Persones usuàries a la biblioteca Jaume Fuster. © Vicente Zambrano

La biblioteca Jaume Fuster reconeguda amb el premi Liber pel foment de la lectura

L'equipament situat al districte de Gràcia va ser inaugurat l'any 2005 i compta amb un fons de més de 100.000 documents

El foment de la lectura és un dels principals objectius de la xarxa de biblioteques públiques. Una tasca que la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya reconeix anualment a través del Premi Liber, que enguany ha distingit la biblioteca Jaume Fuster de Gràcia com la millor iniciativa de foment de la lectura en biblioteques obertes al públic.

L’equipament situat a Gràcia, inaugurat al novembre de 2005 coincidint amb la celebració de l’any del Llibre i la Literatura a la ciutat, va ser la vint-i-novena biblioteca pública de la ciutat. A més, va representar una fita per a la ciutat ja que va ser l’últim pas de l’estratègica renovació de la plaça de Lesseps de Barcelona, concebuda a través d’un procés participatiu amb els veïns. La biblioteca pren el nom de l’escriptor, guionista i traductor Jaume Fuster (Barcelona, 1945-1998), membre actiu de l’Associació d’Escritpros en Llengua Catalana.

L’equipament, construït sobre unes antigues cotxeres, va ser projectat per Josep Llinàs que, amb aquest edifici, va guanyar el premi FAD d’arquitectura. Actualment és considerada com una de les joies del districte, no només pel seu valor arquitectònic, sinó també pel seu fons documental, un dels més extensos i complets de tota la xarxa de biblioteques públiques. La Jaume Fuster és la biblioteca central del districte de Gràcia, i va heretar part del fons de l’antic equipament Antoni Julià de Capmany, també situada en el districte de Gràcia fins als anys 70.

Amb més de 100.000 documents disponibles, el fons documental també té una gran vinculació amb el districte de Gràcia, ja que reuneix documents històrics que fan referència a aquest districte a més d’obres d’autors que viuen o han viscut en ell. Així mateix, també compta amb un fons especialitzat en viatges, on també es poden trobar guies de països, regions o ciutats.

A més, va ser la primera biblioteca pública que disposava d’un auditori amb capacitat per a 250 persones i una sala d’exposicions pròpia. Amb una relació profunda amb el teixit literari barceloní, la biblioteca Jaume Fuster acull sovint presentacions literàries i ha albergat diferents exposicions dedicades a la història editorial barcelonina a la seva sala d’exposicions.

Amb gairebé 2.000 usuaris diaris, la biblioteca s’ha convertit en un punt neuràlgic només sols per al districte sinó per a tota la ciutat, ja que està ben connectada amb transport públic. Amb aquesta distinció, el guardó Liber 2025 reconeix el seu compromís constant amb el foment de la lectura, així com la seva capacitat per a sumar esforços i establir sinergies amb institucions i centres educatius.

Exterior de la biblioteca Jaume Fuster, projectada per Josep Llinàs. © Vicente Zambrano

El lliurament del premi tindrà lloc el pròxim 9 d’octubre, en un acte en el Centro Cultural Conde Duque en el marc de les activitats de la Fira Internacional del Llibre, Liber, 2025, que tornarà a IFEMA (Madrid), després del seu pas l’any 2024 per la capital catalana.