Parking Pizza va trencar motlles fa 10 anys a Barcelona amb la temptadora proposta que fusionava espais únics amb disseny industrial, suggeridora il·luminació i un ambient més estilós del que se sol trobar a les pizzeries convencionals, amb addictives pizzes artesanals al forn de llenya. La fórmula va triomfar des del minut u, creixent progressivament fins als cinc establiments a Barcelona i un parell a Madrid.
Però lluny de quedar-se en la proposta italiana, la marca va estendre tentacles: un per a carnívors (Parking Sótano), que a punt de l’aniversari ha ampliat proposta gastronòmica, i un altre especialitzat en Pita, que també estrena plats per alegrar aquesta tardor de celebració.
Després d’una dècada, Parking Pizza pot presumir d’haver consolidat els locals barcelonins de Marimon, 5; València, 300; Londres, 98; passeig de Sant Joan, 56; i Gran Via, 576. Allà despatxen sense treva, pizzes, amb massa de llarga fermentació i ingredients mediterranis, que no només són molt bones sinó, a més, que es digereixen feliçment.
Doble vida i ambició
Tot i això, alguns dels establiments amaguen una segona història gastronòmica. A Marimon, 5, just sobre la Diagonal, on fos el tercer local obert a la capital catalana, es va introduir en paral·lel a la pizzeria (a nivell de carrer) el Parking Sótano. Aquest paradís carnívor en planta subterrània té un aire de clandestí, però de dia queda agradablement il·luminat per la claraboia d’un gran pati interior. L’estil segueix l’atmosfera de la casa però presidit per una gran graella i un forn Josper, així com una gran illa de cuina. No falten les grans taules comunes i els tamborets amb tapa, a l’interior dels quals es pot deixar la bossa còmodament.
Des dels inicis van apostar per una carta molt breu, amb un parell de tipus d’entrecot (europeu, perquè no sempre procedeix del mateix país, 48 euros per a dos) o de vedella gallega (58 euros). Mig quilo acabat de sortir del foc (carbó i llenya) per compartir, combinable amb diferents acompanyaments. La simplicitat de l’oferta va funcionar, però alguns clients demanaven altres peces, així que fa poc han sumat el filet de vedella de Galícia de 200 grams, que serveixen filetejat, amb tot el caràcter de la brasa. Sigui quina sigui la peça, es pot compartir i acabar amb una cocció més gran o més petita al gust. L’altra novetat per als que volien més carn i més textures la brinda el nou steak tàrtar de vedella gallega.

Nous entrants
Si algú vol començar el festí amb entrants, al pa brasa de massa mare amb mantega fumada que se servia des dels inicis, se li han afegit opcions com el formatge extremeny de llet crua d’ovella fos al forn –contundent i ideal per compartir, sobre fines torrades–, l’alvocat a la brasa, tartar de tomàquet, lima i sal rosa- una delícia que permet compartir fins i tot amb vegans- i la cecina de vedella Black Angus de 100 grams.

El generós repertori d’acompanyaments va dels sis als 14 euros, i ara inclou també Cors d’enciam a la brasa amb vinagreta de llima; Parmentier de patata i xirivia; i Carxofes brasa, mantega, sal fumada. No falten les patates fregides de sempre, la crema d’espinacs i un altre side més complet com els Ous amb parmentier de patata i tòfona fresca ratllada, servits en molts casos en cassoletes. I entre les quatre salses, som molt fans de la bearnesa.

A la petita selecció de postres ha entrat el pastís de formatge amb melmelada de fruits vermells, encara que per a molts segueix sent icònica la sticky Toffee, un pudding de dàtils amb crema de vainilla que et farà oblidar temporalment la xocolata.
Tot i que a la nit és habitual que el local s’ompli, al migdia resulta una mica més tranquil i ofereix (des de la primavera) l’opció del menú de migdia, que integra un bowl de verds, segueix amb tres principals a escollir entre la Milanesa de vedella, l’Hamburguesa de vedella de 120 grams i el Filet de vedella de Galícia de 150 grams, amb verdures a la brasa, patates fregides o Parmentier de patata. Es tanca amb gelat o tòfones, i inclou beguda i cafè per 22,50 euros (amb suplement de 5 euros per al filet).
Parking Sótano també ha ampliat mires portant tot el sabor de la seva brasa a domicili, encara que amb una carta diferent, més informal, que abasta de l’hamburguesa de vedella gallega a la llenya, en pa de brioix, amb formatge comté, cogombrets i salsa Sótano (amb altres complements opcional) al pepito de filet de vedella gallega, coca d’oli, gruyere, ruca, maionesa tàrtara, entre d’altres temptacions.
Sabors de l’Orient Mitjà
L’efemèride d’aquesta tardor està marcada també per les novetats a la carta de Parking Pita al local del passeig de Sant Joan (amb entrada independent), en ple Eixample. Més enllà dels entrepans que transporten a Orient Mitjà, hi ha altres noves receptes que justifiquen la incursió. Com la raita amb cogombre, tomàquet, tomàquet sec, poma verda, ceba i salsa de iogurt; la coliflor ratllada amb orellanes d’albercoc, tomàquet semisec, nous i anacards torrats, ceba tendra, julivert i llimona; o el porro al carbó amb dukkah (mòlt) d’avellanes i cibulet, a més de diversos plats amb xai o vedella.
