Visibilitzar i impulsar el talent jove en recerca científica. Amb aquest objectiu, la Fundació Banc Sabadell entrega anualment els premis a la Investigació Biomèdica i a les Ciències i l’Enginyeria. Uns guardons que, des de fa dues dècades, reconeixen la trajectòria de joves científics per a projectar les seves carreres i donar visibilitat a unes investigacions que, tot i fer avançar la societat i la ciència, poques vegades són conegudes més enllà dels laboratoris.
“Aquests premis permeten visibilitzar i donar un impuls a trajectòries de científics en etapes inicials de la seva carrera i reconèixer línies de recerca exemplars que donen resposta a alguns dels reptes que tenim com a societat”, ha expressat el president del banc i de la fundació Sabadell, Josep Oliu.
Enguany, el professor associat de recerca a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) – Hospital Clínic Alberto García-Basteiro ha estat guardonat amb el XX Premi a la Investigació Biomèdica. El jurat, presidit pel doctor Óscar Marín, ha reconegut la tasca del científic en el desenvolupament de nous mètodes per diferenciar les diferents etapes de la tuberculosi, així com la seva contribució a l’avenç d’eines diagnòstiques, tractaments i vacunes innovadores contra aquesta malaltia, que encara provoca 1,25 milions de morts anuals a tot el món.

Llicenciat en Medicina per la Universitat Santiago de Compostela, García-Basteiro és actualment el coordinador de l’àrea de recerca en tuberculosi del Centro de Investigação em Saúde de Manhiça (CISM), a Moçambic i lidera diversos estudis internacionals per avançar cap a nous diagnòstics i vacunes contra aquesta letal malaltia. El premi també ha valorat la seva imprescindible tasca en contextos vulnerables, ja que les seves investigacions se centren en infants i persones amb VIH a l’Àfrica subsahariana.
D’altra banda, la investigadora ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona, Sílvia Osuna, ha estat reconeguda amb el IX Premi a les Ciències i l’Enginyeria. El jurat, presidit pel doctor Lluís Torner, ha destacat la contribució d’Osuna en el disseny computacionals d’enzims, una eina fonamental per a accelerar reaccions químiques mitjançant la computació i reduir, així, el nombre d’assajos clínics necessaris.

Doctora en Química per la Universitat de Girona, l’any 2010 es va traslladar a la Universitat de California, Los Ángeles, on va començar a especialitzar-se en el disseny computacional d’enzims. Des del seu grup de recerca, estan desenvolupant noves eines informàtiques per a poder predir quines mutacions són necessàries en l’estructura dels enzims per permetre una nova funció dins del cos humà.
La Fundació Banc Sabadell fa dues dècades que entrega aquests premis com a part del seu compromís amb l’impuls de la investigació científicz. Al llarg de les seves edicions, aquests guardons —juntament amb altres també impulsats per l’entitat com són el Premi a les Ciències i a l’Enginyeria, a la Investigació Econòmica i a la Sostenibilitat Marin— han distingit les carreres d’una cinquantnena de científics.
De fet, el Premi de Recerca Biomèdica celebra enguany la seva 20a edició. Per a commemorar aquesta efemèride i repassar tots els premiats, la Fundació també ha engegat el cicle Conversaciones con Ciencia, uns diàlegs entre els científics premit al llarg de les 20 edicions d’aquesta distinció per a abordar, plegats, alguns dels grans reptes de la biomedicina actual.