Ruta de les Tapes 2025 (Tardor)
BARCELONA I GASTRONOMIA, ARA EN UN ÚNIC LLOC

Ruta de Tapes Raval(s): deu parades obligatòries per assaborir el barri

El Raval torna a desplegar la millor cara gastronòmica amb una nova edició de la Ruta de Tapes Raval(s), del 6 al 15 de novembre. Durant deu dies, bars i restaurants del barri conviden a descobrir-ne l'essència a través de petites creacions plenes de sabor, identitat i mestissatge. Hem seleccionat deu locals imprescindibles on cada tapa explica una història diferent del cor més autèntic de Barcelona

La Ruta de Tapes Raval(s) torna aquest novembre per celebrar l’essència més autèntica del barri

Anar de tapes no és només menjar: és una forma de probar la ciutat mos a mos. A Barcelona, pocs barris conserven tan viva aquella costum com el Raval, on fer unes tapes segueix sent un ritual de convivència entre generacions, cultures i formes d’entendre la vida.

ruta de tapas raval
La Ruta proposa 23 propostes de tapa i beguda a cinc euros.

I poques excuses hi ha tan saboroses com la Ruta de Tapes Raval(s), la cita gastronòmica que acompanya al Festival Raval(s) (del 6 al 9 de novembre) i que s’allarga fins al dia 15. Organitzada per l’Eix Comercial del Raval, aquesta ruta convida a gaudir d’una tapa especial i una beguda per només 5 euros en alguns dels locals més emblemàtics del barri.

En total, 23 bars i restaurants participen en aquesta edició, però aquest cop hem fet una selecció de 10 parades imprescindibles: llocs on les tapes expliquen històries, on el passat es barreja amb l’avantguarda, i on el Raval s’assaboreix en la seva màxima expressió.

La Ravala

La bomba de butifarrón y queso azul con mayonesa de manzana, de La Ravala.
La bomba de butifarró i formatge blau amb maionesa de poma, de la Ravala

Possiblement, sigui el temple de les tapes al Raval i la seva bomba de butifarró i formatge blau amb maionesa de poma, la gran deesa. És una autèntica oda al Raval més canlla. Potent, saborosa i amb aquell toc àcid que enganxa. Una tapa amb caràcter, com totes les que serveixen cada dia a La Raval (C/ de la Lluna, 1).

Mendizábal

Los callos del Mendizábal.
Els ‘callos’ del Mendizábal.

Un altre dels racons més emblemàtics i amb més carisma del barri del Raval és el Mendizábal, especialment per la seva barra directa al carrer, que el converteixen en una parada imprescindible de vianants i transeünts. En aquesta Ruta proposan una de les seves tapes clàsiques que mai falla: ‘callos’ tradicionals. Per aquí la tapa sap a història i a canyes ben tirades (C/ Junta de Comerç, 2).

Bar Marsella

Croqueta de escudela del Marsella.
Croqueta d’escudella del Marsella.

El bar més mític del Raval -i potser de tota Barcelona- no hi podia faltar. Amb 200 anys d’història, aquest antic refugi d’artistes segueix atraient curiosos, nostàlgics i amants de les tapes. La seva essència bohèmia roman intacta, i a la seva barra i les seves taules es pot provar “autèntiques tapes amb història”, embolicada en aquest encant decadent que només tenen els llocs que han vist passar generacions sense trair la seva ànima.

Per això, en aquesta Ruta de Tapes Raval(s) proposen un clàssic: croquetes d’escudella elaborades amb ingredients de La Boqueria. Tradició i nostàlgia en un sol mos (C/ Sant Pau, 65).

La Morera

La bomba clásica de la Barceloneta de La Morera.
La bomba clàssica de la Barceloneta de La Morera.

S’ha convertit en un dels restaurants amb més encants del Raval. I com no podia ser d’altra manera, opten per una tapa imprescindible: la bomba clàssica de la Barceloneta, amb el sabor de la recepta més tradicional i l’encant dels bars de tota la vida. (C/ Arc de Sant Agustí, 1).

Bar Costa

El taco de cerdo con pico de gallo del Bar Costa.
El taco de cerdo con pico de gallo del Bar Costa.

En aquest local, on saben maridar el millor de la cuina amb allò excepcional de la mixologia, les tapes viatgen a l’altra banda de l’Atlàntic. El seu taco de porc amb bec de gall és pura fusió entre Mèxic i el Raval: alegre, picant i de carrer, com la mateixa Joaquim Costa. (C/ Joaquim Costa, 53)

Lucky’s

Shaky’s potatoes de Lucky’s.ruta de tapas del raval
Shaky’s potatoes de Lucky’s.

Ideal per als amants de la tapa moderna. Les seves Shaky’s potatoes són una reinterpretació cruixent i saborosa de les patates especiades. Perfectes per compartir amb una cervesa ben freda. (C/ Joaquim Costa, 36)

Fat Cat

El bao de carrillera melosa con cebolla encurtida y salsa gochujang del Fat Cat.
El bao de galta melosa amb ceba adobada i salsa gochujang del Fat Cat.

El Raval cosmopolita i contemporani té la seva ambaixada en aquest local. El seu bao de galta melosa amb ceba adobada i salsa gochujang demostra que la tapa també pot ser internacional i addictiva. (Pl. de Salvador Seguí, 13)

Bianco Noir

La mini raclette del Bianco Noir.
La mini raclette del Bianco Noir.

Amb aire francès i estètica bohèmia, Bianco Noir ofereix una mini raclette irresistible. Un mos fundent, ideal per acompanyar amb vi i deixar-se endur per l’ambient artístic del Raval. (C/ Riera Alta, 8)

La Monroe

La polpette de berenjena y queso con confitura de tomate de La Monroe.
La polpette d’albergínia i formatge amb confitura de tomàquet de la Monroe.

Cultura i gastronomia es donen la mà a aquest cafè del CCCB, on el bon ambient es combina amb la millor cuina. La seva proposta per a aquesta Ruta de Tapes Raval(s) és una polpette d’albergínia i formatge amb confitura de tomàquet, una tapa lleugera, equilibrada i deliciosa amb ànima mediterrània.Pl. de Salvador Seguí, 1-9

La Prudencia

La tostadita de tomate confitado y anchoas de l’Escala de La Prudencia.
torradeta de tomàquet confitat i anxoves de l’Escala

Tot i el seu nom, a La Prudència s’atreveixen amb una tapa d’alçada: torradeta de tomàquet confitat i anxoves de l’Escala. Petita, intensa i perfectament equilibrada. (C/ Abat Safont, 11).

Fer unes tapes al Raval: una manera de viure Barcelona

La Ruta de Tapes Raval(s) no és només un esdeveniment gastronòmic: és una invitació a recórrer el barri amb els sentits. Cada tapa és una història; cada bar, una finestra a l’ànima del Raval.

I si a més vols participar en el sorteig d’un dinar per a dos al local guanyador, només has de demanar el teu Passport de Tapes i aconseguir vuit segells, dipositar el teu passaport a qualsevol dels bars i restaurants participants (o a la seu de l’Eix Comercial del Raval) abans del 15 de novembre.