Victor Garcia, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global.
BARCELONA GLOBAL YOUNG TALENT

“Barcelona no ha de comparar-se amb ningú, sinó construir un perfil propi per atreure talent”

Entrevistem Victor Garcia, vicepresident de 'Internal Audit & Risk Management' a Archroma

The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Victor Garcia, un dels participants del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global, Barcelona 2040. Garcia és vicepresident de Internal Audit & Risk Management en Archroma, líder global en especialitats químiques per als sectors del tèxtil i l’embalatge.

L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders comparteixin la seva visió sobre la Barcelona del futur a la qual aspiren, així com les seves propostes d’impacte per a la millora de la ciutat.

— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?

— Barcelona ha d’aprofitar les seves múltiples fortaleses per situar-se en una posició que li permeti adaptar-se als intensos canvis que travessa el món. Com a part de l’equip directiu d’una multinacional amb presència en més de 40 països, encara no he conegut ningú que no m’envegi per viure aquí; fem que es donin les condicions perquè puguin venir a desenvolupar el seu talent a Barcelona.

— Amb quina ciutat compararies Barcelona?

— És molt difícil trobar alguna ciutat que tingui una combinació similar de qualitat de vida i oportunitats professionals. Al meu entendre, Barcelona no ha de comparar-se amb ningú, sinó construir un perfil propi que la diferenciï de la resta per a atreure el millor talent i dotar-lo de l’ecosistema adequat perquè creixin i generin oportunitats per als barcelonins.

— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se Barcelona?

— Els models d’èxit que han funcionat fins ara no necessàriament ho faran en el futur. Per tant, opino que Barcelona hauria de potenciar les fortaleses que la fan estar consistentment en les posicions més altes en els rànquings de “millors ciutats per a viure”, mentre treballem per generar l’ecosistema necessari perquè també estigui entre les “millors ciutats per invertir”.

— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?

— Combinar la transformació del model productiu cap a una indústria d’alt valor afegit amb la capacitat de mantenir i potenciar la qualitat de vida per als barcelonins. I hi ha múltiples arestes dins aquest repte: des de la perspectiva de la qualitat de vida, hem de donar una resposta a la mobilitat del futur, a l’accés a l’habitatge i la baixa natalitat, però també hem de fomentar les inversions necessàries perquè les infraestructures i la connectivitat de la ciutat permetin el desenvolupament de les noves indústries.

— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?

— Crec que els joves tenim un paper essencial en la transformació de la ciutat. En plena nova revolució industrial, amb les dades i la intel·ligència artificial en el centre, el talent jove pot aportar aquesta mirada nova, nadiua digital, per imaginar les solucions del futur. La participació dels joves en la definició del model de ciutat que volem construir com a societat ha d’aportar també idees que trenquin amb el curtterminisme i modelin la ciutat en la qual volem viure en 2040.

— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?

— La clau en la qual basar el desenvolupament futur de Barcelona és una productivitat més elevada, que ens permeti aconseguir una millor generació i distribució de la riquesa que redundi en la qualitat de vida que la defineix. Per competir en un món que encara està globalitzat, d’una manera que ens permeti aprofitar l’onada de relocalització que es comença a albirar, hem de ser capaços d’oferir una economia basada en el coneixement. Com a enginyer, considero que el talent STEM serà clau. Barcelona no pot ni ha de competir en costos laborals, sinó en la generació de valor que només el millor talent pot donar. Tenim la millor ciutat perquè aquest talent vulgui viure aquí, així que hem d’aconseguir que el seu desenvolupament professional i vital pugui produir-se a Barcelona.