Festival Jardins Pedralbes
Edició 2020 del Festival Jardins Pedralbes.

Arrenca el Festival Jardins Pedralbes, una de les cites estivals que resisteix a la covid

Amb el patrocini de Banc Sabadell, el proper dimarts tornen els concerts i la gastronomia al Palau Reial, amb 36 músics programats durant 42 nits. El festival ja ha venut més del 70% de les entrades disponibles i ha penjat el cartell d'Entrades esgotades a 14 espectacles.

En un estiu on moltes cites musicals encara no tornaran, el Festival Jardins Pedralbes manté el seu compromís amb la ciutat, tal com va fer fa un any, convertint-se en un dels pocs que es va celebrar. El seu director, Martín Pérez, resumeix tot allò que va suposar l’edició anterior amb una anècdota. Després de qualsevol concert o festival, l’acostumen a felicitar si tot ha sortit bé. Però l’estiu passat la paraula que més li van adreçar no era “felicitats”. Va ser “gràcies”.

L’agraïment col·lectiu es va traduir en xifres: es van vendre totes les entrades programades per a cinc de les sis setmanes que durava. Aquest canvi d’actitud del públic és la resposta natural al context provocat per la pandèmia, després de viure una situació tan excepcional que ningú se la podia imaginar. Per això, Pérez no dubta en dir que la nova edició del Festival Jardins Pedralbes —la novena— tornarà a contribuir per gaudir d’un “gran estiu”, probablement l’últim estiu abans de posar punt final a aquest parèntesi forçat que ha suposat la covid.

Amb Banc Sabadell, Cervezas Alhambra, Seat, Casa Viva i Mesoestetic com a patrocinadors, el Festival Jardins Pedralbes continuarà oferint la seva proposta musical i gastronòmica al Palau Reial, ampliant-la per assegurar que es mantenen les distàncies necessàries.

A partir de les 19.30, els assistents podran prendre una copa o sopar abans que comencin els concerts en nou zones habilitades. Flash Flash, Il Giardinetto, Mr Kao, Pizza del Born, Ametller Origen, Makito, Ostres Thierry, Imperia Foie Gras i Sauleda Pastissers seran els encarregats d’animar l’ambient amb els seus plats. No hi ha dubte de per què els assistents a aquesta cita cultural es queden de mitjana més de quatre hores.

Amb un pressupost de quatre milions d’euros, Pérez remarca que un festival d’aquestes dimensions “no seria mai possible” sense el suport de patrocinadors com Banc Sabadell, més encara amb la crisi actual. El directiu veu que el sector dels festivals ha quedat “molt danyat” per la pandèmia, fent que desapareguin moltes promotores. “Ha estat una destrossa”, lamenta. En el seu cas, assegura que la disponibilitat de recursos propis i la fidelitat dels patrocinadors és la que els ha permès continuar programant.

Concert del festival abans de la pandèmia, sense restriccions d’aforament.

Entrades esgotades a 14 espectacles abans de començar 

Per no decebre els barcelonins, el Festival Jardins Pedralbes reunirà un total de 36 músics durant 42 nits, que arrencaran a partir del proper dimarts. “Prestigi, qualitat i eclecticisme”, exposa Pérez per trobar un fil conductor que englobi a tots els artistes que convoca. Amb aquesta aposta, la novena edició d’aquesta trobada cultural ja ha venut 51.000 entrades i ha penjat el cartell d’Entrades esgotades a 14 dels 36 espectacles.

Per a Pérez, l’acollida que estan tenint supera totes les expectatives. A hores d’ara, tenir venudes més del 70% de totes les entrades és gairebé un miracle. Podria ser perfectament la xifra que s’assoliria al final del festival en condicions normals, tenint en compte que dura molts dies i programa molts concerts. Més encara si es té en compte que encara no han començat els dies forts de venda d’entrades, que són els d’abans que comenci el festival o quan ja està en marxa.

La novena edició del festival ja ha venut 51.000 entrades, més del 70% de totes les localitats disponibles

Els fans de Sara Baras, Love of Lesbian, Rosario, Manel, Raphael, Niña Pastori, Hombres G, Vanesa Martín, Nathy Peluso, Rozalen, Alan Parsons, Jorge Drexler, Aitana i Fangoria ja s’han fet amb totes les entrades disponibles, però encara hi ha l’oportunitat de gaudir de Zahara, Amaia, Andrea Motis, Loquillo, Miquel Poveda, Viva Suecia, Sidonie o Raphael, entre altres.

Una de les nits més esperades del Festival Jardins Pedrables i que ja està completament exhaurida serà la del 2 de juny, amb l’actuació de Sara Baras. En aquesta vetllada se celebrarà la tercera edició de la Nit Solidària, que destinarà tots els recursos obtinguts al Sant Joan de Déu Pedriatric Cancer Center Barcelona, un nou centre d’oncologia pediàtrica que preveu obrir les portes a principis de 2022 gràcies a aportacions com aquesta.

D’altra banda, el festival ha afegit un segon espai dedicat als concerts que precedeixen els principals, amb l’objectiu d’espaiar el públic. Aquest any, s’arribarà al centenar de grups emergents que hi actuaran. Per a aquells que només vulguin gaudir d’aquesta part del festival hi haurà entrades a set euros, amb consumició inclosa.

Festival Jardins Pedralbes
Una de les nits més especials del Festival Jardins Pedralbes serà la del 2 de juny, amb l’actuació de Sara Baras.

Mesures per la covid

Més enllà de l’ampliació de les zones de restauració i un segon espai per als concerts d’artistes emergents, el Festival Jardins Pedralbes ha previst altres mesures, com la presa de temperatura abans d’entrar, l’obligació de dur mascareta i anar-se posant gel. També hi haurà circuits tancats per desplaçar-se a l’interior del recinte.

L’aforament continuarà estant limitat, posant a la venda 1.700 butaques d’un total de 2.500. Això es traduirà en cadires buides a tots dos costats per a cada bombolla de convivència.

Escenari Festival Jardins Pedralbes
Es deixarà espai a banda i banda entre grups bombolla diferents.  © Sergi Paramès/furalabfoto