En els últims mesos, l’art digital sembla haver quedat eclipsat per ordinadors i màquines que, servint-se de la intel·ligència artificial, són capaços de generar milions d’imatges en pocs segons i fins i tot d’imitar l’estil de prestigiosos artistes de manera gratuïta. Tanmateix, amb l’objectiu de reivindicar el valor dels creadors professionals, l’OFFF Festival convertirà Barcelona, del 8 al 10 de maig, en el centre neuràlgic de les últimes tendències de l’art i del disseny, reunint més de 70 ponents de la indústria creativa, que inclouen des de líders del sector fins a artistes emergents, per compartir la seva trajectòria i projectes, a més d’un programa d’instal·lacions, tallers i sessions creatives.
Enguany, el pioner festival celebra el seu 25 aniversari, des que l’any 2001, molt abans de l’ús generalitzat d’Internet i les xarxes socials, va irrompre a la capital catalana com un espai de trobada i divulgació de l’art més avantguardista i revolucionari, reunint professionals del disseny gràfic, la música visual, la tipografia o el brànding. Per bufar les espelmes, el festival oferirà una àmplia programació d’activitats precisament en un dels punts neuràlgics de l’art digital, a la zona de Glòries, que despunta amb un renovat espai verd.
El Disseny Hub serà l’espai perquè els professionals i líders de la indústria creativa, des d’il·lustradors o cineastes fins a dissenyadors que treballen amb intel·ligència artificial, es trobin i comparteixin els seus projectes. En total, durant tres dies el festival oferirà ponències de 70 creatius com Samar Maakaroun i Marina Willler, sòcies de la prestigiosa empresa de disseny Pentagram London; la cineasta Anna Ginsburg, coneguda per les seves il·lustracions en 2D dibuixades a mà; el tipògraf Mat Voyce, o els animadors Brosmind.
Per abordar com incorporar la intel·ligència artificial a l’art digital, el festival també comptarà amb creadors que incorporen aquesta tecnologia en els seus projectes, sense oblidar-se de desenvolupar un estil propi, com els germans barcelonins Boldtron —pseudònim artístic dels germans Xavier i Daniel Cardona, especialitzats en disseny 3D i realitat virtual—, l’artista francesa Ines Alpha, centrada en bellesa digital i en l’aplicació de les tècniques 3D, o el director de cinema i artista multimèdia Paul Trillo.
A més de les ponències, les entrades pel festival —que ronden els 150 euros pel tíquet d’un dels dies, o els 370 per a l’accés complet a les tres jornades— també inclouen tallers i sessions creatives per aprendre sobre diferents tècniques del disseny digital, com la creació de portades per a àlbums de música, així com per millorar les habilitats en l’ús de programes com l’Adobe Photoshop o Illustrator.
Per primera vegada, l’esdeveniment promou una major integració a la ciutat de Barcelona amb la seva programació OFFF ciutat, per obrir-se i relacionar-se amb la capital catalana i els seus habitants, seguint el model d’altres festivals que se celebren a la ciutat com el Primavera Sound, oferint un conjunt d’activitats gratuïtes i obertes a tots els públics, amb noves àrees d’accés lliure.

El festival, a l’estil d’altres esdeveniments com el Llum BCN, explorarà les possibilitats de la façana del Disseny Hub com l’espai ideal per asseure’s i gaudir de diferents mappings, a través del projecte The Screen. Des de les nou fins a les onze de la nit, durant els tres dies de programació, es podran veure sorprenents projeccions creades per artistes emergents i referents del sector, a més d’una selecció de peces de disseny dels ponents participants a l’OFFF, escollides per la cineasta Nathalie Van Sasse Van Ysselt. Cada projecció conclourà amb un esdeveniment nocturn públic, amb la intenció de crear una atmosfera immersiva d’afterparty i convertir-se en un espai de trobada per a professionals i curiosos de l’art.
Una programació que es complementarà amb un mercat ambulant de disseny a l’aire lliure, que obrirà des de les deu del matí fins a les nou de la nit, amb productes de botigues de disseny locals i internacionals, i peces artesanals i dissenys contemporanis d’avantguarda. Un espai pensat per a aquells curiosos de l’art que vulguin connectar amb dissenyadors locals i talents emergents, així com adquirir peces úniques.

A més, seguint el precedent de la passada edició, el festival repetirà el programa NXT, una plataforma dedicada a difondre els talents emergents de les principals escoles de disseny de Barcelona. En aquesta edició, el programa presenta una selecció de 12 projectes d’alumnes d’institucions educatives locals, com BAU, CTIM – UPC, Elisava, ESDI, FX Barcelona, Harbour Space, IDEP, IED, La Salle, LABASAD o LCI. La dotzena de candidats seleccionats podrà presentar els seus projectes davant d’una audiència global per a iniciar el seu camí en el món professional del disseny.
Al llarg dels seus 25 anys de trajectòria, el festival OFFF ha crescut fins i tot fora de la capital catalana, celebrant activitats també a Sevilla —ciutat en la qual desembarcarà del 27 al 29 de novembre—, Mèxic, Mont-real i Tel Aviv.