Gastronomia

Els pastissers catalans vendran més d’un milió de tortells de Reis

El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però molt seguit hi haurà el farcit de nata

Petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Escriure la carta, anar a veure’ls a la Cavalcada i aixecar-se amb els regals sota l’arbre… I a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. A Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superin el milió d’unitats, igualant les xifres del darrer any.

Aquests dies les pastisseries treballen a contrarellotge per tenir enllestits aquests dolços, que impliquen entre sis i vuit hores de feina. El tortell, a més, no es pot començar a preparar fins unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit, per poder-los entregar acabats de coure” assegura Carles Boix, pastisser de La Palma de Sabadell. De nou, el tortell de massapà i fruita serà el preferit dels catalans, però molt seguit hi haurà el farcit de nata. El preu dels tortells oscil·larà entre els 20 i 50 euros.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica el valor del producte artesà de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega i fruita confitada. Per exemple, la fruita és un dels elements diferencials entre els dolços artesanals i els industrials, “si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc; en els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, defensen des del gremi.

L’origen del tortell de Reis es remunta a l’època romana, ja que durant les festes d’hivern es menjaven unes coques amb figues, dàtils i mel. Al segle III, s’hi va introduir la fava, que en aquesta època s’entenia com a símbol de prosperitat i fertilitat. Però no va ser fins a la França del segle XVII que es va iniciar la tradició d’amagar-ne la fava o el rei, quan un cuiner de la cort de Lluís XV el va voler sorprendre afegint una moneda d’or a aquest dolç tradicional. Amb el temps, la moneda d’or es convertiria en la tradicional figura del rei.

A Catalunya, però, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX, però a poc a poc ha anat augmentant la popularitat fins a convertir-se en un element imprescindible del dia de Reis.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Big Mamma amplia el seu imperi gastronòmic a Barcelona amb un nou homenatge a la dolce vita

Amb més de 30 restaurants a Europa i després de la seva exitosa arribada a…

3 de novembre de 2025
  • Good News Barcelona

“Soc optimista amb la tecnologia: anirem cap a una ciutat més còmoda”

El director de l'Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, aborda les novetats d'una edició…

3 de novembre de 2025
  • Opinió

Barcelona i blockchain, una aposta pel futur de la tecnologia

Barcelona s'ha convertit en la seu, un any més, de la European Blockchain Convention, la…

3 de novembre de 2025
  • Good News Barcelona

Pimec reivindica el paper de les empreses com a motor de progrés en el II Congrés de Joves Empresaris

L’esdeveniment, que tindrà lloc el 5 de novembre, comptarà amb la participació destacada del cofundador…

1 de novembre de 2025
  • El Bar del Post

Carola Ortiz: Tots els mons que són en aquest món

“A través de la música és com estableixo un vincle amb tots aquests mons que…

1 de novembre de 2025
  • Barcelona Futur

El Port s’erigeix com a motor d’innovació a Smart Ports: Piers of the Future

L'esdeveniment escalfa motors com a laboratori global dels ports intel·ligents, dins de l'Smart City Expo…

31 d'octubre de 2025