Ecosistema emprenedor

Zyrcular Foods inverteix 3,5 milions en una planta d’hamburgueses vegetals

L'empresa propietat dels accionistes de Vall Companys vol ser el referent del sud d'Europa en l'elaboració de productes de proteïna alternativa a la carn o al peix, un mercat multimilionari que està revolucionant el sector de l'alimentació a escala mundial

Es va accelerant el degoteig d’iniciatives empresarials que es volen posicionar en la cursa internacional per desenvolupar productes alternatius a la carn. Catalunya és una potència en el sector de l’alimentació i no vol quedar fora d’un negoci que ja mou milers de milions d’euros a tot el món. L’accés a l’aigua i a la proteïna de qualitat es presenten com dos dels principals desafiaments als quals haurà de fer front la humanitat en els pròxims decennis; ambos recursos estan directament relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat d’instaurar nous models de consum més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Es calcula que l’any 2050 al món hi haurà 10.000 milions d’habitants i algunes enquestes pronostiquen que pel 2040 el 60% de les proteïnes que es mengin ja no procediran d’animals.

En aquest context, l’empresa Zyrcular Foods ha apostat per ubicar a Catalunya, concretament a Seva, a la comarca d’Osona, una fàbrica que neix amb l’ambició de convertir-se en el centre de referència al sud d’Europa en elaboració de productes alternatius a la proteïna animal. La planta ha suposat una inversió de 3,5 milions d’euros, xifra que inclou la construcció d’una primera nau de 1.500 metres quadrats i la compra de terrenys adjacents destinats a futures ampliacions. Es preveu la contractació de cinc persones per la fase d’arrancada.

Zyrcular Foods és una empresa constituïda per la família Vall, propietària del grup carni i ramader Vall Companys. No es tracta d’una filial del gegant lleidatà del porcí, sinó d’una empresa independent impulsada pels accionistes del grup, conscients que han de pujar a un tren que sembla imparable i que atrau, especialment, als consumidors més joves, és a dir, als consumidors del futur. Podria semblar que es tiren pedres a sobre la seva pròpia teulada, però no és així. La seva reflexió és que són uns dels principals productors de proteïna animal d’Espanya i que ara tenen també l’oportunitat de ser-ho en l’àmbit de la proteïna alternativa o vegetal, és a dir, passaran de ser productors de proteïna animal a simplement productors de proteïna, de qualsevol mena. Grans multinacionals com Nestlé i Unilever, amb les marques Garden Gourmet i The Vegetarian Butcher, respectivament, han fet el mateix camí.

La planta s’ha finançat amb recursos aportats pels accionistes i amb una línia de finançament verd facilitada per BBVA.

Santi Aliaga, conseller delegat de Zyrcular Foods.

Zyrcular Foods va començar la seva activitat a mitjans de 2019 com a empresa importadora dels millors productes plant based —de base vegetal— internacionals. Van portar a Espanya, per exemple, la famosa Beyond Burger, l’hamburguesa vegana que imita la carn i que ja cotitza al Nasdaq de Nova York.

Ara, Zyrcular Foods, que té com a conseller delegat a Santi Aliaga, fa un pas més i més a més de distribuir productes de tercers entra en el negoci de la producció dels seus propis aliments alternatius a la carn i també al peix. No preveu crear una marca de productes vegetals dirigida al consumidor final, sinó que es posiciona com un gran especialista en el segment B2B. Així, en aquesta fase inicial d’arrancada, la planta de Seva produirà hamburgueses i carns picades vegetals per les cadenes de supermercats i també per clients del canal horeca o foodservice, és a dir, pel sector de la restauració. La fàbrica, a més a més, desenvoluparà productes substitutius de la carn per altres empreses industrials que no disposen d’aquesta tecnologia. L’objectiu és arrancar amb una producció d’un milió de quilos l’any, xifra que es multiplicarà en les següents fases si el projecte té èxit i el seu producte és acceptat pels consumidors.

El repte de Zyrcular Foods és doble perquè a banda de produir aliments anàlegs carnis, també farà elaboracions que imiten al peix, un segment de negoci que també avança a bon ritme en el mercat internacional. La producció s’anirà diversificant en el futur amb tota mena de solucions i variants de proteïna alternativa a l’animal.

Zyrcular Foods, que compta ara amb quinze treballadors, preveu facturar més de tres milions d’euros aquest any 2021 gràcies a la posada en marxa de la planta d’Osona. Aquesta xifra suposarà més que duplicar els ingressos d’1,2 milions aconseguits durant el 2020, un any marcat per la pandèmia i per la crisi del sector de la restauració, que ha frenat la venda d’aquests productes alternatius a la carn. A més a més de la Beyond Burger, l’empresa comercialitza marques com Next, Gardein o Sophie‘s Kitchen.

La nova planta de Seva tindrà un impacte ambiental molt reduït, ja que està dotada de plaques solars que generen el 20% del consum energètic; la resta d’energia serà d’origen renovable generada amb salts d’aigua per l’empresa Productora Elèctrica Urgellenca (Peusa).

Aliaga ha liderat la creació de la nova empresa, que ha escollit el municipi de Seva per ubicar la fàbrica.

Un dels principals reptes de l’empresa és abastir-se en el futur de matèries primeres vegetals de proximitat, ja que avui, la soja, l’ingredient bàsic d’aquests tipus de productes, procedeix principalment del continent americà. S’explorarà, per exemple, el cultiu de pèsols com una de les fonts de proteïna vegetal amb més potencial, un fet que contribuirà també a dinamitzar el sector agrari. En la seva recerca i en matèria de nutrició, Zyrcular Foods treballarà de la mà de la Facultat de Salut de la Universitat de Vic.

En el sector de la proteïna vegetal, a Catalunya també opera l’empresa Heura Foods, creada per Marc Coloma i Bernat Añaños. Han aconseguit un fort èxit en el mercat gràcies al producte substitutiu de la carn que han desenvolupat i que fabriquen a través de tercers a països com Holanda. La marca Heura, en aquest cas sí destinada al consumidor final, ja està present a més de 3.000 supermercats de dotze països i l’any 2020 ha aconseguit una facturació de vuit milions d’euros.

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Professionals

Cristina Castañer: “L’artesania s’està convertint en el nou gran luxe silenciós”

Amb gairebé 60 anys, Cristina Castañer va decidir donar un gir a la seva vida…

31 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

L’automobilística xinesa Chery aposta per Catalunya amb un nou centre de R+D a Cornellà

La nova planta, que es posarà en marxa al llarg de tardor, comptarà amb una…

31 de juliol de 2025
  • Professionals

“La IA ens ajuda a aconseguir l’excel·lència en els serveis als nostres clients”

En els últims anys, la sostenibilitat s'ha convertit no només en una necessitat per al…

31 de juliol de 2025
  • Creativitat

Dissenyar sistemes, no edificis: la visió de Josep Miàs

Amb una trajectòria marcada per la cerca de projectes híbrids, flexibles i generosos amb el…

29 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona inaugurarà el Tour de França 2026 amb un recorregut modernista

Els ciclistes desfilaran des de Sant Pau a la Sagrada Família el 2 de juliol,…

29 de juliol de 2025
  • Good News Barcelona

Vall d’Hebron estrena el primer ciclotró públic de Catalunya per a produir radiofàrmacs

Aquest accelerador de partícules permetrà desenvolupar medicaments essencials per al diagnòstic i tractament personalitzat de…

28 de juliol de 2025