El Barcelona Health Hub, instal·lat al recinte modernista de Sant Pau.

Catalunya es consolida com a segona regió mundial en captació d’inversió estrangera en salut

Les empreses catalanes enfocades al desenvolupament de solucions tecnològiques aplicades a l'àmbit de la salut creixen un 16,6% en el darrer any, amb 386 companyies que facturen 633 milions d'euros

Idear solucions tecnològiques innovadores per a millorar la vida dels pacients. Aquesta és la missió que persegueixen les prop de 400 empreses que formen part del sector català de salut digital, un sector que ha crescut exponencialment en els darrers anys. Només en un any, la quantitat d’empreses que es dediquen a aquest àmbit ha crescut un 16,6%, amb un total de 383 empreses, i la facturació d’aquestes companyies s’ha elevat un 6,9%, fins a assolir els 633 milions d’euros.

Aquestes són les principals conclusions de l’informe Salut Digital a Catalunya, elaborat per Acció, l’agència de competitivitat de l’empresa de la Generalitat, en col·laboració amb el Barcelona Health Hub (BHH), Biocat i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i la Fundació TIC Salut Social, del Departament de Salut. La radiografia apunta que aquest sector ha experimentat un fort creixement des de la irrupció de la pandèmia, aquestes empreses donen feina a més de 5.300 persones, un 10,2% més que fa un any. 

Però Catalunya no només destaca pel volum de facturació i els llocs de treballs generats, sinó també perquè se situa en el radar internacional i aconsegueix captar un gran nombre de capital estranger. De fet, Catalunya ja se situa com la segona regió del món en volum d’inversió estrangera captada en els darrers cinc anys, només per darrere de l’estatunidenca Massachusetts, i la cinquena en nombre de projectes estrangers captats. 

En total, en els últims cinc anys ha atret 20 projectes d’inversió estrangera en salut, que han suposat una inversió de més de 1.580 milions d’euros i han generat més de 3.570 llocs de treball. En el conjunt d’Espanya, Catalunya se situa com a territori líder en captació d’inversió, concentrant el 69% del capital estranger invertit en aquest sector. A més, de la vintena d’empreses que més inverteixen en salut digital a escala global, 11 tenen presència a Catalunya, com Johnson & Johnson o Oracle.

Entre els projectes d’inversió estrangera dels últims anys, destaca l’ampliació del centre de desenvolupament i recerca que té la multinacional AstraZeneca a Barcelona, que preveu invertir 1.300 milions d’euros fins al 2027 i crear un miler i mig de llocs de treball. Però l’ampliació d’AstraZeneca no és un cas aïllat, sinó que dels 160 hubs tecnològics internacionals instal·lats a la capital catalana, un 10% es dediquen al sector de la salut. Un total de 16 centres que inclouen les instal·lacions de Bayer, Boehringer Ingelheim, Roche o el nou centre de recerca i desenvolupament (R+D) de Sanofi al 22@.

L’ecosistema del sector de la salut digital representa un teixit empresarial jove, ja que el 63% d’aquestes té menys d’una dècada de trajectòria

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Jaume Baró, ha assegurat que aquest “és un sector jove i dinàmic amb moltes oportunitats per a créixer, ja que que gaudeix de molt gràcies a grans empreses multinacionals, que inverteixen a Catalunya, però també a startups incipients i innovadores”. Una combinació que, segons Baró, consolida el sector de la salut digital com un dels sectors més destacats per a l’economia catalana. Les empreses que conformen l’ecosistema del sector de la salut digital representen un teixit empresarial jove, ja que el 63% d’aquestes té menys d’una dècada de trajectòria.

Un ecosistema emprenedor

Les empreses que conformen l’ecosistema del sector de la salut digital representa un teixit empresarial jove, ja que el 63% d’aquestes té menys d’una dècada de trajectòria. Per mida, el 92,5% de les gairebé 400 companyies que formen part del sector català de la salut digital són petites i mitjanes empreses, més de la meitat de les quals són startups. Aquestes dades consoliden la salut digital com el segon sector amb més nombre de startups a Catalunya, amb un total de 369 empreses emergents.

El conseller delegat d’Acció, Jaume Baró; el president de Barcelona & Madrid Health Hub, Christian Pascual, i la gerent d’Intel·ligència de Mercat d’Acció, Inma Rodríguez, en la presentació de l’informe. © Lluís Sibils / ACN

Unes startups que han aconseguit atraure un 43% més d’inversió que l’any 2023, amb més de 177 milions d’euros. Aquesta xifra situa el sector de la salut digital com el tercer sector en volum d’inversió, només superades pel sector fintech, en un any marcat per la megarronda de Sequra, i el travel, liderat per la ronda de Travelperk.

La gran majoria d’aquestes empreses estan enfocades al desenvolupament d’eines clíniques (17,9%), a més d’aquelles que dissenyen teràpies digitals (un 13% del total) i els diagnòstics. Unes companyies que formen part d’un sistema altament digitalitzat, ja que més d‘un 41% d’aquestes desenvolupen solucions d’intel·ligència artificial aplicada a l’àmbit de la salut, així com també destaquen 23 empreses de tecnologies immersives i 12 companyies de robòtica mèdica. D’altra banda, a més d’empreses, el sector català també està format per un total de 27 centres de recerca i 14 universitats i centres formatius que imparteixen graus, màsters i postgraus amb coneixements aplicables a la salut digital. 

Ara bé, tot i que els resultats de l’informe mostren un creixement tant en volum d’empreses, facturació i treballadors, també reconeixen que el sector de salut, no només a escala catalana sinó també en l’àmbit global, s’enfronta a reptes com, per exemple, la seguretat i privacitat de les dades personals dels pacients en un entorn cada vegada més digitalitzat. També identifiquen la manca d’inversió tecnològica significativa o que la xarxa de proveïdors tecnològics encara és petita com les seves principals debilitats.

Els resultats de l’informe es presentaran públicament durant Health Revolution Congress, que se celebra aquesta setmana entre el 14 i 15 de maig al Recinte Modernista de Sant Pau. En la seva tercera edició, l’esdeveniment, organitzat pel Barcelona Health Hub, vol consolidar-se com una trobada de referència del sector a Europa, amb la participació de 250 ponents d’una cinquantena de països.

Baró ha destacat que el sector de la salut digital és un dels més importants i amb més creixement dins de l’economia catalana.

El congrés també vol esdevenir un espai per a projectar el sector català de la salut digital a Catalunya. Per aquest motiu, des d’Acció organitzen l’Open Innovation Challenge, on una quinzena de grans empreses i hospitals com DKV, Althaia, Reig Jofre o Sanofi plantegen reptes tecnològics perquè pimes i startups catalanes proposin la solució més innovadora, a través de més d’un centenar de trobades. Així mateix, també s’organitzaran reunions entre startups de l’àmbit de la salut digital i potencials inversors, com Asabys o BStartup del Banc Sabadell.

La salut digital a escala global

L’informe no només constata el potencial del sector de la salut digital a Catalunya, sinó que evidencia el seu creixement a escala global. Un sector que avança amb la previsió de créixer un 6,9% cada any fins a l’any 2029, quan es preveu que assolirà un valor de 258.300 milions de dòlars. Actualment, el sector és liderat per països com els Estats Units, la Xina o Japó, mentre que Espanya es troba en la tretzena posició quant a facturació.