Museu Art prohibit Casa Garriga-Nogués,
La Casa Garriga-Nogués, al carrer Diputació.

Tatxo Benet obrirà un museu d’art prohibit a la Casa Garriga Nogués

L'empresari i col·leccionista, soci de Mediapro, inaugurarà a la primavera del 2022 un museu en ple Eixample barceloní amb 150 obres que han generat polèmica o han estat vetades per motius religiosos o polítics

Nou projecte de Tatxo Benet a Barcelona. Després de la inauguració de la llibreria Ona, el soci i directiu del grup audiovisual Mediapro ha anunciat a TV3 la seva intenció d’obrir un museu dedicat a l’art prohibit. Feia temps que Benet, que s’ha especialitzat a comprar i col·leccionar aquest tipus d’obres polèmiques, buscava un lloc on poder reunir i exposar les 150 peces que ha atresorat en els últims deu anys. Finalment, ha trobat el lloc ideal: el palauet modernista Casa Garriga Nogués, que havia sigut la seu de la Fundació Mapfre a Barcelona.

Segons ha informat la televisió pública catalana, Benet ha arribat a un acord per ubicar la seva col·lecció en aquest edifici a partir de la primavera de 2022, quan confia a poder obrir portes. Obra de l’arquitecte Enric Sagnier, que la va construir a finals del segle XIX pel banquer Rupert Garriga Miranda, la Casa Garriga Nogués està ubicada al carrer Diputació, entre Rambla Catalunya i Balmes. La planta baixa i la planta noble de l’edifici van quedar buides després que fa dos anys, a la tardor de 2019, la Fundació Mapfre anunciés el trasllat de la seva seu barcelonina a un nou espai situat al Port Olímpic, als peus de la Torre Mapfre, on ha obert el centre KBR, especialitzat en exposicions de fotografia.

En el nou museu dedicat a l’art prohibit, Tatxo Benet exposarà obres que han aixecat polseguera, han estat vetades i fins i tot han provocat la dimissió de responsables museístics. Es tracta de peces que posen a debat els límits de la llibertat d’expressió i que provoquen reaccions irades per motius polítics, de gènere o religiosos. Destaca la polèmica escultura de Inés Doujak on es representava al rei emèrit sodomitzat —va provocar la suspensió d’una exposició del MACBA—; la col·lecció sobre presos polítics de l’artista Santiago Sierra, retirada de la fira Arco; i una instal·lació on es pot veure a Saddam Hussein submergit en formol, de l’escultor txec David Cerny.