Estand de la 'startup' barcelonina BitMetrics al FYFN.

Les ‘startups deeptech’ creixen un 10% el 2022 a Catalunya

Un informe d'ACCIÓ apunta que aquest sector genera 2.340 llocs de treball i una facturació de 161 milions d'euros

Les startups deeptech —especialitzades en desenvolupar coneixement i tecnologia pionera i que requereixen talent amb coneixement en tecnologia, ciència, enginyeria i matemàtiques— van créixer un 10% el 2022 a Catalunya. Segons un estudi de la Generalitat, impulsat a través d’ACCIÓ, l’agència de competitivitat empresarial del Govern, l’any passat es van registrar 320 startups d’aquesta tipologia i van generar 2.340 llocs de treball, un 35% més que l’any anterior, i la facturació es va enfilar fins als 161 milions d’euros, un 30% més que el 2021.

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “el 55% de les startups deeptech s’han creat en els darrers cinc anys”. L’estudi remarca Barcelona com el primer hub del sud d’Europa en finançament captat d’aquest sector de tecnologies, amb 480 milions d’euros entre 2018 i 2023. El 2022 es van registrar 183 milions d’euros, sent l’any de la sèrie històrica amb major volum d’inversió. Un 78,4% de les empreses aconsegueix els recursos dels fons de capital risc i, d’aquestes, un 36% ha captat rondes d’inversió superiors al milió d’euros.

L’informe apunta que aquesta tipologia de projectes representen el 15,8% de l’ecosistema català de startups i estan enfocades principalment a la biotecnologia (40%) i la intel·ligència artificial (25%), però també a materials sostenibles, la robòtica, la fotònica, les bateries i la supercomputació, entre d’altres, informa ACN.

Un 43% de les startups deeptech van sortir de l’àmbit universitari o de la recerca i el 46% de les companyies tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. Castellanos afirma que “sense empreses deeptech no es pot fer front amb totes les capacitats a desafiaments que porta l’emergència climàtica com l’escassetat d’aigua”. Per això, el secretari d’Empresa i Competitivitat destaca que “aquest ecosistema és altament estratègic”.