Imatges

Els DocsBarcelona posa el focus en la superació dels colonialismes

La 27a edició del festival de documentals projectarà un total de 50 títols al CCCB i el Renoir Floridablanca, amb una participació rècord en el programa per a professionals del sector

Tot i que els documentals treballin per evitar-ho, les estructures de poder hegemòniques són les que determinen com els individus acostumen a mirar el món. Aquesta és una preocupació que ha detectat amb força aquest any l’equip del DocsBarcelona, qui dedica moltes hores a veure un miler de títols per preparar cada edició. Per intentar redirigir aquestes dinàmiques, el festival internacional de cinema documental ha decidit posar el focus en la 27a edició en creacions que qüestionen els colonialismes i donen eines per reduir la seva influència.

Daughter of Genghis dels fotoperiodistes danesos Kristoffer Juel Poulsen i Christian Als, i Mambar Pierrette de la directora de cinema camerunesa Rosine Mbakam són alguns dels títols que integren Docs&Pearls, la secció oficial del certamen. Formada per un total de 15 documentals, altres temes que s’aborden són els perills del món digital i l’apoderament de les dones, com ho fa la coproducció alemanya-estatunidenca Eternal you i la producció catalana Diari de la meva sextorsió, dirigida per Patricia Franquesa.

Des del dijous 2 de maig fins al diumenge 12 de maig, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i els cinemes Renoir Floridablanca acolliran les projeccions d’un total de 50 pel·lícules documentals, amb 40 llargs i 10 curts, a més de la participació de la majoria dels seus directors en presentacions i col·loquis. La cita estendrà el seu abast a través de la plataforma de continguts Filmin. Seguint amb el tema d’aquesta edició, el DocsBarcelona ha definit la seva programació volent prioritzar criteris antidiscriminatoris, amb 23 directores, 38 directors racialitzats i 9 directors representants del col·lectiu LGTBI+.

Una novetat d’enguany serà la secció Docs&Love, una nova línia de programació que cada any canviarà de tema. En la seva primera edició, s’han triat sis títols que qüestionen l’amor romàntic i parlen d’altres maneres d’estimar, amb documentals com el neerlandès Sexual Healing, el danès Echo of You i el francès Bye Bye Tiberias. Sobre amor també parla la pel·lícula inaugural, Agent of Happiness, una coproducció entre Hongria i Bhutan que indaga el que hi ha darrere de l’eslògan El país més feliç del món seguint, probablement, el seu ciutadà més trist. Amb tot, quatre estrenes mundials, quatre europees i 17 espanyoles.

Cal no oblidar les activitats pensades per a professionals del sector, el programa Industry del DocsBarcelona, origen del festival de documentals barceloní. Des del dilluns 6 de maig fins al divendres 10 de maig, un total 700 professionals assistiran a xerrades de cineastes com Albert Serra i John Wilson, i buscaran finançament per als seus projectes, assolint una xifra rècord en la història de l’esdeveniment. S’espera que aquesta pota continuï creixent en els pròxims anys, amb l’objectiu de consolidar la cita com la més important del sud d’Europa.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

IESE i ESADE empaten com a segones millors del món en formació de directius

Les dues escoles de negocis barcelonines se situen per darrere de HEC París, en un…

20 de May de 2024
  • La Barcelona que estimo

Al·legat a favor de la platja de Barcelona

Si hi ha una cosa típica d’un/a barceloní/na de soca-rel és que mai va a…

20 de May de 2024
  • Good News Barcelona

“Dins del sector de la construcció, o ets sostenible, o no seràs”

El saló de la construcció de Fira de Barcelona creix un 50% en superfície en…

20 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Quatre històries d’emprenedoria a CASA SEAT

Una taula rodona acostarà les experiències d'empreses emergents com Mundimoto, PropHero, Apolo Kids i Aldara

19 de May de 2024
  • El Bar del Post

Felipe Cabezas: Més enllà de la frontera entre el teatre i la vida

“Abans de res, jo soc actor i ho he estat des de molt jovenet. Vaig…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona pot ser el millor pavelló d’una Biennal

Sara Catalán no només vol exportar allò bo dels models que ha vist arreu del…

18 de May de 2024