Després d’anys d’obres, Pimec ha tallat la cinta inaugural de la seva seu renovada, que estrena espais diàfans i lluminosos dotats de noves tecnologies. Ara, es posaran el servei de les pimes i dels seus responsables, “grans empresaris d’empreses petites”, segons el president de la patronal, Antoni Cañete.
“Que no es parli de petits empresaris, sinó de grans empresaris de petites empreses”, ha destacat Cañete. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha seguit el seu argument i ha aplaudit la labor de Pimec en favor de les pimes “dirigides per grans empresaris”. Illa, que ha subratllat el “sentit institucional” i actitud constructiva de Pimec, ha remarcat que la patronal sempre ha estat conscient del paper que ha d’exercir: “Si ets porter i vas a llançar corners, és que vas a la desesperada. Cadascú té un paper”.
“El paper de la Generalitat és treballar pel bé comú i per una prosperitat compartida”, ha afegit Illa, que ha recordat que va ser el 12 de maig de fa tot just un any quan va guanyar les eleccions catalanes que el van conduir a la presidència. Illa, que està “satisfet del treball fet”, ha recordat que es va fixar llavors les màximes de “unir i servir”, a les quals ara afegeix un tercer eix: “compartir”, quant a una riquesa compartida a la qual contribueixen empresaris com els de Pimec. “És un objectiu compartit per tots, generar prosperitat i compartir-la amb aquells que més ho necessiten”, ha defensat.

El paper de les pimes en aquesta generació de riquesa és clau per a la capital catalana, com ha destacat el seu alcalde, Jaume Collboni. “En una ciutat com Barcelona, la petita i la mitjana empresa és la gran economia de la ciutat; és la que mou més del 90% de l’activitat econòmica i dels llocs de treball”, ha reivindicat a la inauguració de la seu després de la reforma.
La seu de Pimec, que està acabant els últims detalls de la seva renovació, ha estat sotmesa a un canvi d’imatge integral, no només en aparença, sinó també en tecnologia. L’edifici, de vuit plantes i 4.000 metres quadrats, va posar en marxa les obres el 2022, amb l’objectiu de guanyar eficiència i qualitat en els seus espais.
Amb la reforma, l’edifici ha guanyat sales de reunions, oficines diàfanes, una sala polivalent i espais verds, i ha ampliat el seu auditori. A més, ha eixamplat el seu centre de formació, que compta amb noves aules i equipaments. Per mantenir la seva activitat durant obres, la patronal ha prioritzat el teletreball i ha traslladat part de les seves operacions a altres seus i delegacions territorials.

Després de repassar les dificultats que implica un procés de renovació com aquest, Cañete ha posat en valor el fet que l’edifici sigui propietat de la patronal —el va adquirir el 1998—, fet que demostra que “sempre hi ha hagut una gestió de l’entitat des del punt de vista empresarial”. Aquest factor, segons Cañete, atorga a Pimec “independència econòmica” per representar els valors i interessos de les pimes catalanes, ha dit en un acte al qual també ha assistit el president d’honor de Pimec, Josep González.
La renovació de l’edifici “expressa la capacitat d’adaptació i de mirar al futur amb la valentia i optimisme que sempre ha tingut Pimec”, ha afegit Collboni. Segons l’alcalde, la seu de Pimec i el seu entorn són un reflex de la situació actual de l’economia de Barcelona: a pocs metres se situa l’Edifici Estel, que acollirà el hub d’innovació global d’AstraZeneca, i l’Avinguda Roma, que també es reformarà en els pròxims mesos: “Barcelona està vivint un bon moment econòmic”.

No obstant això, aquest moment positiu inclou sacsejades internes i externes; externes, per la geopolítica, i internes, l’OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell, segons Collboni. En aquest àmbit, l’alcalde ha aplaudit la iniciativa de les principals entitats empresarials catalanes, inclosa Pimec, d’expressar per carta al president del Govern central, Pedro Sánchez, les seves reticències davant l’operació.
Collboni crida a participar en la consulta pública sobre l’OPA del Sabadell
L’alcalde s’ha sumat a la crida de les entitats a participar en la consulta pública impulsada per Sánchez, i ha apostat per tenir en compte tres elements principals: assegurar que les pimes tinguin accés a “productes financers amb bones condicions”, que es preservin els llocs de treball, i que es mantingui la vinculació al territori de les entitats financeres.
“Ens adherim a aquesta crida a opinar i a posar en relleu aquests factors”, ha remarcat Collboni en un acte que ha exercit de punt de trobada de l’esfera política i econòmica catalana, amb representants de les principals entitats empresarials catalanes i també del Sabadell, amb el seu director territorial de Catalunya, Xavier Comerma.
