Influents de la setmana juny 2022 4

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

JUNY 2022

JAUME ALSINA

 President de l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar

Jaume Alsina Casalduero, conseller delegat de l'empresa Encofrats J. Alsina, ha estat nomenat nou president de l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar (ASCEF) en substitució d'Amadeu Jori, president de la corredoria d'assegurances Jori Armengol. Aquesta entitat, una de les associacions territorials de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), està formada per 114 empreses familiars catalanes de múltiples sectors que sumen un volum de negoci agregat de 33.000 milions d'euros. Segons el president sortint, les empreses familiars "han d'impulsar un canvi cap a un capitalisme humanista, que, deixant enrere els postulats de l'Escola de Chicago, ens porti cap a un món més habitable, digne i pròsper per a les futures generacions".

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra, el nou president s'ha format també en gestió i lideratge a les escoles de negoci IESE i Esade i fins ara exercia de secretari de la junta directiva de l'ASCEF, on es va incorporar al seu comitè executiu l'any 2017. Membre de la tercera generació, Jaume Alsina està al capdavant d'una empresa fundada l'any 1950 i especialitzada en el disseny, venda i lloguer d'encofrats de formigó per tota mena d'obres. Amb seu a Montcada i Reixac, el grup Encofrats J. Alsina factura de més de 80 milions d'euros i està fortament internacionalitzada, ja que obté el 75% dels seus ingressos del mercat internacional.

JOAN SALA

Director general de Comanegra

Àfora Focus Edicions i l’editorial Comanegra s’han aliat per impulsar la tradició literària barcelonina. Acaben de presentar el nou guardó literari de novel·la ambientada a la capital catalana. El Premi Santa Eulàlia està dedicat a obra inèdita en català, amb l’objectiu “d’incentivar la creació vinculada a la ciutat, acollir la pluralitat de mirades que s’hi entrecreuen i fomentar el talent narratiu”. Amb una dotació econòmica de 25.000 euros, el premi s’entregarà el proper febrer i la novel·la es publicarà a principis de març a la col·lecció Narratives de Comanegra. El jurat estarà format per Francesco Ardolino, Llucia Ramis, Enric H. March, Alba Cayón i Jordi González. Comanegra fa temps que tenia la idea de crear un premi de novel.la de Barcelona. El seu editor, Joan Sala, explica que han trobat en Àfora Focus “el soci perfecte” per impulsar el guardó, que, segons remarca, serà el més ben dotat de Catalunya publicat per una editorial independent.

Fill de l’empresari i polític Ramon Sala i Canadell, Joan Sala (Olot, 1959) va estudiar Biologia i durant dècades va treballar al sector de la indústria de la carn. L’any 2007,  va decidir fundar Comanegra. Durant els primers anys de vida de l’editorial, va compaginar totes dues feines i va passar a dedicar-se a l’edició a temps complet a partir de 2013. L’any 2019, l’editorial va guanyar el premi Memorial Fernando Lara, atorgat per la Cambra del Llibre, i, dos anys més tard, Sala va ser nomenat president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, en substitució de Montse Ayats.

ENRIC ORDEIX

Degà d'EAE Business School Barcelona

EAE Business School Barcelona ha nomenat nou degà a Enric Ordeix amb l'objectiu de "seguir posicionant Barcelona com a hub internacional d'educació superior". Un dels objectius del nou degà serà continuar treballant en la internacionalització d'aquesta escola de negocis del Grup Planeta mitjançant l'obtenció de noves acreditacions internacionals i col·laboracions amb altres escoles d'àmbit global per continuar potenciant la innovació, l'emprenedoria i la digitalització. "El nostre projecte és potenciar el lideratge d'EAE als fòrums de referència a nivell mundial per continuar transformant el sector de l'educació superior dels negocis, a tots els nivells", ha assenyalat Ordeix.

El nou degà té una vasta trajectòria acadèmica i professional. Fa 20 anys va fundar la primera organització de comunicació global i Business, el Global Communication Institute (amb seu a Berlín); també va fundar i va dirigir durant una dècada l'Emerson-Blanquerna Center for Global Communication (amb doble seu a Barcelona i Boston), i va participar en l'àrea de coneixement del FC Barcelona durant la creació del Barça innovation Hub. En totes les seves responsabilitats, una màxima: desenvolupar sistemes que relacionen el món organitzatiu empresarial i l'educació global en l'anàlisi de tendències i valors a través de la creació de xarxes globals. Una tasca que des d'EAE potenciarà, contribuint que la quarta escola de negocis de Barcelona sigui un referent al sector de l'educació superior a tots els nivells.