Agenda cultural món març 2018

AGENDA CULTURAL
per JACOBO ZABALO

Una selecció mensual de concerts,
arts escèniques i exposicions

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 03 / 18 

KEITH JARRET

Nova York, 21 de març

Un mite vivent de la interpretació pianística, pel qual es justifica de sobres una escapada a Nova York: Keith Jarrett, conegut sobretot en l'àmbit del jazz per la seva capacitat improvisadora que desplegarà a ple rendiment en aquest recital per a piano sol. De fet, s'ha interessat així mateix per llenguatges, més aparentment formals, com és l'àmbit de la música clàssica, en què va tocar a Bach i concerts de Mozart. Sens dubte tot això ha funcionat com a font d'inspiració, també, en el desenvolupament d'un camí completament personal. La imaginació de Jarrett sembla no tenir límits en el curs del fraseig i la interlocució amb els silencis, per la qual cosa s'espera que la vetllada ofereixi moments irrepetibles. Molts dels seus enregistraments i actuacions, tot sol o juntament amb altres músics prominents, han rebut les qualificacions més altes per part de la crítica, de manera que poder escoltar-lo en viu transcendeix qualsevol qualificació possible. Considerar l'ocasió com un “privilegi” seria fins i tot fer curt.

IBERMÚSICA. LONDON SYMPHONY I GARDINER

Madrid, 7 de març

L’endemà del seu concert al Palau de la Música, John-Eliot Gardiner intervé a Madrid amb un programa similar,

però convé notar que només es repeteix l'obertura Genoveva, Op. 81, de Robert Schumann. Fet cridaner i òptim, especialment pels qui s'hagin quedat amb ganes de més, després del seu concert a Barcelona. A l'Auditori Nacional, la simfonia de Schumann programada és la segona. Composició heterogènia, posseeix un moviment lent que gela la sang, en contrast amb altres passatges de descarada fogositat. Abans, Piotr Anderszewski haurà interpretat el Concert per a piano núm. 1 de Ludwig van Beethoven ―en realitat, des de la perspectiva estrictament cronològica, el segon a ser compost―. Anderszewski és un pianista de garanties que, en substitució de Maria João Pires, col·labora amb Gardiner en la seva gira europea.

ORPHÉE ET EURIDICE

Milà, 3, 6, 11, 14 i 17 de març

Orfeu i Eurídice, l'òpera de Christoph Willibald Gluck sobre el mite d'Orfeu, ha conegut al llarg de la història versions fantàstiques,

algunes de les quals realitzades al Teatro alla Scala de Milà per directors d’orquestra que amb el pas dels anys s'erigirien ells mateixos en mite, com ara Wilhelm Furtwängler. El drama amb què Monteverdi va obrir el gènere operístic coneix en la seva versió del segle XVIII, realitzada per Gluck, un tractament menys angulós, de gust equilibrat i galant, com manen els cànons clàssics. Juan Diego Flórez, acompanyat d'un elenc lluminós, cantarà la cèlebre i encara impactant ària “J’ai perdu mon Eurydice”, un lament pràcticament contemporani a la inauguració del teatre milanès el 1778.

JEWGENIJ KISSIN

Berlín, 19 de març

Ievgueni Kissin, el jove prodigi que va enlluernar el món fa ja diverses dècades

, s'enfronta en plena maduresa a una peça cabdal del repertori per a piano, la sonata Hammerklavier, de Ludwig van Beethoven. Es tracta d’una composició absolutament nova en termes d'extensió, però, sobretot, pel caràcter experimental de molts dels seus passatges. El moviment lent ―un adagio extàtic, de recolliment místic, que sembla perfilar algun tipus de transcendència― exemplifica a la perfecció aquesta excepcionalitat. S'explica que, després de crear aquesta sonata, a la recta final de la seva vida, Beethoven es va dir “ja sé compondre”. Sens dubte, els seus atributs més trencadors seran enarborats pel pianista rus, seguidor d'una estirp d'intèrprets llegendaris (Gilels, Richter…) que han brindat versions memorables de les composicions per a teclat de Beethoven. Una selecció de peces virtuoses de Serguei Rakhmàninov ―excel·lent pianista ell mateix, tot i ser reconegut sobretot com a compositor― completaran el programa. Un programa que també podrà gaudir-se a la ciutat de Londres deu dies després, al Barbican Hall.

ENGLISH CHAMBER ORCHESTRA WITH CHRISTIAN ZACARIAS

Londres, 29 de març

Christian Zacharias ha gravat amb èxit l’integral de sonates i concerts per a piano de Wolfgang Amadeus Mozart,

a més de triomfar en els principals escenaris amb la interpretació d'obres del període clàssic. Acompanyat de l’English Chamber Orchestra, conjunt de càmera àgil i de contrastat rendiment, l'expert mozartià oferirà un programa centrat en peces familiars que, no obstant això, ofereixen nombroses sorpreses. El Concert per a piano núm. 25 en do major, K. 503 és una de les obres concertants més simfòniques de les que va compondre Mozart. El tractament de l'orquestra és majestuós des de l'allegro inicial, tant pel to com pels instruments requerits (entre els quals hi ha trompetes i tamborins). Acabat pràcticament en la mateixa època, l’any 1786, la Simfonia núm. 38 en re major (o Praga), és l'altra gran obra del programa, sota la direcció de Christian Zacharias. Tot i que durant el concert proporcionarà les indicacions des del piano ―com feia Mozart―, després ho farà al capdavant del conjunt orquestral. Aquesta obra sol ser exclosa del gloriós tríptic de simfonies últimes, la qual cosa no sempre sembla justificat. Les millors lectures de la simfonia programada n’extreuen una puixança enigmàtica, un poder que pot ser comparat amb el que emana del Don Giovanni, estrenat precisament a la ciutat de Praga, a la qual Mozart va mostrar gran estima.

EXPOSICIONS

EXPOSICIONS

 01 / 03 / 18 

WOW! THE HEIDI 
HORTEN COLLECTION

Viena, fins al 29 de juliol

El Leopold Museum de Viena proposa al llarg de l'any diferents exposicions i activitats entorn de les figures d’Egon Schiele i Gustav Klimt, ja que el 2018 es compleixen 100 anys del naixement d'aquests dos creadors austríacs. Però no són les úniques exposicions rellevants. Una de les que convé destacar és aquella que té com a títol ―fet mai vist abans, per tant es tracta de quelcom sorprenent― simplement una onomatopeia admirativa, rematada per un signe d'exclamació: “Wow!”. Com a subtítol, es pot llegir “La col·lecció Heidi Horten”, una de les col·leccions privades més impressionants per la qualitat de les obres i els noms que les signen. El reguitzell és gairebé inacabable, són més de 150 peces amb un denominador comú: han estat realitzades pels principals creadors de l'art contemporani. Difícil que trobem a faltar algun nom, ja que la llista recull els must: Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee, Gustav Klimt, Marc Chagall, August Macke, Franz Marc, Henri Matisse, Joan Miro, Edvard Munch, Pablo Picasso, Egon Schiele, Francis Bacon, Georg Baselitz, Jean-Michel Basquiat, Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Lucian Freud, Damien Hirst, Alex Katz, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, Mark Rothko, Andy Warhol.

LES HOLLANDAIS À PARIS, 1789-1914

París, fins al 13 de maig

A partir del 1850, més de mil pintors holandesos abandonen el seu país buscant inspiració i millors oportunitats. Molts es van establir a París atrets pel dinamisme de la vida artística de la ciutat. Els pintors

van tenir l'oportunitat de prendre lliçons de mestres, trobar nous espais per a l'exhibició de les seves obres i vendre-les a altres clients. Artistes com ara Jongkind o Van Gogh, per la seva banda, van aportar als seus camarades francesos temes, colors i formes properes a la sensibilitat holandesa, extretes de la tradició del seu Segle d'Or. En aquesta exposició, 115 obres procedents dels museus més importants dels Països Baixos, així com d'altres museus europeus i americans, mostren el recorregut de gairebé cent anys, i il·lustren les fites de les revolucions pictòriques. A la fi de segle XIX i principis del XX seran Kees van Dongen i Piet Mondrian, les obres dels quals es presenten al costat de les d'alguns artistes francesos contemporanis com ara Cézanne, Signac o Braque, i per descomptat també un Picasso instal·lat a París.

FERRARI. UNDER THE SKIN

Londres, fins al 15 d'abril

El Design Museum de Londres, que recull l'exposició Ferrari. Under the Skin fins al 15 d'abril, explora el caràcter icònic d'aquestes màquines,

recordant els seus conductors més il·lustres ―des de Miles Davis fins a Brigitte Bardot―, els models que van marcar una època en termes estètics i tecnològics, així com les moltes carreres i campionats guanyats. El nom de Michael Schumacher encara destaca, per sobre de la majoria, i commou per la seva història personal. Des d'una perspectiva més àmplia i genealògica, l'apassionada devoció que al llarg de la història de la cultura ha experimentat l'ésser humà per la possibilitat de l'automoció parla simptomàticament del lloc privilegiat que ocupa en la creació, o ―si es prefereix― en l'àmbit de la naturalesa: capacitat per sortir de la seva natural determinació i no conformar-se amb la bipedestació, per crear artefactes que faciliten la vida i li permeten arribar a altres llocs mitjançant una inversió de temps i energia menor. Amb tot, més enllà de l'aspecte pragmàtic del disseny de vehicles eficients que promouen sense massa esforç el desplaçament (la qual cosa sembla materialitzar la noció de “motor immòbil” present ja en Aristòtil per referir-se a la divinitat), hi ha certes marques de cotxe que han marcat amb foc la consciència moderna, marques associades al luxe, a l'aventura o a la competició. Si n’hi ha una que resumeixi aquests tres vèrtexs, és Ferrari. Associada prioritàriament al color vermell, ha despertat l'admiració per tots els racons del món com a exemple del progrés i d'un determinat ―-llegeixi's “anhelat”, en general― estil de vida. Des que Enzo Ferrari va fundar l'escuderia el 1929, l'imaginari popular s'ha anat alimentant de la llegenda escrita per les seves màquines, cada vegada més perfectes i ràpides, a més de plenes de bellesa. Una de les seves frases cèlebres resumeix exemplarment aquest binomi: “Le auto da corsa non sono né belle né brutte. Diventano belle quando vincono” (“Els cotxes de carreres no són ni bonics ni lletjos. Es converteixen en meravelles quan guanyen”). Una altra cita que se li atribueix al caràcter competitiu ―“agonístic”, podríem dir pensant en el paradigma grec― que s'associa a la incontestable recerca de l'excel·lència: “Il secondo è il primo degli ultimi” (“El segon és el primer dels últims”).

HENRY MICHAUX

Guggenheim Bilbao

Henri Michaux, conegut fonamentalment per la seva activitat literària, va plasmar les seves inquietuds més íntimes a través de mitjans no solament lingüístics.

Creadors com Paul Klee, que va alternar l'expressionisme amb la tendència a l'abstracció, o Max Ernst, un dels fars del surrealisme, van avivar els seus anhels d'experimentació amb la forma i els materials, i va emprar diferents tècniques i suports. El Museu Guggenheim de Bilbao, en l'exposició titulada L'altre costat, comissionada per Manuel Cirauqui, ofereix una visió penetrant de la seva creativitat, classificant la seva obra en tres espais diferenciats: “Aparicions i fantasmisme”, en què s'explicita la demostració de formes no forçosament figuratives que esbossen una realitat subliminal i impredictible; “La vida dels signes”, una sèrie d'obres clarament inspirades per la cal·ligrafia oriental i que suggereixen un codi intuïtiu però de significació esquiva; i, finalment, la secció “Manipular la psique” en què l'experimentació a través de substàncies alteradores de la consciència ―amb finalitats especulatives i artístiques― delinea una o diverses realitats paral·leles a l'interior mateix de la persona.

PURPLE, DE JOHN AKOMFRAH

Madrid, fins al 25 de març

Fins al 25 de març pot contemplar-se Purple, obra del videoartista John Akomfrah. Una creació visual desplegada simultàniament en sis pantalles

que expliquen els canvis que l'acció de l'home ha provocat al clima del planeta. Paisatges infinits s’alternen amb altres de desoladors, on s'evidencia la impensable petjada d'un desenvolupament insostenible, la hipertròfia d'una civilització la infausta ombra de la qual ―feliçment― comença a ser tematitzada, i aquell redirigit en positiu. L'autor d’aquesta obra tan inspiradora, projectada així mateix en alguns dels museus més importants d'art contemporani, ha rebut diferents guardons, entre els quals destaca el premi Artes Mundi, l’any 2017. Aquesta “videoinstal·lació immersiva” s'acompanya d'una banda sonora de gran poder evocador, i facilita que l'espectador se submergeixi en la problemàtica a través del relat visual. Ha estat organitzada per la Barbican Art Gallery a Londres i coorganitzada pel Bildmuseet Umeå a Suècia, la TBA21-Academy, l’Institute of Contemporary Art/ Boston, el Museu Coleção Berardo de Lisboa i, per descomptat, el Museo Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid.

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: