Preservar la memòria de les infermeres per projectar el futur de la professió

Hi ha històries que, si no es documenten, desapareixen. Vocacions que, si no es relaten, s’obliden. I professions que, si no es projecten, s’invisibilitzen. Preservem la memòria va néixer per evitar que això passi amb la infermeria catalana. No és un projecte per mirar enrere amb nostàlgia, sinó una aposta decidida per posar el passat al servei del futur.

En un moment de transformació digital com el que estem vivint, on el coneixement es reconfigura en temps real, aquesta iniciativa del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) vol fer de la memòria una eina d’anàlisi, innovació i compromís. I ho vol fer des de tres grans pilars: patrimoni, identitat i comunitat.

Patrimoni, perquè és allò que conservem i decidim preservar perquè expliqui qui som. En el cas de la professió infermera a Catalunya, aquest patrimoni sovint ha patit dificultats i èpoques convulses, com relaten algunes participants. Posar-ho en valor és fonamental, és història del coneixement, construcció de la nostra identitat actual i una part fonamental i vivencial de la nostra història.

Identitat, perquè també és entendre que la nostra professió no s’ha construït només entre parets d’hospitals o aules universitàries. Ha pres forma a les cases, als barris i en contextos de precarietat i lluita. Reconèixer aquesta identitat diversa i complexa és un acte de sobirania col·lectiva.

Comunitat, perquè és el que passa quan deixem de pensar el coneixement com un relat tancat. Preservem la memòria aposta per una nova manera de fer història: oberta, col·laborativa i participativa. No per construir un museu estàtic, sinó una constel·lació de veus que ens expliquen una part vivencial de la nostra història.

La professió infermera no és només una disciplina tècnica o assistencial. És una pràctica amb profundes arrels socials, culturals i científiques. I la seva història, encara massa sovint invisible, ens parla de lluites, de vocació, de coneixement acumulat i d’un paper fonamental en la construcció del sistema de salut català.

Preservar la memòria no és quedar-se a viure en el passat; és reivindicar-lo per transformar el futur

Per això, Preservem la memòria no es limita a recollir entrevistes i documents. Explora noves formes de llegir i representar el passat a través de tecnologies digitals i metodologies innovadores. Parlem de mapes interactius, constel·lacions visuals, línies del temps i altres eines pensades perquè el coneixement no quedi arxivat, sinó renovat.

Perquè preservar la memòria no és quedar-se a viure en el passat; és reivindicar-lo per transformar el futur. I en aquest futur, les infermeres, i el seu llegat, han de tenir veu pròpia.