Ecosistema emprenedor

Barcelona, primer pol ‘deeptech’ del sud d’Europa

Les empreses emergents de base tecnològica i científica capten 544 milions d'inversió des del 2019

Amb l’arribada de noves eines com la robòtica, el blockchain, la supercomputació i, últimament, la intel·ligència artificial (IA), cada vegada són més les startups que es dediquen a trobar noves solucions disruptives en el camp de la tecnologia, l’enginyeria i la ciència. Són les anomenades empreses emergents deeptech, molt vinculades a les universitats i centres de recerca, amb models de negoci complexos que requereixen molt temps i finançament per arribar al mercat.

A poc a poc, es va consolidant un ecosistema català en aquest camp, format avui dia per 340 startups, un 6% més en comparació amb l’any passat, representant el 16% de totes les empreses emergents. En conjunt, les companyies deeptech facturen 166 milions d’euros, amb un creixement anual del 3%, i ocupen més de 2.700 treballadors, un 17% més, segons dades recollides per Acció. La salut, amb el protagonisme de la biotecnologia, concentra gairebé la meitat de les firmes, amb exemples capdavanters com PeptomycMimark, Integra Therapeutics o The Blue Box.

Les startups deeptech es concentren a Barcelona, on se situen gairebé 200 companyies, xifra que representa el 58% de totes les que hi ha a Catalunya. A molta distància, la segueixen Cerdanyola del Vallès (4%), Terassa (3%) i Castelldefels (2%), on se situen centres de recerca com l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Gairebé 50 universitats i centres de recerca generen spin-off de tecnologia profunda, acompanyades per una desena d’incubadores i acceleradores.

La potència de la capital catalana i el seu entorn la consoliden com el primer hub deeptech del sud d’Europa per volum d’inversió captada. En el període comprès entre 2019 i 2024, Barcelona ha atret un total de 544 milions d’euros, xifra que la converteix en el sisè pol en el conjunt d’Europa. Es col·loca així per darrere de ciutats com Estocolm, París, Munic, Berlín i Hèlsinki, amb desemborsaments molt més inflats, però per davant de Madrid, Amsterdam, Dublín i Copenhaguen, amb partides més comparables.

L’any 2022 va ser el millor per al sector català de tecnologia profunda, quan es van captar 165 milions d’euros. En aquest 2024, la xifra de finançament aconseguit se situa en els 112 milions d’euros. Amb una xarxa d’una quarantena de fons de capital de risc i plataformes d’inversió amb focus deeptech instal·lats a Barcelona, com AdBio Partners, Asabys o Capital Cell, les principals operacions d’aquest 2024 les han protagonitzat firmes com Submer, amb una ronda de 50 milions d’euros, Sateliot, de 30 milions d’euros, i Nova Meat, de 17,4 milions d’euros.

 

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Automobile Barcelona apunta a 350.000 visitants mentre accelera cap a l’electrificació

El saló internacional organitzat per Fira de Barcelona reunirà 29 marques automobilístiques del 9 al…

29 d'abril de 2025
  • Creativitat

L’art digital despunta a Barcelona amb l’OFFF Festival

L'esdeveniment comptarà per primer any amb un programa d'activitats gratuïtes a la zona de Glòries,…

29 d'abril de 2025
  • Barcelona Global Young Talent

“L’educació de qualitat i les habilitats digitals són clau per als joves”

Entrevistem Eric Antràs Agut, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

29 d'abril de 2025
  • Hashtag Barcelona

La foto de Collboni

El dia de Sant Jordi, l’alcalde Jaume Collboni va publicar una fotografia, al seu compte…

29 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

DeepUll aixeca 50 milions per accelerar el diagnòstic de la sèpsia

L'empresa de tecnologia mèdica destinarà els recursos a la validació clínica de la seva solució

29 d'abril de 2025
  • Professionals

El patronat de la Fundació La Caixa relleva Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa

El president de Naturgy, Francisco Reynés, és designat nou membre del consell i serà nomenat…

29 d'abril de 2025