El director general de Mercabarna, Jordi Valls, la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, i el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle. © Toni Bofill

Els floristes esperen vendre 4,2 milions de roses per Sant Jordi

L'any passat només es van vendre 1,2 milions de roses a Catalunya, però de cara a aquest any les previsions són més optimistes. Els professionals del ram seran els únics que podran tenir parades als carrers de Barcelona i ho faran durant tres dies.

Ara que sembla que la crisi de la covid comença a superar-se i les restriccions permeten certa mobilitat, la venda de roses durant Sant Jordi es recuperarà una mica després dels mínims registrats el 2020, quan la diada es va celebrar en ple confinament. Les empreses de Mercabarna-flor preveuen que es vendran uns 4,2 milions de roses a tot Catalunya. Aquesta xifra és superior als 1,2 milions d’unitats venudes l’any passat, però continua sent més baixa que la de 2019, quan es van vendre set milions.

Aquest any, no ens trobarem amb les típiques parades de roses d’associacions i adolescents quan passegem pels carrers de Barcelona, ja que només es permetrà vendre als floristes, ajudant a recuperar una part de les vendes perdudes en el darrer any. “Per sobre de tot volem que aquest Sant Jordi sigui segur i, per això, es dedicaran tres dies a celebrar-lo, el 21, 22 i 23 d’abril, i només seran els professionals del ram els qui disposaran d’autoritzacions per tenir parades de roses al carrer”, explica la presidenta de Mercabarna i regidora de Comerç, Montserrat Ballarín.

Així mateix, a conseqüència de les restriccions de mobilitat per la covid i la por a les aglomeracions, s’espera que gran part de les compres es realitzin a través d’internet. Enguany, el Gremi de Floristes de Catalunya ha creat el portal Som Floristes, en col·laboració amb Tiendeo, per compartir les ubicacions i productes de les floristeries, i promoure el comerç de proximitat.

Pel que fa a l’origen de les roses que es comercialitzaran aquest Sant Jordi, Colòmbia, Holanda i Equador s’emporten un 62%, un 23% i un 12% de quota de mercat, respectivament. Només un 3% de les roses seran d’origen nacional.

Les varietats més comercialitzades seran la Freedom, d’origen colombià i equatorià i que acapararà el 80% de les vendes de rosa vermella, i la Red Naomi holandesa, que es quedarà amb un 15%. Aquest any s’espera que tinguin un especial protagonisme les roses blanques per agrair la feina feta pel personal sanitari durant la pandèmia. Els floristes també preveuen que continuï la tendència de regalar roses amb una poncella més grossa o de colors vintage, i d’obsequiar amb rosers miniatura.