Influents de la setmana setembre 2023 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

SETEMBRE 2023

MARC PUIG

President del Grup Puig

La família Puig es prepara per protagonitzar una de les principals operacions corporatives del sector empresarial català els darrers anys. L'emblemàtica saga fundadora d'un dels principals grups de perfumeria i moda del món ha començat a fer els primers passos per treure a Borsa el seu empori empresarial, una decisió llargament meditada que arriba després de l'espectacular creixement protagonitzat per la companyia barcelonina en els darrers dos o tres anys, en què ha més que duplicat la facturació, fins a assolir uns ingressos rècord de 3.620 milions d'euros el 2022, un 40% més. El seu objectiu és arribar a 4.500 milions el 2025. "És sorprenent, però ens va costar 100 anys arribar a facturar 1.500 milions i els darrers dos anys creixem en mil milions cada any", va destacar recentment Marc Puig, president i artífex del pla que ha permès fer aquest salt a l'empresa.

Puig ha contractat els serveis de Goldman Sachs i JP Morgan perquè siguin els coordinadors globals de la sortida a Borsa, que es podria produir el 2024. S'estima que la valoració del grup propietari de marques com Carolina Herrera, Paco Rabanne, Charlotte Tilbury i Jean Paul Gaultier podria assolir els 8.000 milions d'euros, tenint en compte que el sector del luxe és un dels que millor funciona globalment, per la qual cosa les empreses del sector cotitzen en màxims. Es desconeix el percentatge de capital que els Puig cediran a tercers, tot i que podria oscil·lar entre el 25% i el 49%. Actualment, el 100% de l'empresa està a les mans de les quatre branques de la família.

 

 

LORENZO DI PIETRO

Director de Barcelona Activa

Relleu al capdavant de Barcelona Activa, l'agència de promoció econòmica de l'Ajuntament de Barcelona. Lorenzo Di Pietro ha estat nomenat nou director general en substitució de Fèlix Ortega, que ha assumit el càrrec de gerent del districte de Ciutat Vella, per contribuir a impulsar el seu projecte de transformació i millora. Així mateix, Raquel Gil, nova regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica, ha assumit entre les seves funcions la presidència de Barcelona Activa, que en l'anterior mandat havien ocupat l'actual alcalde, Jaume Collboni, i després la tinenta d'alcalde Laia Bonet.

Nascut a Roma i resident a Barcelona des de l'any 2000, Di Pietro es va incorporar a Barcelona Activa el 2001. Té una àmplia experiència en el disseny i la implementació de polítiques públiques en l'àmbit del desenvolupament local i la promoció econòmica. Des de l'agència municipal ha liderat el desplegament de projectes innovadors com ara la creació de Porta22, la posada en marxa de la nova incubadora MediaTIC especialitzada en Deep Tech, el llançament de la ITAcademy, i la creació de nous instruments de finançament empresarial, com són els microcrèdits municipals per donar resposta a la crisi que va ocasionar la pandèmia, o els fons Barcelona Accelera i Deep Tech Fund, en col·laboració publicoprivada. És també professor del Màster Universitari de Polítiques Públiques i Socials de la Barcelona School ofEconomics i col·laborador de l'Aspen Institute d'Itàlia.

 

TERESA LANCETA

Artista plàstica

Teresa Lanceta ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques 2023, que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, amb una dotació de 30.000 euros. El jurat ha reconegut l'artista barcelonina "per una pràctica artística sostinguda en el temps que rescata un llenguatge femení, vernacular i col·lectiu". "Premiar Teresa Lanceta és reconèixer una generació de dones, la tècnica del teixir com un llenguatge, un codi primigeni de la humanitat allunyat del patriarcal mitjançant el qual ha entrat en contacte amb les cultures de diversos col·lectius com la població romaní, les teixidores nòmades marroquines o les veïnes del Raval", assenyala el ministeri.

Nascuda a Barcelona el 1951, Lanceta és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i doctora en Història de l'Art per la Universidad Complutense de Madrid. Ha estat docent de l'Escola d'Arquitectura d'Alacant i de l'Escola Massana de Barcelona. El seu treball artístic se centra des dels anys setanta, en l'ús del tèxtil com a forma d'expressió, esborrant el límit entre l'artesania i l'art. Al seu interès per l'exploració formal se sumen les qüestions materials i tècniques, així com les tradicions i les formes de vida associades a l'acte de teixir. Entre els temes de les seves investigacions artístiques hi ha el treball de l'art popular tèxtil al Marroc, la catifa espanyola del segle XV i el treball de les dones a la indústria tabaquera. Les seves obres han participat en exposicions organitzades per institucions nacionals i internacionals com el MACBA, l'IVAM, el MUSAC, l'Acadèmia d'Espanya a Roma, la 57a Biennal de Venècia, l'11a Biennal del Caire, o el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia.