Enguany, el 22@ celebra 25 anys de vida, un quart de segle d’un districte que ha deixat de ser un projecte per esdevenir una realitat urbana consolidada. No hi ha millor moment que l’actual per tornar a mirar endavant i imaginar com ha de ser aquest hub d’innovació en els pròxims 10 anys, sempre des de l’ambició que ens demana aquest món en canvi constant.
Imaginar com serà el 22@ d’aquí a 10 anys requereix ser conscient de tot el que s’ha aconseguit, gràcies a l’esforç i la col·laboració d’empreses, universitats i centres de recerca, societat civil i l’Ajuntament de Barcelona. Però també vol dir entendre la gran projecció que té aquest districte, encara més tenint en compte el potencial i el compromís dels actors que formen part de l’ecosistema. Un d’aquests actors dinamitzadors i ambaixadors, no només del 22@ sinó també de Barcelona, és clarament l’associació 22@Network Barcelona, que fa més de 20 anys que treballa per generar sinergies entre el món empresarial, la recerca i el coneixement, i la resta de la ciutat.
En els pròxims 10 anys, el paper desenvolupat per l’associació continuarà sent igual o més rellevant i, per aquest motiu, és fonamental poder disposar d’estructures sòlides que ajudin a endreçar la complexitat del districte, així com fer possible la creació de xarxes que permetin una innovació amb impacte. Així doncs, m’imagino un futur amb una oficina pròpia al cor del 22@, que sigui molt més que una seu física per l’associació. Que també sigui un espai de referència per a totes aquelles persones que fan que el 22@ i el barri continuïnt vibrant. Un espai obert a tothom on poder posar en valor tot el que està succeint al districte, sota el segell Made in 22@.
Imagino un espai on dur a terme pilotatges de noves tecnologies, de projectes que transformen, que fan créixer, millorar el territori i tots els que formem part d’ell. Un laboratori actiu, urbà, on empreses, institucions i centres de recerca puguin experimentar i innovar. Parlem d’una seu que ajudi a identificar, comunicar i fer visibles iniciatives amb segell propi, que mostri la gran capacitat innovadora que té la nostra ciutat, l’orgull d’innovar per i des de Barcelona. Un entorn per la transferència tecnològica i la relació amb el món de l’emprenedoria, on es pugui impulsar el projecte Match&Play: un programa que busca facilitar la connexió entre grans empreses consolidades i startups.
Però si pensem en el futur del 22@, no podem limitar-nos a l’activitat empresarial o tecnològica, perquè el districte és molt més que això. És un barri amb un gran potencial que ha de ser capaç d’oferir la possibilitat de treballar-hi, però també de viure-hi, connectant l’activitat econòmica amb la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes de Sant Martí. Per fer-ho possible serà indispensable treballar amb l’administració per aconseguir un districte realment vibrant, amb prou oferta d’habitatge, més espais públics, serveis de proximitat i una mobilitat eficient i sostenible. En definitiva, un model compromès amb el benestar de les persones.
Després de la feina feta durant aquests 25 anys, ara ens toca continuar col·laborant —més encara del que ja s’ha fet— per fer créixer el 22@ i enfortir-lo, per no quedar-se enrere i adaptar-se a les noves realitats. Perquè fer-ho és continuar creient en la capacitat de Barcelona per transformar, ser referent i liderar la innovació.