SolarMente assoleix la rendibilitat i tancarà aquest any amb 7,3 milions de facturació

La 'cleantech' factura més d'un milió d'euros mensuals i es fixa com a objectiu per a 2025 triplicar els seus ingressos, obrir en quatre noves ciutats i expandir-se per Europa amb el seu innovador model de subscripció

SolarMente ha arribat a la rendibilitat, i tancarà enguany amb uns ingressos mensuals d’un milió d’euros i amb una facturació total de 7,3 milions. La cleantech, posicionada com a proveïdora integral de tecnologia neta amb un model de subscripció, pretén triplicar els seus ingressos l’any vinent, mitjançant l’obertura a quatre noves ciutats.

L’empresa, fundada el 2020 per Wouter Draijer i Victor Gardrinier a Barcelona, està explorant a més posar en marxa la seva expansió per Europa. Amb el punt de mira inicialment a Itàlia, l’empresa, que compta amb Leonardo DiCaprio com a inversor estratègic,preveu emprendre la seva internacionalització a finals de l’any que ve.

La companyia, que disposa de 84 empleats i opera des d’una nova seu més gran a L’Hospital de Llobregat, ha ampliat a més la seva cartera de serveis més enllà de l’energia solar, i és que la startup barcelonina s’ha llançat a tecnologies avançades en àmbits com l’aerotèrmia.

L’empresa també està desenvolupant una solució integral que combinarà hardware i software per permetre a les llars maximitzar els seus estalvis energètics. A més, està treballant en una solució de gestió energètica de la llar que optimitza la demanda d’energia i l’eficiència.

“La nostra missió sempre ha estat impulsar la transició energètica, eliminar les barreres de l’autoconsum i electrificar el 100% de les llars espanyoles amb energia neta”, ha defensat Draijer, enginyer holandès que va fundar l’empresa amb Gardrinier, canadenc expert en innovació i blockchain, després de conèixer-se a la capital catalana.

Amb aquests objectius, la companyia va adquirir a l’octubre a l’empresa de sistemes fotovoltaics Eltex. L’operació va reforçar el seu posicionament en el mercat, en el qual opera amb el seu model de subscripció com a tret diferencial, que elimina la inversió financera inicial que habitualment requereix endinsar-se en l’autoconsum fotovoltaic, amb l’objectiu de facilitar el seu accés.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Barcelona Startup Week

Barcelona: emprendre des del laboratori

Laura és científica, vesteix bata blanca i rarament surt del seu laboratori. Té l'ambició de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Emprenedores trepitgen fort per revertir la bretxa de gènere de l’ecosistema startup

Les dones representen entorn del 20% dels fundadors d'empreses emergents des de fa prop d'una…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Blanca Ochoa: “Només el 2% del capital privat arriba a startups de dones, i cal revertir-ho”

La presidenta de la comunitat de 'business angels' inversores WA4Steam defensa que l'objectiu d'ampliar l'emprenedoria…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

La Universitat de Barcelona, pionera en la creació d’empreses innovadores basades en el coneixement

La Universitat de Barcelona (UB) ha estat, històricament, una institució capdavantera en la creació de…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Jordi Berenguer (UPC): “Cal repensar el model perquè la recerca impacti en empreses i ocupació”

Aconseguir que el coneixement traspassi aules i laboratoris i poder retornar a la societat els…

3 de juliol de 2025
  • Barcelona Startup Week

Barcelona emprèn el repte de traspassar el coneixement d’aules i laboratoris a empreses

Catalunya despunta en producció científica, unes recerques que, tanmateix, encara no aconsegueixen transferir-se al mercat…

3 de juliol de 2025