Del 3 al 5 de novembre, el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona acollirà una nova edició del Gastronomic Forum Barcelona (GFB), que es consolida com el gran punt de trobada professional del sector de l’hostaleria, la gastronomia i el foodservice. El saló, que a l’edició anterior va congregar 18.000 visitants, posarà enguany el focus en la Nova Cuina Catalana, en un moment clau per a la gastronomia del país.
Enguany, a més, Gastronomic Forum Barcelona comptarà amb la major oferta expositiva de la seva història amb més de 400 empreses expositores, un 10% més que l’any 2024. Però aquesta no és l’única xifra que explica la grandària del congrés: més de 170 ponents, més de 100 showcookings i ponències, un total de 72 xefs, que sumen 52 estrelles Michelin i 26 pastissers, forners i xarcuters.
Per primera vegada, el Fòrum reunirà tots els cuiners catalans amb tres estrelles Michelin, a més de Ferran Adrià, en una edició que coincidirà amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquest serà, segons l’organització, “un moment històric” per posar en valor el moviment culinari que ha projectat la cuina catalana arreu del món sense perdre el vincle amb el territori i el producte de proximitat.
Els germans Roca, Jordi Cruz, Paolo Casagrande, els germans Torres, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch —al costat d’Adrià i d’una nova generació de cuiners emergents— protagonitzaran ponències, demostracions i diàlegs sobre el present i el futur de la gastronomia catalana.
També hi participaran cuiners catalans establerts a l’exterior com Ramon Freixa (Madrid), Albert Franch (Hèlsinki), Mateu Villaret (Tòquio) o Xano Saguer (Ciutat de Mèxic), testimoniant la projecció global de la cuina catalana contemporània.
El debat sobre el futur de la cuina catalana
En el marc del saló, se celebrarà el Simposi de Cuina Catalana, impulsat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’oferir una mirada crítica i transversal sobre l’estat actual del sector. Hi participaran figures com Toni Massanés, Maria Nicolau, Albert Molins o Colman Andrews, entre d’altres experts.
Segons Pep Palau, director de Continguts del GFB, “estem en un moment decisiu per a la cuina catalana: la tradició, el producte local i el territori recuperen protagonisme i ens consoliden com a referent internacional”.

Un espai de negoci, coneixement i tendències
Més enllà del seu atractiu culinari, el Fòrum és un espai de connexió entre professionals, on es generen contactes, negoci i aliances. Tal com destaca Josep Alcaraz, director del Gastronomic Forum Barcelona, “el Fòrum no és només una fira: és un punt de trobada vital. Aquí els professionals poden parlar cara a cara amb els productors, tocar el producte, provar-lo i compartir inquietuds en un entorn proper”.
L’esdeveniment aposta per una visió 360º del sector, que inclou alimentació, begudes, tecnologia, equipament, serveis i innovació. En aquesta edició, més del 30% de les empreses expositores procediran de fora de Catalunya, amb la incorporació de territoris com Burgos, Navarra, Cáceres o Valladolid. També destaca la presència de més de 80 petits productors agrupats a l’Espai Catalunya, organitzat per Prodeca i les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, així com participacions col·lectives de Galícia, Menorca, A Coruña, l’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna.

El saló inclourà un ampli programa d’activitats dedicades a àmbits com la charcuteria creativa, la pizza, el vi, la fleca o la pastisseria d’autor, amb la participació del col·lectiu 21 Brix i del xocolater Lluc Crusellas. També hi haurà espais com el Forum Lab, dedicat a les cuines de col·lectivitats, la Dieta Mediterrània, el food design, la cuina saludable o el food & beverage hoteler.
Durant l’esdeveniment s’entregaran els Premis Cuiner Gastronomic Forum Barcelona 2025 (amb La Vanguardia), els Premis Innoforum, el Premi Josep Mercader (organitzat per Pordamsa) i competicions com El Millor Panettone d’Espanya, The Baker, la final de Pizza Bit Espanya i El plat favorit dels catalans, organitzat per la revista Cuina.
Amb aquesta edició, el Gastronomic Forum Barcelona reforça el paper de Catalunya com a capital gastronòmica global, projectant la seva cuina, producte i talent com a referents internacionals. “Volem que el saló sigui una plataforma per mostrar aquesta nova cuina catalana, que combina creativitat i compromís amb la proximitat”, conclou el director general.