Angostura

Aquest sommelier

Aquest sommelier, Joan Carles Ibáñez, va treballar, fa anys, al Racó de can Faves, del Santi Santamaria. Sempre ha sigut un referent del sector, perquè estima l’ofici i en sap tant que és molt humil. Em sorprèn i no em sorprèn, això. Els que en saben molt (En Pitu Roca, en Ferran Centelles…) sempre són amables, humils, disposats a aprendre i disposats a admirar. Ho he vist en els grans músics i els grans escriptors, això.

Des de fa anys, quan va morir en Santi Santamaria, en Joan Carles Ibáñez treballa al Lasarte. És el restaurant de tres estrelles, a Barcelona, que hi ha l’hotel Monument, al Passeig de Gràcia, “ambaixada” barcelonina del xef Martín Berasategui. No hi ha millor cap de sala. Amb el pin de plata a la solapa que representa l’obridor de vi (el clàssic de tirabuixó; aquest invent de disseny perfecte) li dona tota la importància a cada ampolla, a cada copa.

Un cop vaig guanyar un premi en un concurs de tast de vins (el concurs del restaurant Marejol, de Vilanova). Era un concurs per parelles i el premi era… una ampolla de Chateau Latour de l’any 80. Estava una mica reduïda i no em vaig veure en cor d’obrir-la jo, ni tampoc de no compartir-la, estigués com estigués. Li vaig portar a ell i la va deixar al celler del Lasarte, a reposar. Llavors, un dia vam quedar per obrir-la. Va fer tot un treball d’artesania per treure el tap, i per recuperar-la. La vam compartir al programa de vins que faig a Catalunya Ràdio. En Ferran Centelles també hi era.

Ahir vaig veure com en Joan Carles Ibáñez obria una ampolla de similars característiques, amb el tap mig enfonsat. Tothom li porta ampolles, em sembla. Amb un aparell que donava escalfor al coll de l’ampolla, la va aconseguir degorjar. Li va tallar el coll, vaja. Era la única manera de salvar el que hi havia a dins. Després, vaig veure com servia un vi (un Taleia, d’en Ferrer Bobet) amb la mateixa minuciositat que uns minuts enrere.

Veure treballar la gent que estima i —per tant— coneix l’ofici sempre m’ha fet posar pell de gallina. Com quan a les papereries t’emboliquen una llibreta “per a regal”, com quan a les botigues de roba pleguen (amb costum i perícia) un jersei per posar-te’l a la bossa. Joan Carles Ibáñez li dona tanta importància al vi (al de la meva ampolla mítica i al que em prendré avui per dinar) que fa que tu li donis importància. Et transmet emoció com si fos per bluetooth. Seria una pena que només gaudissin del seu mestratge els turistes, quan tornin. Alguna cosa hem de fer, perquè els seus coneixements ens arribin als que cada dia trepitgem aquesta ciutat.

Compartir
Publicado por
Empar Moliner

Artículos recientes

  • Creativitat

Barcelona impulsa marques emergents per a convertir-se en capital mundial de la moda

Des de 2019, el programa Barcelona Fashion Forward ha acompanyat en el seu procés de…

26 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Trent posa el focus en nous dissenyadors emergents per al seu model de lloguer de moda

La plataforma que ha vestit estrelles com Rosalía i Karol G se centra ara en…

26 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

Portal de l’Àngel avança en les obres per mudar la seva pell

L'avinguda renova el seu paviment en una reforma que va més enllà d'allò estètic, en…

26 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

La vela busca popularitzar-se amb un nou format de competició escolar

Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela impulsen un nou programa que aspira…

26 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Barcelona prova d’establir circuits més segurs per a dones esportistes

Combinant tecnologia i voluntaris, la prova pilot, que es testarà fins a finals de desembre…

26 d'agost de 2025
  • Opinió

Barcelona SOS

Per què una ciutat de la categoria de Barcelona no té un pla B i…

25 d'agost de 2025