Influents de la setmana maig 2025 4

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

MAIG 2025

< ANTERIOR SEGÜENT >

SEGÜENT >

JUDITH COLELL

Directora de l'Acadèmia del Cinema Català 

El cinema català viu un dels seus moments més prolífics i dolços. Amb èxits com El 47 o La Casa en Flames, les sales i les plataformes de cinema van registrar l'any 2024 més de 987.000 espectadors. Unes xifres de rècord que l’Acadèmia del Cinema Català vol mantenir i fins i tot superar, així com continuar impulsant i promocionant les produccions catalanes. I ho farà sota la direcció de la cineasta Judith Colell, que continuarà com a presidenta de l’acadèmia quatre anys més, fins a l’any 2029. Així ho ha ratificat la Junta Electoral de la institució, que l'ha proclamat guanyadora després que la candidatura de Colell fos l'única a les eleccions.

Colell es fixa com a primers objectius l’increment de pressupost de la institució, així com l’augment d’acadèmics per aconseguir la màxima representativitat de totes les especialitats del cinema. En aquest segon mandat, l’acompanyaran els directors Marcel Barrena i Alba Cros, la directora i actriu Elena Martín, els productors Tono Folguera i Àngels Masclans, el director del D'A Festival de Cinema de Barcelona, Carlos R. Ríos, el compositor Arnau Bataller, la directora de fotografia Gina Ferrer i la dissenyadora de producció Marta Bazaco. Colell (Sant Cugat del Vallès, 1968) va llicenciar-se en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i posteriorment va obtenir el Certificate in Film de la Universitat de Nova York. Després de debutar com a directora i guionista l’any 1991 amb Clara Foc, la cineasta ha dirigit pel·lícules com Elisa K (premi del jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià) o Dones. L’any 2021 es va proclamar directora de l'Acadèmia del Cinema Català, en substitució d’Isona Passola.

HANSI FLICK

Entrenador del FC Barcelona

Després d'una temporada en la qual només ha faltat la cirereta de la Champions, Hansi Flick ha renovat com a entrenador del FC Barcelona fins el juny de 2027. El club i l'alemany han tancat la renovació després d'un primer any de gols, remuntades, actitud i títols, amb el triplet domèstic de la Lliga, la Copa i la Supercopa. Amb victòries a 43 dels 54 partits que ha dirigit, l'entrenador no ha perdut cap final, ni amb el Barça ni amb el seu anterior equip, el Bayern de Munic: en total, han estat set finals, amb set victòries. El rendiment del Barça de Flick també es tradueix en gols: els blaugrana han anotat 171, en la quarta millor marca de la història del club.

Nascut a Heidelberg el 1965, Flick es va estrenar a les banquetes fregant la trentena, exercint de jugador i entrenador del FC Victoria Bammental. Després de passar pel Hoffenheim i el RB Salzburg, va arribar com a segon entrenador a la selecció alemanya el 2006, amb la qual va aixecar la Copa del Món el 2014 al Brasil. Després d'uns quatre anys com a director esportiu —primer en la federació alemanya i després al Hoffenheim—, va tornar a entrenar: ho va fer amb el Bayern de Munic el 2019, amb el qual va aconseguir un sextet que només tenia el Barça com a precedent. Flick va tornar el 2021 a la selecció, de la qual va ser seleccionador fins el 2023, abans d'arribar al Barça aquesta temporada.

ALEJO RODRÍGUEZ-FRATICELLI

Investigador de l'IRB

Un nou descobriment científic amb segell barceloní obre la porta a tractaments contra el càncer, malalties cardiovasculars i altres afeccions vinculades a l'edat. Un estudi liderat per Alejo Rodríguez-Fraticelli, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), i per Lars Velten, del Centre de Regulació Genòmica, ha trobat un marcador bioquímic a les cèl·lules de la sang que mesura el seu envelliment. Analitzant la sang de persones d'entre 23 i 77 anys, han constatat que el marcador comença a aparèixer a partir dels 50 i que, fets els 60, és pràcticament universal. El descobriment, publicat a Nature, aporta una nova perspectiva davant l'envelliment i davant el desenvolupament de tractaments.

Des de l’IRB, Rodríguez-Fraticelli centra la seva recerca en els orígens evolutius de l'heterogeneïtat de les cèl·lules mare, així com en les conseqüències que comporten per l'envelliment de les cèl·lules immunitàries i al desencadenament del càncer. Nascut a l'Argentina, es va traslladar a Madrid el 2008, on va estudiar Bioquímica. Després d'obtenir el seu doctorat en Biologia Molecular, es va mudar als Estats Units, on va investigar des de Harvard i a l'Hospital Infantil de Boston. El 2021 es va incorporar a l’IRB Barcelona, ​​on dirigeix el laboratori de Dinàmica Quantitativa de Cèl·lules Mare i, des de 2023, és professor de Recerca ICREA.