El grup americà Viserion inverteix al Port de Barcelona

La multinacional nord-americana compra la fàbrica de soja de Cargill, que preveu ampliar per transformar-la en una planta de producció de proteïna vegetal alternativa

Canvia de propietat la històrica fàbrica de processament de soja que el grup nord-americà Cargill té al Port de Barcelona. Una altra multinacional americana, Viserion International, ha adquirit la factoria, que preveu transformar en una planta de proteïnes vegetals alternatives per abastir aquest emergent sector dins de la indústria de l’alimentació.

L’operació s’ha efectuat a través dElian Barcelona, filial de Viserion, una companyia que és propietat d’un fons de la gestora novaiorquesa Pinnacle Asset Management centrat en els mercats globals de matèries primeres. Segons publica Expansión, l’objectiu és modernitzar la planta, que ha fet 50 anys, i ampliar-la a mitjà termini per completar el procés industrial amb la fabricació de proteïna concentrada i texturitzada, ingredient clau per elaborar aliments alternatius de base vegetal i pinso d’alta qualitat. A tot Europa només hi ha actualment dues plantes de concentració i texturització de soja ubicades als Països Baixos i Sèrbia i pertanyen al grup ADM.

Ubicada al Moll Álvarez de la Campa, la fàbrica de Cargill processa més de 700.000 tones de fava de soja a l’any, procedent, sobretot, dels EUA i el Brasil, i extreu d’aquesta lleguminosa farina i oli. Dona feina a 69 persones i genera un negoci anual superior als 400 milions de dòlars. La planta abasteix al mercat català, espanyol i europeu de pinsos i ingredients alimentaris. El tancament de l’operació de compra per part d’Elian s’espera per al primer trimestre del 2024, una vegada obtinguda l’aprovació reguladora de l’Autoritat Portuària de Barcelona, ja que és una concessió pública.

Aquesta fàbrica al Port de Barcelona es convertirà en la primera gran instal·lació europea de Viserion, grup amb seu a Boulder (Colorado) que factura anualment al voltant de 4.000 milions de dòlars. Es preveu que el projecte d’ampliació, que requerirà 25.000 metres quadrats de superfície addicional, estigui llest el 2026. Es calcula que la plantilla global superarà el centenar de persones quan arrenqui la producció de proteïna vegetal.

“Estem orgullosos d’adquirir i fer avançar aquesta important planta de processament catalana mentre construïm un sistema alimentari més resilient a tot Europa”, ha assenyalat Andrés Martín, fundador i director general d’Elian Barcelona i exdirectiu de la multinacional holandesa Bunge, que també explota una planta de soja al port barceloní. “La sostenibilitat és el nostre valor fonamental i creiem que aquest actiu estratègic, juntament amb l’escala, els recursos i l’experiència de Viserion, ens permetrà alinear millor els nostres serveis amb els consumidors i les tendències del sistema alimentari, millorar la seguretat alimentària europea i resistir les interrupcions de la cadena de subministrament”, ha afegit l’executiu, que ha agraït el suport rebut per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya.

“L’adquisició d’aquesta planta estratègicament ubicada, clau per al subministrament d’aliments de Catalunya, aprofundeix el compromís a llarg termini de Viserion International amb el mercat europeu”, ha subratllat el conseller delegat de Viserion, Aaron Wiegand. “Creiem que la incorporació d’aquesta instal·lació de trituració és una molt bona oportunitat per expandir la plataforma Viserion i per accelerar la seva inversió contínua en la crítica cadena de subministrament d’aliments i pinsos europea. Pinnacle dóna la benvinguda al grup Elian Barcelona i espera continuar donant suport a l’equip de Viserion compartint la nostra profunda experiència en aquest sector”, ha afegit Jason Kellman, soci gerent i director d’inversions de Pinnacle.

Segons Expansión, el grup ramader i carni lleidatà Vall Companys i Zyrcular Foods, la seva filial de proteïna alternativa, estan implicats en el projecte d’Elian al Port de Barcelona, igual que Semillas Batlle, Metalquimia, la Cooperativa d’Artesa de Segre i la Universitat de Lleida.

 

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La Fundació Banc Sabadell premia els investigadors Alberto García-Basteiro i Sílvia Osuna

L'estudi per a desenvolupar nous tractaments i vacunes innovadores per a la tuberculosi, i el…

5 de juliol de 2025
  • Opinió

Adieu a La França

L’ancestral 'meublé' de Barcelona es converteix en un hotel turístic, esborrant encara més la fràgil…

5 de juliol de 2025
  • El Bar del Post

Ignacio Martínez de Pisón: La suma dels passos cap endavant

“Ja sé que no descobreixo res si dic que la perseverança és una de les…

5 de juliol de 2025
  • Barcelona Futur

Startups, Made in Barcelona

Aquesta setmana el The New Barcelona Post, com ja vam fer fa unes setmanes amb…

5 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Barcelona: emprendre des del laboratori

Laura és científica, vesteix bata blanca i rarament surt del seu laboratori. Té l'ambició de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Emprenedores trepitgen fort per revertir la bretxa de gènere de l’ecosistema startup

Les dones representen entorn del 20% dels fundadors d'empreses emergents des de fa prop d'una…

3 de juliol de 2025