Gastronomia

L’alimentació sostenible serà l’eix central del Gastronòmic Fòrum Barcelona

La fira per a professionals de la restauració, l'hostaleria i la gastronomia vol marcar un punt d’inflexió en el compromís per la sostenibilitat de tot el sector i de les més de 300 empreses i 100 ponents, entre els que es troben 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin, que es donaran cita la setmana vinent a Barcelona

El compromís per la sostenibilitat i l’alimentació saludable serà l’eix central de l’edició d’enguany del Gastronòmic Fòrum Barcelona, que se celebra del 18 al 20 d’octubre a Fira de Barcelona i que reunirà més de 300 empreses i 100 ponents, entre els que es troben 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin.

En són una mostra les novetats anunciades i les 50 innovacions que es presentaran a la fira que, alhora, es perfila en aquesta edició com una peça clau per a la reactivació de tot el sector en la etapa post-covid per l’impacte que aconseguirà mitjançant la connexió de negocis i d’operacions comercials que es generen al llarg de tres dies.

Els assistents hi trobaran els primers caramels de mel ecològica amb envàs totalment compostable d’Europa de la centenària empresa Mel Muria, que ha desenvolupat la idea a través de la seva línia ecològica Muria Bio, en un clar exemple d’economia circular. També es podrà comprovar que és factible prendre una beguda amb una cullereta o una canyeta comestible fetes amb civada, fibra de cacao, farina d’arròs i de blat i que ja les comercialitza l’empresa Gloop.

Així mateix, s’hi podran trobar i tastar una salsa d’olives líquides — elaborada per Caviaroli amb el chef Albert Adrià—, polvorons de tomàquet, vermut amb mistela de garnacha blanca de Coca i Fitó; vi en llauna d’Aluvinum Wines; i un ampli ventall d’elaboracions noves a l’alçada dels paladars més exigents. Rillettes d’ànec confitat; paté rústic de Gall del Penedès de la firma Mallart Artesans Xarcuters, cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, i rigatone de llenties pardines de la marca Hort del Silenci (Artesa de Segre), per destacar alguna de les novetats.

El codirector de Gastronòmic Fòrum Barcelona, ​​Pep Palau, recorda que “la sostenibilitat abasta conceptes com les bones pràctiques agrícoles, models de comerç verd i distribució sostenible, el residu zero, el reaprofitament de recursos, la gestió de les persones i la construcció i habilitació dels espais”, i que l’esdeveniment acull tots i cadascun d’aquests àmbits. Palau també va valorar l’aposta dels grans xefs per sumar-se a l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030.

La fira, punt de trobada de tot el sector, esdevindrà una peça clau per a la recuperació post-covid

De fet, la cita és la gran trobada de coneguts xefs catalans, nacionals i internacionals mitjançant un complet programa de classes magistrals, sessions temàtiques, tasts. Està prevista la participació de Joan Roca amb el seu projecte Gastronomia Sostenible del Celler de Can Roca; Ángel León amb la creació de l’ecosistema marí sostenible al voltant del restaurant Aponiente, i Eneko Atxa, pioner de la cuina mediambientalment responsable el restaurant Azurmendi que ha estat reconegut com el més sostenible del món per The World’s 50 Best Restaurants. El programa el completen, entre altres grans xefs, Pierre Gagnaire, Norbert Niedekofler, Ricard Camarena, Xavier Pellicer, Maria José San Roman, Maria Solivellas, Pepe Solla, Javier Olleros, Amélie Darvas, Najat Kaanache, Carme Ruscalleda i Iolanda Bustos.

Les innovacions són un dels elements imprescindibles de la fira gastronòmica per a professionals.

Com en edicions anteriors, la fira inclou l’àrea d’innovació Fòrum Lab Barcelona Alimentació Sostenible, que oferirà conferències i taules rodones en què més de 50 experts de el sector alimentari i hostaler posaran a l’abast d’empreses i professionals eines útils per a una gestió ecològica dels seus negocis. El seu programa estarà dividit en tres eixos temàtics: el restaurant sostenible; pràctiques de sostenibilitat en la producció, el comerç i la distribució, i propostes de valor, màrqueting i coneixement per a una millor gestió dels negocis hostalers.

Enguany la fira dels professionals de la gastronomia coincideix amb el Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, un reconeixement internacional que rep el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), que també té lloc a Barcelona del 19 al 21 d’octubre, i en què 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.

Els tastos de productes i elaboracions culinàries són presents durant els tres dies de l’esdeveniment.
Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Trencadís

El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc es trasllada a les Tres Xemeneies

Del 27 de juny al 6 d'agost es podran gaudir d'una selecció de 18 pel·lícules…

30 d'abril de 2025
  • Creativitat

La Escocesa, residència d’art entre vidres trencats i edificis fabrils intel·ligents

L'antic recinte industrial del Poblenou veu créixer el seu centre artístic i es prepara per…

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La japonesa NYK construirà la nova terminal de cotxes del port per 75 milions

La infraestructura ha adjudicat la terminal a la naviliera per 27 anys

30 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025