Gastronomia

Els pastissers catalans vendran més d’un milió de tortells de Reis

El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però molt seguit hi haurà el farcit de nata

Petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Escriure la carta, anar a veure’ls a la Cavalcada i aixecar-se amb els regals sota l’arbre… I a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. A Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superin el milió d’unitats, igualant les xifres del darrer any.

Aquests dies les pastisseries treballen a contrarellotge per tenir enllestits aquests dolços, que impliquen entre sis i vuit hores de feina. El tortell, a més, no es pot començar a preparar fins unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit, per poder-los entregar acabats de coure” assegura Carles Boix, pastisser de La Palma de Sabadell. De nou, el tortell de massapà i fruita serà el preferit dels catalans, però molt seguit hi haurà el farcit de nata. El preu dels tortells oscil·larà entre els 20 i 50 euros.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica el valor del producte artesà de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega i fruita confitada. Per exemple, la fruita és un dels elements diferencials entre els dolços artesanals i els industrials, “si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc; en els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, defensen des del gremi.

L’origen del tortell de Reis es remunta a l’època romana, ja que durant les festes d’hivern es menjaven unes coques amb figues, dàtils i mel. Al segle III, s’hi va introduir la fava, que en aquesta època s’entenia com a símbol de prosperitat i fertilitat. Però no va ser fins a la França del segle XVII que es va iniciar la tradició d’amagar-ne la fava o el rei, quan un cuiner de la cort de Lluís XV el va voler sorprendre afegint una moneda d’or a aquest dolç tradicional. Amb el temps, la moneda d’or es convertiria en la tradicional figura del rei.

A Catalunya, però, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX, però a poc a poc ha anat augmentant la popularitat fins a convertir-se en un element imprescindible del dia de Reis.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

Els snacks saludables de PLESH preparen el seu salt als grans supermercats nacionals

Les barretes i ‘grageas’ de xocolata sense sucres afegits que ha creat aquesta ‘startup’ catalana…

27 d'agost de 2025
  • Barcelona Futur

Esperant la nova Rambla

El passeig manté unes llargues obres que són el primer pas per renovar l’oferta comercial…

27 d'agost de 2025
  • Creativitat

Barcelona impulsa marques emergents per a convertir-se en capital mundial de la moda

Des de 2019, el programa Barcelona Fashion Forward ha acompanyat en el seu procés de…

26 d'agost de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Trent posa el focus en nous dissenyadors emergents per al seu model de lloguer de moda

La plataforma que ha vestit estrelles com Rosalía i Karol G se centra ara en…

26 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

Portal de l’Àngel avança en les obres per mudar la seva pell

L'avinguda renova el seu paviment en una reforma que va més enllà d'allò estètic, en…

26 d'agost de 2025
  • Good News Barcelona

La vela busca popularitzar-se amb un nou format de competició escolar

Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela impulsen un nou programa que aspira…

26 d'agost de 2025