La directora de BStartup i Hub Empresa del Banc Sabadell, Yolanda Pérez. © Àngel Bravo
BARCELONA STARTUP WEEK

Yolanda Pérez: “Els emprenedors més exitosos saben preguntar i escoltar”

Yolanda Pérez és directora de BStartup i Hub Empresa a Banc Sabadell. També és membre del consell empresarial de Vall d’Hebrón Institut de Recerca (VHIO) i membre del consell assessor del Fons Asturias Startup. Ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional a Barcelona Activa com a directora de territori i comerç o directora de creixement empresarial, incubadores i parc tecnològic.

BStartup dona servei a més de 5.500 clients i ja ha assolit un centenar d’inversions directes en empreses amb casos d’èxit destacats com Red Points, Signaturit, Incapto Coffe, Qida, Exoticca o Cobbe, entre d’altres. Les 83 empreses que encara continuen operatives generen més de 4.200 llocs de feina i tenen una facturació agregada de 600 milions d’euros.

— Per què va entrar a BStartup?

— Venia de l’àrea d’empreses i tecnologia de Barcelona Activa i vaig entrar al Banc Sabadell durant el setembre de 2013 amb l’objectiu de crear BStartup. El Sabadell és un banc molt especialitzat en empreses i verticals com l’agroalimentari, el turisme o el tercer sector, entre d’altres, però encara faltaven per explorar les startups, la innovació i la tecnologia.

— Com van ser els inicis d’aquesta aventura bancària i emprenedora?

— Vam ser pioners a Espanya perquè llavors encara no hi havia cap banc que oferís serveis bancaris de forma especialitzada a les startups. Vam començar amb una triple aproximació des del punt de vista bancari, equity i Open Innovation per donar suport al finançament, a la innovació i al creixement de l’ecosistema de l’emprenedoria tecnològica. Vaig començar sola i ara ja som una seixantena de persones al banc que treballem només amb startups.

“Ens hem d’obrir al talent i avançar-nos a les necessitats que hi haurà amb l’arribada de la IA generativa i el seu impacte a startups i innovació”

— El full de ruta segueix vigent?

Els eixos principals de BStartup es van definir molt bé fa 12 anys i segueixen encara molt vigents. Es tracta, sobretot, de donar servei a tot allò que una startup espera d’una entitat financera en un ecosistema on hi estan involucrats emprenedors, escoles de negoci, universitats o Administració, entre d’altres. Calen molts serveis especialitzats en startups perquè tot circuli i tingui un millor sentit per als emprenedors. El temps ens ha donat la raó.

BStartup dona servei a més de 5.500 clients. @ Àngel Bravo

— Doni’m algunes xifres.

— Donem servei a més de 5.500 clients arreu d’Espanya i ja hem invertit en 100 empreses en etapes inicials amb casos destacats com Red Points, Signaturit, Incapto Coffe, Qida, Exoticca o Cobbe, entre d’altres. Les 83 empreses que encara segueixen operatives generen més de 4.200 llocs de feina i tenen una facturació agregada de 600 milions d’euros. És important explicar que en 31 de les 100 empreses on hem invertit almenys una de les fundadores era una dona. A finals d’any també obrirem el Hub BStartup al Passatge Mercader de Barcelona.

Com és la relació entre el banc i les startups?

— No és d’allò més natural per als bancs treballar amb uns models de negoci que són molt innovadors i que sovint estan en pèrdues. Per entendre’ns, s’ha de conèixer molt bé com funciona el finançament d’aquestes empreses i saber quin és el millor moment d’entrada. Invertim en fases inicials, però també fem banca per a totes les startups i en qualsevol fase, des d’early stage fins a spin-offs o unicorns. El Sabadell té el vehicle de venture capital que pot arribar fins als 10 milions, alguns fons com el d’Asabys i fins i tot ha adquirit un parell de fin-techs en els últims anys.

“A Barcelona ho tenim tot, des d’infraestructures, fins a inversió i atracció d’empreses i de talent”

Què necessiten els emprenedors?

— Hem de posar el focus en l’adopció de la innovació que estem generant. Els emprenedors necessiten finançament, però també grans contactes i grans mercats. Per exemple, en el sistema de salut es podrien fer moltes millores de servei i eficiència gràcies a les startups. És molt important posar focus a Europa.

— Quins són els principals reptes de l’ecosistema barceloní i català?

— Aquí ho tenim tot, des d’infraestructures com el Barcelona Supercomputing Center (BSC) o el Sincrotró Alba, fins a inversió i atracció d’empreses i de talent. Ara bé, hem de generar encara més oportunitats per a la gent d’aquí i que hi hagi una cooperació més gran amb les universitats i les escoles de negoci per satisfer les necessitats de l’ecosistema emprenedor i innovador. Ens hem d’obrir al talent i avançar-nos a les necessitats que hi haurà amb l’arribada de la IA generativa i el seu impacte a startups i innovació.

Abans de dirigir BStartup, Yolanda Pérez va ocupar diversos càrrecs directius a Barcelona Activa. © Àngel Bravo

On creu que hi haurà més oportunitats?

Hi haurà moltes oportunitats a Europa, des de la perspectiva d’innovació en DeepTech i altres tecnologies que seran molt necessàries. Així doncs, Europa ha d’aspirar a tenir una certa autonomia estratègica en DeepTech i ja s’esperen molts diners des del sector públic per poder desenvolupar el seu finançament.

Quins són els sectors on més inverteix BStartup?

— El nostre fons és 100% del banc i no hi ha inversors al darrere. Som el que s’anomena un fons evergreen i, per tant, no tenim la pressa que acostuma a tenir un inversor per desinvertir. Som agnòstics i invertim en B2B, SaaS, software, però també en DeepTech o sector industrial. Catalunya és un pol internacional rellevant en salut i des de BStartup invertim en més de 20 companyies de salut, de les quals una gran majoria són catalanes.

“Si volem ser competitius al món hem de trobar un equilibri entre els valors europeus i la competitivitat al món”

— Quins sectors cotitzen a l’alça?

— Salut i sostenibilitat, tot i que aquest últim ha frenat una mica. Calen companyies que puguin ajudar a la descarbonització. El software és fàcil, però el DeepTech costa més. Intentem impulsar tot allò que el mercat encara no està fent a gran escala en salut, sostenibilitat o DeepTech.

“Cal regulació, però s’ha de desglossar perquè sinó estem jugant en inferioritat de condicions respecte a altres entorns com l’americà o l’asiàtic”

— Com està posicionada Barcelona al món més enllà dels rànquings?

Sequra és la startup que més finançament ha aixecat a Espanya durant 2024 amb més de 400 milions d’euros i ho va fer des d’aquí. A Barcelona hi ha molt moviment, és un pol internacional i la gent vol venir aquí per treballar i fer innovació. Des de BStartup vam donar suport al 4 Years From Now (4YFN) quan només era un powerpoint i ara ja s’ha convertit en un gran aparador internacional per a l’ecosistema català. Vam apostar per la primera edició del Tech Spirit, hem participat en la creació del Climate Hub Barcelona i hem donat tot el nostre suport al Barcelona Health Hub des del seu inici. A Barcelona també hi ha moltes oportunitats en economia blava.

A finals d’any, el Banc Sabadell té previst inaugurar al passatge Mercader de Barcelona el Hub BStartup, que ja va obrir a Madrid l’any passat. © Àngel Bravo

— “El viatge de l’emprendor és el viatge de l’heroi”, assegura Laura Urquizu (Red Points).

— El viatge de l’emprenedor és molt complicat i té molts entrebancs. Europa ha de fer un pensament en matèria de regulació i traves administratives. Cal regulació, però s’ha de desglossar perquè sinó estem jugant en inferioritat de condicions respecte a altres entorns com l’americà o l’asiàtic. S’ha de fer un esforç important per separar el gra de la palla.

En quin sentit?

— Què cal continuar mantenint i què no cal, què es pot flexibilitzar i què és o no és clau per a la independència tecnològica d’Europa. Si volem ser competitius al món hem de trobar respostes a totes aquestes preguntes, trobar un equilibri entre els valors europeus i la competitivitat al món.

“Crec que encara queda molt creixement, i que Barcelona serà un hub molt rellevant en salut i altres sectors a escala mundial”

Un últim consell per a emprenedors?

— Els emprenedors més exitosos saben preguntar, escoltar i parlar amb molta gent abans de començar un projecte. Les persones fan la diferència en etapes molt inicials. És molt important tenir confiança en una persona que sigui capaç de fer aquesta travessia pel desert, tenir la resiliència necessària i la capacitat de convèncer els altres perquè se sumin a l’aventura. Conèixer aquell mercat i aquella indústria. Saber-se envoltar i construir un equip balancejat perquè resulti guanyador amb tècnica, tecnologia i negoci. També cal coneixement financer. S’han de tenir també mecanismes per gestionar la relació a l’equip i saber quin rol té cadascú. Caldrà afrontar moments difícils i solucionar conflictes perquè, de ben segur, que n’hi haurà molts. Es necessita molta ambició per aguantar tot això i tenir mercats grans amb potencial d’escalabilitat. No és gens fàcil.

BStartup ha invertit en empreses amb casos d’èxit destacats com Red Points, Signaturit, Incapto Coffe, Qida, Exoticca o Cobbe. © Àngel Bravo

Per últim, com s’imagina BStartup d’aquí 12 anys?

— El món de les startups ha anat per onades i la gran majoria de startups que tenim ara són software, serveis, productes, ecommerce i també moltes spin-offs. Tot això creixerà molt amb empreses de DeepTech i tinc l’esperança que hi haurà fons més grans que podran acompanyar les empreses amb rondes encara més grans. Recordo quan anava a veure empreses tecnològiques a Silicon Valley durant el 2005 i aquí encara hi havia molt pocs fons, res d’emprenedors que haguessin venut la seva companyia i s’haguessin reconvertit en inversors. Així, doncs, crec que encara queda molt creixement i molta atracció de talent per fer i que serem un hub molt rellevant en salut i altres sectors a escala mundial.