imagin posa seabin
El contenidor Seabin necessita un punt d'amarratge i una presa de corrent.

Barcelona tindrà un contenidor flotant per recollir deixalles marines

La ciutat es dota d'un dels dispositius Seabin instal·lats al mar per recollir deixalles marines gràcies a la iniciativa d'ImaginPlanet de CaixaBank, que durant els propers mesos impulsarà la col·locació d'aquests mecanismes en diferents ports espanyols, per retirar residus i contribuir a la neteja dels oceans

Si podem tenir contenidors d’escombraries a terra, per què no tenir-los a l’oceà? Aquesta va ser la pregunta que va donar origen al projecte Seabin per recollir les deixalles que es troben al mar a través d’un contenidor que funciona com si es tractés d’un immens cubell d’escombraries flotant. Un d’aquests dispositius arriba a Barcelona de la mà de ImaginPlanet, el programa de sostenibilitat d’Imagin, la plataforma de serveis digitals impulsada per CaixaBank.

Cada contenidor Seabin té la capacitat per recol·lectar 90.000 bosses, 35.700 gots, 16.500 ampolles i 166.500 estris de plàstic a l’any. En total, pot recollir una mitjana anual d’entre una i 1,4 tones de deixalles.

El seu funcionament és simple, només necessita un punt d’amarratge i una presa de corrent. Un dipòsit similar a una gran paperera se situa a nivell d’aigua i, mitjançant un sistema elèctric de baix consum, succionen l’aigua des de la superfície i aquesta passa a través d’una borsa de captura situada en el seu interior i deixa les deixalles atrapats en el seu interior. Mitjançant un sistema de bombament que porta incorporat, l’aigua succionada i ja exempta de deixalles retorna a la mar. Cada contenidor té una capacitat de recollida per a 20 kg de residus de totes les mides, i fins i tot retira les restes de combustible, i es pot buidar diverses vegades al dia.

Un d’aquests dispositius arriba a Barcelona de la mà de imaginPlanet, el programa de sostenibilitat d’Imagin de CaixaBank

Dins de la iniciativa impulsada per ImaginPlanet, la instal·lació d’aquest dispositiu Seabin a Barcelona tindrà lloc el proper dissabte 16 d’octubre en el marc de el Saló Nàutic de Barcelona, ​​al Moll de la Fusta. La campanya d’Imagin preveu que durant les properes setmanes es col·loqui un segon dispositiu al Port de València. ImaginPlanet llança aquesta proposta de sostenibilitat en col·laboració amb Blue Carbon, un projecte global que lluita per protegir el mar, reduir les emissions de CO2 i combatre el canvi climàtic, mitjançant la conservació i restauració dels ecosistemes costaners i marins.

Els contenidors Seabin van ser creats l’any 2015 pels emprenedors australians Andrew Turton i Pete Ceglinski, que van dur a terme les primeres proves pilot a Palma de Mallorca, amb l’objectiu de contribuir d’una manera eficient a recollir el plàstic i altres residus que suren al mar. A hores d’ara hi ha instal·lats al voltant del món un total de 860 Seabin en més de 50 països, amb una mitjana de captura diària de 3,6 quilograms de deixalles.