L’aposta de Barcelona pel sector audiovisual és palesa, amb el projecte de les Tres Xemeneies del Besòs al capdavant, i ara fa un pas més enllà. En el recinte Palo Alto del Poblenou, la ciutat estrena el nou XRLAB, que aspira a promoure el creixement i la competitivitat de l’àmbit audiovisual, impulsar nova activitat econòmica, captar inversió i generar talent i ocupació de qualitat.
Impulsat per l’Ajuntament a través de Barcelona Activa i les empreses Lavinia, Magma Cultura i ArtsMediatech, el centre és el primer que obre a la ciutat dissenyat com Pol d’Activitat Econòmica. La intenció és que equipaments d’aquest tipus vagin sorgint a la ciutat centrats en diferents sectors clau, amb un objectiu: dibuixar el mapa econòmic de la Barcelona del futur, accelerant el seu creixement i posicionament, acompanyant la iniciativa emprenedora i promovent inversions i nova activitat econòmica.
El XRLAB és el primer d’aquesta xarxa d’equipaments prevista, que sorgeixen de la col·laboració público-privada. L’espai ha arrencat interpel·lant empreses tecnològiques que treballen en el sector audiovisual i de la realitat ampliada, i pretén convertir-se en l’epicentre de l’experimentació i innovació en aquest àmbit.
Per aconseguir-ho, els 2.000 metres quadrats de les quatre plantes de l’edifici disposen de laboratori, sales polivalents i zones de coworking amb les últimes tecnologies perquè les empreses puguin desenvolupar i provar les seves propostes, ja siguin de realitat immersiva, 3D, projeccions, o qualsevol format tecnològic. En aquest sentit, disposa també d’una sala metavers de 240 metres quadrats, dissenyada per acollir experiències virtuals, així com una sala immersiva amb possibilitat de projecció a les quatre parets, i una sala per realitzar escanejos 3D.
Així, l’edifici s’ha concebut buscant la “polivalència” i la multifuncionalitat dels espais, com ha destacat la directora del centre, Esther Rovira. Les seves previsions passen perquè el coworking del centre, amb 80 places, estigui plenament ocupat a finals d’any: en la seva obertura, ja està a un 60% de la seva capacitat. Algunes de les empreses que passaran a operar des del nou XRLAB són Layers of Reality, Barspin Studios, Alma Digital i Estudi Gurugú.
L’objectiu és posar les tecnologies del centre al servei de totes les empreses del sector, en el qual fins ara “faltava” alguna infraestructura d’aquest tipus, segons el director general de Lavinia i del Clúster Audiovisual, Miquel Rutllant. A més, el centre oferirà un programa de formació i col·laborarà amb institucions per oferir programes acadèmics, cursos i pràctiques per a estudiants.

D’aquesta manera, el centre pretén tocar totes les potes de l’ecosistema i tancar el cercle entre empreses, talent i inversors, amb la voluntat d’exercir de “catalitzador de la innovació en l’àmbit audiovisual a Barcelona i a Catalunya”, ha destacat l’alcalde, Jaume Collboni. Després de posar en valor el teixit empresarial del sector, ha apostat perquè les iniciatives que s’impulsin des de l’equipament transcendeixin l’àmbit audiovisual, i “irradiïn nous sectors de la ciutat”. Tot perquè Barcelona continuï “sent líder” en innovació, generant espais en els quals es respiri “creativitat i emprenedoria”.
Així, la voluntat és que l’espai es converteixi en un “centre neuràlgic especialitzat en noves tecnologies aplicades a l’audiovisual”, segons el CEO del XRLAB i president de Magmacultura, Artur Duart: “A Barcelona hi ha molt de talent i petites iniciatives; pretenem centralitzar-les i, sobretot, consolidar-les com a pol del sud d’Europa amb voluntat de projecció internacional”.