Sembla que ha plogut molt des de la pandèmia. Cinc anys han passat des que el món es va paralitzar i des que, d’un dia per l’altre, es van cancel·lar tota activitat i rutina. Tot i aquests cinc anys, el món continua encara recuperant a poc a poc aquella normalitat prepandèmica, també el Mobile World Congress (MWC). L’esdeveniment, que s’ha celebrat a Barcelona des de dilluns i fins a aquest dijous, sembla que va pel camí de superar de manera definitiva la pandèmia, ja que ha igualat els seus registres del 2019, quan el saló va aconseguir congregar 109.000 assistents.
Amb aquesta xifra, el congrés no només ha tornat a situar-se per sobre de la frontera dels 100.000 assistents, com apuntaven els proponòstics i com ja va fer l’any passat, sinó que fins i tot ha aconseguit igualar aquest rècord històric que va establir l’any 2019. Així, aquesta nova edició del saló ha congregat assistents de 205 països i regions del món.
Són 109.000 assistents amb què, si se sumen els 20.000 visitants que ha atret la primera edició del Talent Arena, “evidentment se superaria amb escreix el rècord d’assistència del 2019”. Així ho ha defensat el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, en referència a l’esdeveniment que ha ocupat el recinte Montjuïc de Fira els tres primers dies del congrés amb l’objectiu de despertar vocacions tecnològiques.
El director general de Fira ha destacat “l’èxit rotund” de la nova edició del MWC i ha explicat que el conseller delegat de la GSMA com a entitat organitzadora, John Hoffman, li ha traslladat que el saló “no podria haver anat millor”. Serrallonga ha assegurat que des d’aquest mateix instant ja comencen a planejar la següent edició del Mobile, que se celebrarà a Barcelona del 2 al 5 de març.
Al llarg dels seus quatre dies, el recinte Gran Via de Fira de Barcelona ha acollit més de 2.900 expositors de tot el món, mostrant les principals novetats del sector tecnològic, amb la intel·ligència artificial com a gran protagonista. El saló que va començar com una fira per mostrar al món els grans avanços dels dispositius mòbils s’ha anat convertint en un saló on brillen les noves tecnologies, amb els mòbils relegats cada vegada més a un segon pla. De fet, l’organització ha detallat que només un 56% dels assistents han representat indústries adjacents a l’ecosistema mòbil.
Així, no han faltat a la cita els habituals Google o Microsoft, així com fabricants com Samsung o Huawei. Però sens dubte han estat els dispositius que incorporen la intel·ligència artificial en diferents formes aquells que han acaparat més fotografies i mirades. Robots humanitzats, mòbils que incorporen la IA per esborrar elements no desitjats de les fotografies o transcriure simultàniament una reunió, i fins i tot cotxes conduïts a distància gràcies a la tecnologia 5G.

El director general de la GSMA, Mats Granryd, que enguany s’acomiada del càrrec per deixar pas a Vivek Badrinath, ha expressat que el saló evidencia que el sector tecnològic està iniciant “una nova era” protagonitzada per aquestes noves tecnologies, així com per la irrupció del 6G. En la mateixa línia s’ha expressat Hoffman, qui ha assegurat que “tot allò que succeeix dins del MWC no es queda en el saló, sinó que provoca un canvi real a tot el món”.
La GSMA també ha destacat el perfil altament qualificat dels congressistes que assisteixen al Mobile, ja que la meitat dels 109.000 assistents eren almenys de nivell directiu. L’organització del congrés també ha celebrat que, en un sector encara masculinitzat, la fira ha avançat cap a la paritat, ja que dels més de 1.200 ponents i líders d’opinió que han passat pel saló, un 41% han estat dones.

Per a les empreses catalanes, el saló també ha representat un èxit, ja que, segons ha xifrat el Govern, les 98 companyies que han participat en el saló a través de la Generalitat preveuen generar 22,7 milions d’euros de volum de negoci durant els pròxims mesos gràcies a la seva activitat durant el congrés. Es tracta d’un creixement del 23% respecte a les xifres de l’any anterior, “un rècord històric”, segons ha destacat la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, Maria Galindo, qui ha assegurat que dues de cada deu empreses han tancat acords durant la seva presència en el saló. A més d’aquestes gairebé 100 empreses catalanes, un total de 1.000 startups de tot el món han participat en el 4 Years From Now (4FYN), així com uns 380 ponents i més de 900 inversors.
A més de les aglomeracions habituals del saló, on també s’han registrat llargues cues ha estat al Talent Arena, el nou esdeveniment creat per despertar vocacions tecnològiques entre joves i estudiants, que ha ocupat Fira Montjuïc de dilluns a dimecres. Estudiants, desenvolupadors i professionals del sector de tot el món s’han citat en la seva vintena de conferències, protagonitzades per personalitats com el cofundador d’Apple Steve Wozniak; l’exjugador d’escacs Garri Kaspárov, o l’astronauta i exministre de Ciència, Pedro Duque, però també en els seus hackatons i workshops. En total, més de 20.000 persones de 115 països han atès la programació del Talent Arena.
Entre els assistents, s’han inclòs estudiants o graduats en recerca d’oportunitats laborals, com ha destacat el conseller delegat de MWCapital, Francesc Fajula, qui ha valorat que aquest nou espai ha posat sobre la taula “el repte que tenim en la generació de talent per respondre al creixement d’un sector tecnològic que és sinònim d’innovació, creixement i competitivitat”. Així, es calcula que gairebé la meitat dels assistents a l’esdeveniment (un 47%) han estat joves del sector, mentre que un 53% han estat professionals sèniors.

La iniciativa ha superat, per tant, les expectatives dels seus organitzadors, que ja planegen la segona edició per al 2026, amb un programa també pensat per als tres primers dies del Mobile, del 2 al 4 de març, però amb programació ampliada. Un esdeveniment que previsiblement tornarà a ocupar Fira Montjuïc, ja que, com ha recordat Serrallonga, el Mobile ja ha omplert enguany la totalitat de Fira Gran Via, a l’espera de l’anhelada ampliació del complexe de L’Hospitalet de Llobregat de cara al 2027.