Vistas de Barcelona desde el Paral·lel.
Vistas de Barcelona Martí Petit

Barcelona, primera ciutat europea en captació d’inversió estrangera

La capital catalana es fa un lloc entre les 20 ciutats més competitives a nivell mundial, mentre el cost de la vida s'incrementa per sobre de la mitjana europea

Els projectes d’inversió estrangera que aterren en la capital catalana, amb el hub d’AstraZeneca com a emblema, han impulsar Barcelona fins a situar-se com la primera ciutat europea en captació de noves inversions internacionals. És més, la ciutat no és només la primera d’Europa, sinó la segona a nivell global, només per darrere de la llunyana ciutat índia de Bangalore, segons el Global Cities Investment Monitor 2024.

En concret, han estat 184 projectes de capital transfronterer en cinc anys els que han elevat a Barcelona a la segona posició global, davant els 272 de Bangalore i per davant dels 179 de Singapur i els 168 de París. Un terç d’aquests projectes, corresponents al període entre 2018 i 2023, han estat impulsats per empreses europees, com destaca l’informe Observatori Barcelona, promogut per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona per recollir dades sobre el posicionament internacional de la capital catalana.

“La ciutat genera confiança en l’àmbit internacional”, ha conclòs, Àngels Santigosa, cap del Departament d’Estudis de la Gerència d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’Ajuntament, al costat de Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra. Tant és així que Barcelona ha escalat cinc posicions en el rànquing de ciutats més atractives per a la inversió estrangera, i s’ha col·locat en el cinquè lloc, com indica l’EY Attractiveness Survey Europe 2024.

A més, Barcelona és la vuitena ciutat d’Europa en captació d’inversió tecnològica. Entre el 2015 i el 2024, l’informe State of European Tech calcula que la ciutat ha rebut més de 5.500 milions d’euros d’inversors internacionals, un volum sis vegades superior a la dècada anterior. La ciutat, a més, segueix posicionada com el cinquè ecosistema de startups de la UE i com la segona d’ecosistemes emergents del món, segons The Global Startup Ecosystem Report 2024 de Startup Genome.

En aquest context, Barcelona s’ha situat entre les 20 ciutats més competitives del món, com apunta el Global Power City Index de la Mori Memorial Foundation. Com recull l’informe de l’Ajuntament i de la Cambra, que arriba a la seva 22 edició, la capital catalana se situa en la posició 19 a nivell mundial, i en la novena a escala europea. Respecte a l’any anterior, guanya tres posicions, superant a ciutats com Zuric, Los Angeles i Dublín, han destacat Poveda i Santigosa en un acte al costat del tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, i el president de la Cambra, Josep Santacreu.

A més, la capital catalana puja una posició i es col·loca en l’octava en el rànquing mundial de les ciutats en les quals treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group. La ciutat també se situa en aquest vuitè lloc entre les urbs més atractives del món per a visitants, emprenedors i residents, com afirma el 2025 World’s Best Cities Report, que inclou la ciutat en el top ten per setè any consecutiu.

Jordi Valls, Àngels Santigosa, Carme Poveda y Josep Santacreu.
Jordi Valls, Àngels Santigosa, Carme Poveda i Josep Santacreu a la presentació de l’informe ‘Observatori Barcelona’.

L’emprenedoria continua enfortint-se a la ciutat, i la taxa d’activitat emprenedora de la població de la província es va situar en un 8,3% —un punt més que l’any anterior—, per sobre de la mitjana espanyola, del 6,8%. En el cas de les dones, la taxa se situa pròxima a valors mitjans europeus (7,3%) i per sobre de la del global d’Espanya (6%) i països com Alemanya (6%) i Noruega (5%).

La ciutat despunta a nivell global per viure i treballar, i també per investigar i formar-se. En aquesta línia, Barcelona es va situar en el sisè lloc d’Europa i el vintè a nivell mundial quant a publicacions científiques el 2023, quan va fregar les 22.700, segons el Knowledge Cities Ranking de la UPC. A més, és l’única ciutat europea amb dues institucions docents en el top 6 de MBA d’escoles de negoci, amb l’IESE i Esade.

Àngels Santigosa y Carmen Poveda por Albert Hernández
L’informe situa Barcelona entre les ciutats més atractives per a la inversió internacional. © Albert Hernández / ACN

Com ja és habitual, Barcelona destaca en l’organització de congressos, amb grans cites com el Mobile World Congress i l’ISE. De fet, és la cinquena ciutat en nombre de reunions i de delegats en congressos internacionals, i és l’única que porta 22 anys consecutius entre els primers llocs de la llista, elaborada per la International Congress and Convention Association.

Barcelona, que ascendeix nou posicions en el rànquing de mobilitat sostenible fins a la 12 a nivell mundial, s’erigeix també com una ciutat marítima líder: per primera vegada, entra en el grup de les 30 més avantguardistes , amb la posició 27 i l’octava a nivell europeu, segons un informe de Menon Economics i DNV.

El cost de la vida, en augment

Aquest ascens en els indicadors internacionals va acompanyat d’un altre increment: el del cost de la vida. La capital catalana ha pujat tres posicions en el rànquing respecte a 2023, i ha pujat fins a la posició 16. Tot i això, Poveda ha puntualitzat que l’increment no ha rebaixat la competitivitat de Barcelona, i l’ha vinculat a la depreciació de l’euro, en una comparativa que té en compte regions amb diferent moneda. No obstant això, “s’ha incrementat el cost de vida més que en altres ciutats de referència a Europa”, en una situació similar a la 2021: “Barcelona oscil·la sempre entre la posició 14 i 19”, ha assegurat sobre una classificació que té en compte el preu de 200 productes i serveis, inclòs el de l’habitatge.

També s’han incrementat els preus del lloguer d’oficines, que han crescut un 4,5% , amb una pujada similar a la mitjana europea, que s’ha situat en el 5%. Tot i l’augment de preus, Poveda ha ressaltat que “el 2024 ha estat un bon any per a la contractació d’oficines de lloguer a Barcelona, liderat en gran part pel 22@, que s’ha confirmat com a motor del mercat d’oficines, al costat de les zones centre i Eixample”.

Informe Observatori Barcelona de la Cambra y el Ayuntamiento.
L’informe indica que el cost de la vida ha pujat a la ciutat.

La cultura i l’esport, també punts forts

Més enllà del creixent cost de la vida i dels indicadors d’activitat econòmica, els potencials de la ciutat arriben a l’àmbit cultural i esportiu. The Cultural and Creatives Cities Monitor 2023, que elabora la Comissió Europea, afirma que la ciutat és la tretzena en vitalitat cultural i creativa en urbs de més d’un milió d’habitants, mentre que és l’octava a les ciutats més associades a l’esport, com indica la consultora Bruson Cohn and Wolfe.

Per explorar aquests i la resta d’atractius que reuneix la ciutat, els turistes continuen visitant-la: creixen de manera moderada, i gastant més en la capital catalana, amb un augment de la despesa del 6%. “El turisme ha crescut, però som la quarta ciutat que creix menys, i ens interessa”, ha subratllat el tinent d’alcalde d’Economia: “No renunciem al turisme, però no volem dependre només d’una activitat econòmica d’aquest tipus”.

El teniente de alcalde de Barcelona Jordi Valls en la Cambra de Comerç.
Jordi Valls fa una crida a aprofitar les oportunitats. © Albert Hernández / ACN

Reptes i oportunitats

“Barcelona és una ciutat oberta al món, internacional i referent”, ha reivindicat el Valls: “La ciutat reuneix aquests tres conceptes en un context d’incertesa, i té responsabilitats dins del marc d’Europa; si les assumim, tindrem oportunitats”. Com ha destacat Santacreu, l’informe evidencia que Barcelona és una ciutat dinàmica i líder en múltiples àmbits, i que l’objectiu final ha de ser avançar “generant oportunitats per a tothom”.

“Quan parlem de talent i oportunitats, primer parlem del talent d’aquí; el que ens interessa és donar oportunitats a les persones que ja resideixen aquí”, ha incidit el tinent d’alcalde. D’aquesta manera, el posicionament internacional de Barcelona i la seva capacitat d’atreure inversions ha d’enfocar-se a respondre els desafiaments de Barcelona, segons Valls: “Tenim reptes molt importants, com l’estructura salarial, la retribució econòmica i la desigualtat”.