de 2025