La UB es torna a situar entre les 200 millors universitats del món

El centre català és també el primer espanyol segons el rànquing de Shanghai

La Universitat de Barcelona (UB) s’ha tornat a situar aquest 2024 entre les 200 millors del món. En la nova edició de lʼAcademic Ranking of World Universities, més conegut com a rànquing de Shanghai, el centre català ha millorat posicions després de quedar per sota l’any passat, en la forquilla 201-300, juntament amb la Universitat de Granada. A més, la UB torna a ser la millor universitat de tot Espanya, consolidat com l’únic centre que aconsegueix estar entre les 200 primeres posicions, un lideratge que havia mantingut des del 2018 fins al 2023.

La resta d’universitats catalanes també estan presents en la classificació. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) es col·loquen dues forquilles per darrere de la UB (301-400), mentre que la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) se situen a l’escala 701-800 del rànquing. Finalment, a la forquilla que va de les 801 a les 900 millors universitats, hi ha la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Girona (UdG).

En el conjunt d’Espanya, el rànquing de Shanghai inclou un total de 36 universitats entre les millors 1.000 del món, dues menys que fa un any, deixant aquest cop fora a la Pablo Olavide de Sevilla i la Rey Juan Carlos de Madrid. A banda de la UB, la UAB i la UPF, els deu millors centres espanyols són la Universitat de València, situada en la forquilla 201-300, i la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Granada i la Universitat del País Basc, en el segment 301-400. Per acabar, es troben la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Sevilla, en la forquilla 401-500.

A nivell mundial, un cop més, la classificació ha estat liderada per les universitats estatunidenques, amb les primeres posicions ocupades per Harvard, Stanford i lʼInstitut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). “Amb el finançament de què disposem les universitats públiques del nostre país, situar la UB entre les 200 millors del món en un entorn dominat per centres amb més recursos que nosaltres és un fet enormement destacable”, defensa el seu rector, Joan Guàrdia.

Publicat des de l’any 2003, el rànquing de Shanghai és un dels més prestigiosos a escala internacional i es fixa en sis indicadors com ara el nombre de guardons rellevants com els Premis Nobel, la xifra de citacions dels investigadors o el total d’articles publicats. La classificació, feta per la Universitat de Jiao Tong, analitza un total de 2.500 centres de tot el món i publica la classificació dels 1.000 millors. Les primeres 100 posicions, dominades pels Estats Units, s’endrecen una a una i la resta es fa per blocs.

Malgrat el lideratge estatunidenc en el primer tram, la Xina supera els Estats Units en el nombre de centres que entren en el rànquing. A nivell europeu, sense comptar el Regne Unit, la primera de la classificació és la Universitat Paris-Saclay, en la posició número 12, seguida per l’Escola Politècnica Federal de Zúric (ETH Zurich), en la posició número 21.

 

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025
  • Hashtag Barcelona

La foto de Collboni

El dia de Sant Jordi, l’alcalde Jaume Collboni va publicar una fotografia, al seu compte…

29 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

DeepUll aixeca 50 milions per accelerar el diagnòstic de la sèpsia

L'empresa de tecnologia mèdica destinarà els recursos a la validació clínica de la seva solució

29 d'abril de 2025
  • Professionals

El patronat de la Fundació La Caixa relleva Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa

El president de Naturgy, Francisco Reynés, és designat nou membre del consell i serà nomenat…

29 d'abril de 2025