La terminal sud deixarà de rebre creuers a finals de 2026, quan es culminarà la transformació definitiva d'aquesta zona portuària
La zona nord del moll de Barcelona reoberta, amn el passeig que connecta les Drassanes amb el World Trade Center. © Maria Belmez / ACN
Barcelona és sinònim de tradició mediterrània i marítima. Amb l’arribada del bon temps, les platges de la capital catalana, especialment les més cèntriques, s’omplen diàriament amb milers de turistes, i també algun local, disposats a aprofitar cada raig de sol del cel barceloní. Des d’aquest divendres, els veïns guanyen un espai privilegiat per passejar al costat del mar i observar el litoral de la ciutat. El Port de Barcelona ha obert la zona nord i est del moll de Barcelona, connectant les Drassanes al World Trade Center, una inauguració amb la qual la ciutadania guanya 600 metres lineals de passeig al costat del mar.
L’obertura del moll de Barcelona ha suposat una inversió de 100.0000 euros per a anivellar el paviment, instal·lar-hi mobiliari urbà i millorar la il·luminació del passeig. Amb aquesta intervenció, Barcelona guanya un total de 13.565 metres quadrats i 600 metres de passeig al costat del mar, un espai equivalent a una illa de l’Eixample.
“La Copa de l’Amèrica va servir com a catalitzador per accelerar actuacions però, una vegada passada, des del Port hem continuat amb el propòsit de reobrir espais i acostar-nos a la ciutadania”, ha emfatitzat el president del Port, José Alberto Carbonell, referint-se a altres inauguracions recents, com el moll de Pescadors, que permet accedir a la subhasta diària de peix. Tanmateix, el president ha insistit que aquest passeig compta encara d’una urbanització “provisional”, encara amb l’olor de sòl recentment asfaltat i una proposta molt minimalista, amb una gran esplanada enfront del mar. “Preferíem obrir-lo a la ciutadania que mantenir-lo tancat”, ha ressaltat Carbonell.
El Port de Barcelona treballa ara amb l’Ajuntament per concretar la seva urbanització i els diferents usos de l’espai. Carbonell ha assegurat que aquest serà un espai en el qual “passaran coses”, assegurant que podria ser l’escenari d’esdeveniments com la Setmana del Llibre en Català o el Nadal al Port. De moment, aquest espai serà un dels llocs que prendrà el Saló Nàutic a l’octubre, a més d’haver-se convertit ja en un espai de passeig perquè barcelonins i turistes gaudeixin al costat de la brisa marina i puguin fotografiar el litoral barceloní.
L’obertura del moll de Barcelona a la ciutadania suposa la culminació del propòsit del Port d’inaugurar gradualment tots els espais fins ara tancats, tal com va avançar el president del Port de Barcelona fins a l’octubre, Lluís Salvadó, a The New Barcelona Post. A més, aquesta inauguració també coincideix amb els treballs de rehabilitació que s’executen a la zona marítima i que permeten la continuïtat de la Rambla, que es troba en un intens procés de transformació amb obres, fins al mar.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha remarcat que el nou passeig del moll permet a la ciutadania local “reconnectar i recuperar la seva essència marinera”. Una aposta per obrir-se al mar que també persegueix el consistori amb projectes com la rehabilitació de la Rambla, la futura transformació de la Mar Bella o l’impuls de l’economia blava, per part del Port, a través del BlueTechPort al moll de Sant Bertran.
El moll de Barcelona es va construir a la dècada de 1870 amb la primera gran ampliació del Port cap al sud per l’auge del comerç internacional. En aquest moment, va començar a actuar com a espai on atracaven els grans vaixells de passatgers d’Itàlia i Amèrica. L’any 2018, l’Ajuntament i el Port van signar un acord per reduir les terminals de creuers a la ciutat, una activitat que fins a aquell moment ocupava els molls Drassanes i Barcelona, i obrir aquests espais a la ciutadania.
Des de llavors, el Port treballa per a seguir el calendari acordat, i ja a la tardor de 2023 va traslladar l’activitat de ferris d’aquesta zona cap al moll Adossat. Tanmateix, aquesta zona no s’ha pogut reobrir fins ara perquè, durant la celebració de la Copa de l’Amèrica, havia estat ocupada per l’equip amfitrió, l’Emirates Team New Zealand. La institució portuària preveu culminar la transformació definitiva del moll de Barcelona, del qual ara s’ha obert la zona nord i est, l’any 2027, ja que a finals de 2026 deixaran d’atracar creuers també en la zona sud d’aquest moll.
Reconnectar amb el mar i l’activitat portuària
L’obertura del moll de Barcelona coincideix amb la celebració aquest cap de setmana de la segona edició de les jornades de portes obertes del Port. Una cita que vol aconseguir que els barcelonins redescobreixin no només aquest espai, sinó que també coneguin la importància de l’activitat portuària diària, que serveix de porta d’entrada per a creueristes, però també per a mercaderies presents en el dia a dia dels barcelonins, des el cafè a les peces de vestir.
Una iniciativa que repeteixen després de l’èxit de la seva primera edició, quan unes 30.000 persones van descobrir els secrets amagats darrere de les instal·lacions portuàries. En la seva segona edició, les 3.000 entrades gratuïtes per a les visites guiades es van esgotar en tan sols quatre hores. Unes visites guiades que, per primera vegada, permetran accedir a dues terminals de contenidors, l’APM Terminals Barcelona (APMT) i Hutchison Ports BEST. A més de les visites guiades, el Port ha organitzat un gran nombre d’activitats que començaran a dotar de vida el nou moll de Barcelona, amb foodtrucks i tallers ocupant aquest espai al costat del mar.
El projecte guanyador del concurs per rehabilitar el singular edifici es començarà a redactar durant…
El festival DocsBarcelona d’enguany s’endinsa en el tema de la fragilitat d’Europa amb una programació…
En ple segle XXI, el 22@ es projecta no només com un districte tecnològic de…
En una illa estratègica entre la plaça de les Glòries i el 22@, Cierto Estudio…
Al darrere del taulell de la pastisseria Formentor, al carrer de les Camèlies, la Pilar…
El Palau de la Música Catalana enceta la temporada 2025-2026 apostant pel talent emergent català,…