La definició de paradís no és universal. Segurament hi ha qui trobarà el paradís entre el compassat so de les ones de la mar, mentre que hi ha uns altres que serà entre el verd de les muntanyes on trobaran el més semblant al paradís terrenal, i fins i tot aquells que pensaran que aquest no pot trobar-se sinó és en les grans ciutats. El Festival de Peralada ofereix en la 39a edició de la cita cultural, que se celebrarà del 3 al 18 de juliol al castell empordanès, la seva particular definició de l’Edèn. Un paradís format per l’harmonia dels cossos en moviment, a través d’espectacles de dansa, i la sonoritat d’algunes de les veus més reconegudes de la lírica actual, com Angel Blue o Joyce DiDonato.
Mentre no s’executen les obres del seu futur auditori, el festival tornarà a oferir en aquesta edició un format reduït i íntim, concentrant 12 espectacles en 15 nits. Uns espectacles que es representaran, en la seva majoria, a l’Església del Carme —escenari també de l’edició de pasqua del festival— i el mirador del Castell de Peralada, a més d’alguns espectacles en el seu celler, maridats amb vins. Una dotzena de representacions que abordaran des de l’òpera a la dansa contemporània, passant pel Lied flamenc i les creacions la més indisciplinades.
Dotze creacions que enguany tindran “el fascinant món de l’art del jardí, i els diversos i polièdrics significats del paradís” com a eix central, segons ha definit el director artístic de la cita, Oriol Aguilà. A més, el festival torna a apostar enguany per convidar a aquest Edèn terrenal a algunes de les veus i formacions més prestigioses de l’escena musical internacional, alhora que aposta per la nova creació i els artistes emergents. Tot amb l’objectiu d’oferir als seus espectadors una oportunitat per “perdre’s (i trobar-se) en el paradís de la creació”.
Amb el món del jardí com a fil conductor i les notes musicals com a fonament artístic, el festival s’inaugurarà amb la veu de la mezzosoprano Joyce DiDonato, acompanyada al piano per Craig Terry, al temple gòtic del Carme. A més de Didonato, una altra de les grans veus del festival és la de la soprano nord-americana Angel Blue, una de les habituals a la programació del Metropolitan Opera (Met), que oferirà el 13 de juliol un programa líric que abasta des d’àries d’òpera fins a joies del musical, el jazz, la sarsuela i els espirituals afroamericans, combinant emoció i elegància.
També destaca el retorn al festival del director d’orquestra William Christie, el 12 de juliol, en una ocasió especial: per a celebrar el seu 80è aniversari, i ho farà amb el seu emblemàtic conjunt Les Arts Florissants. Una vetllada de celebració de la música barroca, amb la interpretació de l’oratori compost per G. F. Händel Il Trionfo del Tempo e del Disinganno. Però no tot els espectacles estaran dominats per la lírica, sinó que també hi haurà espai per a la bellesa de la dansa, amb propostes com l’estrena de Le Terroir de Lorena Nogal, producció per encàrrec del festival, que explora el concepte de metamorfosi a través del procés de transformació del raïm en vi. En un espai idoni per a aquesta temàtica, els cellers Peralada, i acompanyada pel ballarí Álvaro Esteban, Noguera dansarà al ritme de la música electrònica de Franco Mento, fusionant moviment amb elements naturals com el vent i la terra.

A més d’aquest encàrrec, el festival també serà l’escenari de diverses produccions pròpies, com l’estrena mundial d‘Hort / Garden, una òpera-monòleg, coproducció del Festival Perelada i Òpera de Butxaca i Nova Creació, que es representarà per primera vegada el 16 de juliol. Nascuda a la ment de la creativa Elena Tarrats, Helena Tornero ha estat l’artífex del text que exerceix de fil conductor d’aquest espectacle, una història d’una neta i el seu avi, estretament units per un amor compartit a l’hort familiar. Quan el seu avi mor, la neta descobreix que, malgrat tot, l’hort continua florint, símbol d’un llegat que persisteix més enllà del temps. La proposta escènica anirà a càrrec de Sílvia Costa, que convertirà el mirador del castell en un hivernacle amb la pèrdua i la memòria com a personatges principals, mentre que la música ha estat escrita a sis mans per Damien Bazin, Mario G. Cortizo i la pròpia Tarrats.
Un altre dels moments àlgids del festival serà l’estrena mundial de Genius Loci, el 5 de juliol. Inspirat en el llibre El jardí perdut de Jorn de Précy, l’espectacle convida l’espectador a una experiència sensorial i filosòfica per a perdre’s en un jardí imaginari, acompanyat d’un programa musical que viatja des del Renaixement al segle XX, amb obres de John Dowland, Henry Purcell, Benjamin Britten i John Williams, protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata, sota la batuta de Rafael R. Villalobos.

A més d’aquests espectacles, també destaquen produccions com el recital líric de Christoph Prégardien amb el seu fill Julian, que serà la primera oportunitat per veure’ls cantar junts a Espanya. Acompanyats per la pianista Saskia Giorgini i la narradora Alba Pujol, oferiran en primícia In Paradisum, un homenatge al romanticisme de Schubert i Liszt. Els espectadors també podran deixar-se delectar pel dueto pianístic de les germanes Katia i Marielle Labèque o la fusió de dansa entre la música barroca i el flamenc de la mà del Ballet Flamenco de Andalucía i l’Accademia del Piacere. Les entrades pals espectacles podran adquirir-se en línia i rondaran des dels 25 fins als 110 euros.
Com en altres edicions, el Festival de Peralada viatjarà fora del recinte del castell empordanès però ho farà cap a un nou destí: el cor de Finlàndia, i el seu festival d’òpera de Savonlinna per presentar la seva producció The Fairy Queen, d’Henry Purcell. Estrenada a l’auditori en l’edició de l’estiu de 2022 del festival, aquesta semiòpera barroca en cinc actes, inspirada en El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare, es representarà al país nòrdic els dies 29 i 31 de juliol i el 2 d’agost. Una producció, liderada per Dani Espasa —un dels noms clàssics ja del festival— en què els esperits shakespearianos adopten la forma de diferents icones líriques, des de Madame Butterfly fins a Don Giovanni, sense oblidar-se de Tosca i Escamillo.

A més dels concerts, el Festival de Peralada també ofereix una extensa programació paral·lela per ampliar l’experiència cultural i endinsar-se en el context històric i aprofundir en algunes de les obres; així com el seu habitual campus d’estiu perquè estudiants de l’àmbit de les arts escèniques puguin accedir a continguts exclusius, com assajos generals d’obres que es representaran en el festival o tallers d’iniciació a l’escriptura o a la música. Així mateix, i en col·laboració amb el Barcelona Film Fest, els Cinemes Verdi també acolliran dues projeccions especials, de la clàssica pel·lícula La Bella i la Bèstia (1946) i del documental sobre l’impressionisme Pintant el Jardí Modern: de Monet a Matisse (2016), dirigit per David Bickerstaff.