Els humans som animals de costums i rituals. Des dels inicis de la humanitat, les persones han anat desenvolupant rituals que es manifesten a través de petits actes rutinaris que doten de sentit el dia a dia, però també a partir de cerimònies i moments de celebració que estructuren la trajectòria vital. Totes les cultures i comunitats han creat els seus propis rituals per a materialitzar les seves creences i, alhora, aconseguir crear un sentiment de pertinència dins la comunitat. Amb el ritual com a fil conductor, el Palau de la Música Catalana encara la temporada 2025 – 2026 convidant els melòmans que comparteixen i celebren el prodigiós culte a la música amb un total de 179 concerts per a endinsar-se en les sales que constitueixen aquest temple que representa el Palau.
Sota el lema Fes del Palau el teu ritual, la sala oferirà una gran varietat de concerts de compositors que van escriure melodies inspirant-se en aquestes cerimònies, des del vessant més místic de la paraula ritual, amb obres com les Passions de Bach o els Rèquiem de Mozart o Verdi, però també en el seu vessant més pagà, amb La consagració de la primavera de Stravinsky com a màxim exponent. Però el concepte de ritual no només es podrà trobar en les partitures i notes musicals dels concerts sinó, fins i tot, en el fet d’acudir al Palau. “Assistir a un concert és, en si mateix, un acte ritual perquè no només suposa entrar a la sala i deixar-se endur per la música, sinó que també implica tota una sèrie de rutines”, com ha expressat Mercedes Conde, directora artística adjunta del Palau.
Els artífexs d’aquesta pràctica ritual musicalitzada seran grans veus del panorama musical actual, com el director d’orquestra Simon Rattle, la violinista Anne-Shopie Mutter o el pianista Lang Lang, però també artistes emergents catalans. “El nostre compromís no és només amb l’excel·lència internacional, sinó també amb l’aposta pels artistes residents locals i la promoció del talent emergent català”, ha remarcat el director general del Palau, Joan Oller. Així, en aquesta temporada, s’interpretaran obres de 45 compositors catalans, 29 dels quals són músics contemporanis, i hi actuaran 120 intèrprets i formacions catalanes sobre els escenaris del recinte modernista. Un compromís que també es traduirà en l’aposta per la producció pròpia, amb un total de 29 estrenes absolutes durant la temporada.
Aquesta combinació d’aposta per l’excel·lència internacional i el talent local també es reflecteix en els compositors convidats de la temporada del Palau, amb la mexicana Gabriela Ortiz i el tortosí Josep Ollé. Les melodies d’Ortiz, guanyadora de tres premis Grammy pel seu àlbum Revolución diamantina, es caracteritzen per la fusió entre la tradició de les seves arrels folclòriques mexicanes i l’avantguarda. El Palau serà l’escenari de l’estrena de Mujer ángel, coencàrrec de la sala juntament amb Carnegie Hall, Centro Nacional de Difusión Musical i The Phillips Collection, però també de set concerts més de la mexicana, com Antrópolis 2019. Per la seva banda, el tortosí Josep Ollé, que compta amb una producció centrada en el repertori coral i una gran predilecció per la poesia catalana, també estarà present a la programació amb set concerts, com l’estrena de l’obra Te Deum, escrita per a clausurar el Mil·lenari de Montserrat el 8 de desembre al monestir.
En la seva aposta pel talent jove català, el Palau també enceta en aquesta temporada la iniciativa ‘Generació C’, nom que s’ha creat per a agrupar tota una generació de joves compositors contemporanis catalans que destaquen per la seva passió per la música coral. En aquesta generació s’inclouen noms com Anna Campmany, Carles Prat o Bernat Vivancos, però també l’artista català convidat de la temporada, Josep Ollé. Uns artistes que, en paraules del director del Palau, representen el moment “excepcional” de la creació coral catalana.
L’Orfeó Català, que inicia una nova etapa sota la batuta de Xavier Puig —director que pren el relleu de Pablo Larraz— interpretarà diverses obres al llarg de la temporada d’aquests compositors que s’agrupen sota el nom de ‘Generació C’. A més, al llarg d’aquesta temporada l’Orfeó també viatjarà als Estats Units, convidat pel consagrat director Gustavo Dudamel en la seva darrera temporada com a titular de l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, per a interpretar la Missa Solemnis de Beethoven.

Aquest compromís pel talent emergent també es traduirà en tres residències de formacions musicals per a donar-les suport en el seu creixement artístic, com el quartet de saxos Kebyart. Una formació revolucionària molt lligada a la sala modernista des dels inicis, després de guanyar el Premi Petit Palau l’any 2016, i que enceta una residència artística durant dues temporades, amb interpretacions d’artistes com Bach, Stravinsky o Ciesla al Petit Palau. D’altra banda, finalitzaran la seva residència la formació de percussionistes Frames Percussion, que interpretarà melodies de la compositora convidada Gabriela Ortiz però també el Requiem de Claraguilar; així com el Trio Fortuny que s’acomiada del Palau després de tres temporades amb, entre altres actuacions, el concert d’estrena de la nova obra de Josep Ollé.
La programació d’aquesta temporada també estarà marcada per efemèrides com el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, alumne de l’artífex de l’edifici modernista Lluís Domènech i Montaner, amb un total de cinc concerts amb obres inspirades en ell, com l’estrena mundial d’Els set somnis de Gaudí d’Olivia Pérez-Collellmir. El Palau també commemorarà el 150è aniversari del naixement d’un dels compositors més internacionals de la música espanyola, Manuel de Falla, fill de mare catalana, amb la interpretació de les obres Psyché i Concierto para clave y cinco instrumentos, dues obres que es van estrenar en la dècada dels anys 20 al Palau i que ara es recuperaran. La programació també continuarà la celebració del centenari de la mort del compositor Juli Garreta, iniciada en l’anterior temporada, però també s’oferiran actuacions especials per a commemorar efemèrides relacionades amb figures com Conxita Badia, Ricard Viñes, Josep Cercós o Montserrat Torrent.

Per les sales del recinte modernista també passaran grans formacions del panorama internacional, dins del cicle Palau 100, en dotze concerts interpretats per l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Staatskapelle de Dresden i Budapest Festival Orchestra, entre d’altres, i sota la batuta d’alguns dels directors més aclamats com Teodor Currentzis o Simon Rattle i consagrats intèrprets com la violinista Anne-Sophie Matter. Però el Palau tampoc s’oblidarà del seu vessant líric, amb el cicle Palau Grans Veus i Palau Òpera, amb sis concerts que inclouran les prodigioses veus de Benjamin Appl o Piotr Beczała.
El cicle Palau Piano serà l’encarregat de portar alguns dels grans mestres de les tecles, com Grigory Sokolov, per a molts considerat el millor pianista contemporani, que complirà vint temporades actuant al Palau, o Lang Lang. Però la sala modernista també s’obrirà a nous llenguatges i experimentacions, dins de la programació Fronteres, amb dotze concerts que traspassaran les barreres d’aquest ritual musical. Entre les actuacions, destaca el doble concert amb la projecció de la pel·lícula d’acció Blade Runner i la interpretació de la seva banda sonora en directe de la mà de The Avex Ensemble.
Amb tots aquests cicles, el Palau enceta una temporada de creixement, que comptarà amb un major nombre d’espectacles, amb un total de 179 concerts durant la temporada. A aquesta xifra, cal sumar les 180 actuacions pensades per a famílies i escoles, un total d’onze produccions que, com ja és habitual, inclouen una estrena, que enguany serà Volem amb Txaikovski – La música dels ballets. Amb tot, durant la temporada de 2025-2026 el Palau oferirà 359 concerts per a endinsar-se en el particular ritual màgic que ofereix la sala de la lírica. Una temporada de creixement que esperen que es tradueixi també en un augment de públic, així com un públic cada vegada més divers, on destaquen no només infants i famílies, sinó també els menors de 35 anys, que ja sumen gairebé 12.000 inscrits al programa de Butaca Jove.
