Enrique Lacalle
El president d'Automobile Barcelona, Enrique Lacalle, al Círculo Ecuestre. © Marc Llibre
ENTREVISTA A ENRIQUE LACALLE

“Automobile provoca vendes i il·lusió, i això genera riquesa al sector”

El president del saló internacional de l'automòbil avança les claus d'una edició marcada pel camí cap a la mobilitat elèctrica i per la presència de marques xineses, que per primera vegada representen un terç de les automobilístiques que portaran les seves novetats al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona

Automobile Barcelona es prepara per omplir de nou Montjuïc de cotxes, novetats i primícies que convertiran la ciutat en la capital del motor del 9 al 18 de maig. El saló internacional inicia el compte enrere per obrir el divendres amb 29 marques, en una edició que posarà el focus en l’electrificació i en la qual destaca un altre factor: un terç de les firmes que hi participen enguany són d’origen xinès.

El saló, organitzat per Fira de Barcelona, aspira a atreure 350.000 visitants. Amb el lema Passió pel motor, passió per Barcelona, inclourà la presentació d’una dotzena de primícies, amb una novetat a nivell mundial i una altra a nivell europeu. Tot amb un objectiu: exercir d’aparador i punt de trobada del sector per dinamitzar les seves vendes, mentre avança cap a la mobilitat elèctrica.

— Quines novetats portarà el saló d’enguany?

— Tindrem primícies mundials, europees i nacionals, com ja és habitual en un saló que suma 43 edicions i 106 anys d’història. I aquest any tindrem un terç de marques xineses

— És un reflex del sector.

— I això va bé, perquè estimula el mercat, estimula la competència i fa baixar preus. De fet, en els últims anys, els preus del cotxe elèctric s’han reduït entre un 14% i un 19%.

— La presència d’aquestes marques xineses pot afavorir el posicionament de Barcelona perquè empreses asiàtiques inverteixin en el seu entorn?

— Definitivament. La indústria pot venir a Automobile i d’aquí plantejar-se instal·lar noves fàbriques. Espanya és el segon fabricant d’automòbils d’Europa, i una cosa porta l’altra. Amb aquests canvis en el mercat, per què no hauria d’establir-se una nova fàbrica xinesa a Catalunya o la resta d’Espanya? Això és un altre incentiu més, la possibilitat de dinamitzar la indústria, de crear nous llocs de treball i nova il·lusió. Tots som clau.

El presidente de Automobile Barcelona, Enrique Lacalle.

—I més en un context econòmic internacional marcat per la incertesa. Com afecten els aranzels dels Estats Units al sector?

— El saló vol ser un bàlsam per als aranzels. Perquè el que fa el saló és provocar vendes, generar il·lusió. És un esdeveniment per a totes les butxaques, que a més aplica descomptes, amb el preu saló. I les vendes no només es produeixen en el saló, sinó que es poden tancar en el concessionari dies després. Estic segur que l’índex de vendes dels concessionaris pujarà durant el mes següent d’Automobile, i tot això genera riquesa al sector.

— Com contribueix el saló a aquesta riquesa?

— La gran pregunta sempre és: quin cotxe em compro? I al saló hi ha prop de 30 marques i es poden provar els cotxes per Montjuïc. De fet, el 70% de la gent que ve al saló vol provar-los. Hi ha moltes possibilitats per veure tot tipus de models i provar-los i, per tant, hi ha moltes possibilitats de decidir-se.

— Com es tradueixe això en les vendes?

— Una marca ven entre 150 i 200 cotxes al saló, aproximadament. Amb la qual cosa, les que no venen, perden vendes. Barcelona es converteix durant uns dies en la capital mundial de l’automòbil; amb les primícies, les novetats, això és un espectacle del motor, i en això som imbatibles. Per això, les marques que no venen, s’equivoquen.

Enrique Lacalle, presidente de Automobile Barcelona.

— I més en un moment de tanta competència?

— Es venen cotxes, però menys. Hi ha moltes opcions, i la gent no sap què comprar. Les marques que no venen, deixen espai als seus competidors. Cal decidir, i el saló ajuda: pots provar i pots comprar. De fet, el 60% dels visitants ve amb la intenció de comprar.

— I aspiren a arribar a 350.000 visitants.

— Enguany, a més, hi ha Barça-Madrid l’11 de maig, i Automobile també juga en aquest partit. Els qui tinguin entrades per al clàssic podran accedir gratis al saló, i les juntes directives de tots dos equips dinaran a Fira. És un gran pla: venir a Automobile i després pujar a l’Estadi Olímpic a veure el partit.

— En aquesta edició, a més, amplien l’espai del saló.

— Ocuparem els pavellons 1 i 8 de Fira, i la Plaça de l’Univers amb Seat pel seu 75 aniversari. També estarem en les avingudes Maria Cristina i Rius i Taulet per provar els cotxes. En total, sumarem 100.000 metres quadrats, un 15% més que l’edició de fa dos anys.

Enrique Lacalle.
Enrique Lacalle durante la

— Quins són els reptes del sector?

— A Espanya, una indústria que genera tants llocs de treball i la situa com el segon fabricant de cotxes d’Europa, el Govern central hauria d’ajudar més que mai a canviar una dada tan nefasta com som el segon país europeu amb el parc de vehicles més antic. Són 14,2 anys de mitjana, la qual cosa ens situa només per darrere de Grècia, i el Govern central hauria d’incentivar la compra. El parc mòbil s’ha de rejovenir, i com es rejoveneix? Comprant.

— I quins són els reptes del saló?

— Sobretot, que hi hagi molts visitants i que vinguin a batre rècords. Que vinguin i comprin més, que els expositors venguin molt, i que la gent ho gaudeixi. I tenim un altre repte important, que és atreure a la joventut. Quan jo era jove, el que jo volia era tenir un cotxe, perquè era sinònim de llibertat. Ara, hi ha moltes fórmules per moure’s, i cal atreure als joves perquè tinguin la passió per l’automòbil que teníem nosaltres.

— Com se’ls pot transmetre aquesta passió?

— Tots hem anat al saló amb els nostres avis, o amb els nostres pares, és un esdeveniment que Barcelona porta molt endins, és molt de Barcelona. Ho hem de transmetre als joves, tenint també en compte que la prioritat en la major part de casos és l’habitatge, i que no és gens fàcil.

El presidente de Automobile Barcelona y del Círculo Ecuestre, Enrique Lacalle.

— Per a atreure també a nous públics, exploren col·laboracions amb Circuit de Catalunya, després que Fira hagi assumit la seva gestió?

— Encara que no hi ha cap concreció, algun dia hi haurà presència d’Automobile al Circuit, segur.

— La pròxima edició d’Automobile coincidirà amb les obres del recinte de Montjuïc.

— Si Montjuïc està en obres, sempre queda el recinte Gran Via de Fira.

— Es plantegen un trasllat permanent a Gran Via?

— En cap cas! Jo soc un enamorat de Montjuïc, i els salons de públic com Automobile funcionen molt bé a Plaça Espanya. A més, l’esdeveniment està molt lligat a Montjuïc, sempre s’ha fet aquí. Montjuïc té molta història, i Automobile està enllaçat amb ella.

— En alguna ocasió ha comentat que aquesta serà la seva última edició presidint Automobile. Serà així?

— És molt possible. He batut tots els rècords europeus! Porto des del 2001, aquest any ja seran 24 sent president. Ja ho va ser el meu pare, que va morir com a president. Sigui com sigui, el saló forma part de la meva vida.

— Si aquesta acaba sent la seva última edició, cap a on voldria que anés el saló?

— A més. Sempre a més i millor.