Museus Catalunya al Liceu
Autoritats i responsables del Liceu durant la presentació de Museus i Liceu: una història compartida.

Els museus de Catalunya celebren el 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu

Més de cent entitats culturals participen en una mostra col·lectiva que permet reconstruir la història i el llegat del teatre barceloní a partir de 145 peces artístiques que formen part de les seves col·leccions

Primera acció destacada dels actes commemoratius del 175è aniversari del Liceu. Més de cent museus de Catalunya han decidit homenatjar al gran teatre barceloní adherint-se a la iniciativa Museus i Liceu: una història compartida, un projecte en xarxa que pretén evidenciar “el llegat i les empremtes que deixa una institució de 175 anys al territori, la cultura i les persones”.

“La iniciativa se centra en la idea que hi ha fragments de la memòria del Gran Teatre en les entitats culturals d’arreu del territori“, explica el Liceu, que ha aconseguit involucrar en aquesta acció a 119 entitats, entre museus, arxius, biblioteques i centres d’exposicions. En total, s’han seleccionat 145 obres relacionades amb la història del Liceu que cada un dels museus participants exposaran entre aquesta mateixa setmana i fins a finals de juliol de 2023. Entre aquestes obres o materials que ajuden a documentar i reconstruir la trajectòria del teatre d’òpera de La Rambla hi ha pintures, documents, escultures, instruments i objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, com Pauleta Pàmies, Joan Magriñà, Maria Barrientos, Pau Casals, Isaac Albéniz, Ramon Casas, Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Brossa o Antoni Tàpies.

Moltes de les obres, segons s’ha explicat aquest dimarts, tenen una relació directa amb el teatre i d’altres “es remunten molts segles abans de la seva fundació, però formen part, alhora, de l’herència cultural necessària per ser on som avui i documentar la història del Gran Teatre del Liceu: empremtes en el país, la cultura i les persones”. A més a més de poder-se veure en els diferents museus participants, també es poden consultar les obres seleccionades amb la corresponent explicació a través de la pàgina web que s’ha creat per aquesta iniciativa.

El Liceu, de Ramon Casas. ©Círculo del Liceo

Les 145 obres de la mostra Museus i Liceu reflecteixen tota mena de temàtiques i de moments. Per exemple, El Liceu (1902), de Ramon Casas, retrata una escena dins del teatre. Caricatures de Leopoldo Mugnone, de Josep Parera Romero, fa referència al 7 de novembre de 1893, quan l’anarquista Santiago Salvador va llençar dues bombes que causaren una vintena de morts coincidint amb la nit inaugural de la temporada.

Es poden veure també obres de Picasso (Sortida del teatre, 1896) o de Romà Ribera (Sortida del Liceu, 1913). La Fundació Gala-Salvador Dalí hi participa amb un dels telons de fons per al ballet Tristany foll, obra de Salvador Dalí. També hi ha peces del segle I aC, com El sacrifici d’Ifigènia, un mosaic que representa un episodi de la Ilíada, un mite que ha estat inspiració per a diverses òperes, com Iphigénie en Tauride (1779), representada al Liceu diverses vegades.

Caricatures de Leopoldo Mugnone, de Josep Parera Romero. ©Museu de la Música de Barcelona

L’obra més recent forma part de la Col·lecció d’Art Contemporani de Fundació La Caixa i es podrà veure al CosmoCaixa, un vídeo sobre l’acció que l’artista Eugenio Ampudia va dur a terme el 22 de juny de 2020 amb motiu de la reobertura del Liceu després del final de l’estat d’alarma causat per la pandèmia i que va consistir a omplir el teatre amb 2.292 plantes, l’aforament total, que van gaudir de la interpretació de la peça Crisantemi de Giacomo Puccini per un quartet de corda.

El Gran Teatre del Liceu es va fundar el 4 d’abril del 1847, tot i que l’associació que va impulsar la construcció del teatre havia nascut realment una dècada abans.

Fotografia a l’albúmina del Liceu (1873), de Marcos Sala. ©Arxiu Fotogràfic de Barcelona