Karim Barmose, participant del programa Barcelona 2030 de Barcelona Global.
BARCELONA GLOBAL YOUNG TALENT

“Les noves generacions han de ser escoltades i involucrades en la presa de decisions”

Entrevistem a Karim Barmose, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i director d'operacions de Winid

Karim Barmose té 32 anys i va néixer a Barcelona el 1992, el mateix any en què es van celebrar els Jocs Olímpics que van marcar un abans i un després en la història de la ciutat. Apassionat per Barcelona, actualment ocupa el càrrec de director d’operacions a Winid, una consultora de talent especialitzada en la cerca de càrrecs intermedis i directius, i participa en el programa de lideratge i ciutat que imparteix Barcelona Global, Barcelona 2040.

Winid va ser fundada fa quatre anys i avui compta amb un equip de 70 persones, amb oficines a Barcelona, Madrid i Lisboa. El seu propòsit com a organització és impulsar el creixement i la realització tant de persones com d’organitzacions, a través de serveis d’adquisició de talent basats en tres pilars fonamentals: la diversitat i inclusió, la innovació i l’ús de les dades.

— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?

— Espero que Barcelona sigui un referent global en innovació, sostenibilitat i qualitat de vida. Una ciutat amb infraestructures modernes, accés a habitatge assequible i un entorn que afavoreixi tant els seus habitants com les empreses. I sobretot, una ciutat que no perdi el seu encant, la seva cultura, la seva gastronomia…

— Amb quina ciutat compararies Barcelona?

— Barcelona és única, però pot inspirar-se en ciutats com Copenhaguen, per la seva aposta per la sostenibilitat i mobilitat verda, i Singapur, pel seu model de smart city i innovació tecnològica aplicada a la gestió urbana.

— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se Barcelona?

— Hauria d’aspirar a ser una ciutat que combini innovació, inversió i sostenibilitat. Un exemple és Amsterdam, amb el seu equilibri entre desenvolupament econòmic i benestar social, o Zuric, que destaca per la seva qualitat de vida i gestió eficient dels recursos.

— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?

— El repte principal és la crisi d’habitatge, amb preus que han pujat més del 40% en l’última dècada, la qual cosa afecta les persones locals, però també a l’atracció de talent internacional. La ciutat de Barcelona ha perdut competitivitat respecte a altres ciutats europees quant a la qualitat de vida, a causa de l’increment notable del cost de vida, la qual cosa pot suposar un límit per a les empreses que vulguin continuar creixent i que necessitin competències o habilitats de professionals que actualment no es trobin aquí.

“Barcelona ja és un hub tecnològic, i apostar per la IA i les energies renovables reforçarà la seva competitivitat”

— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?

— El seu paper és clau. Les noves generacions són més conscients de la crisi climàtica i la desigualtat social, i porten idees innovadores. Iniciatives com la creació de startups d’impacte social o l’impuls de l’economia circular neixen en gran manera d’aquestes generacions, que han de ser escoltades i involucrades en la presa de decisions.

— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?

— Barcelona ha d’enfortir sectors estratègics, com el farmacèutic. Amb el hub biomèdic al Parc de Recerca Biomèdica i empreses líders del sector, és clau per a l’economia. També ha d’apostar per la mobilitat elèctrica, i és que l’impuls de la mobilitat sostenible i projectes com el de Wallbox i Seat i Cupra situen la ciutat com a referent. A més, ha de potenciar la gastronomia, perquè no és només un motor turístic, sinó que la innovació en alimentació sostenible és una gran oportunitat. I, com no, ha d’apostar per la tecnologia verda i digital: Barcelona ja és un hub tecnològic, i apostar per la IA i les energies renovables reforçarà la seva competitivitat.