El mercat se celebra al pati de la Fàbrica Lehmann, presidit per una xemeneia de 25 metres d'alçada. ©V. Zambrano

El mercat de Nadal de la Fàbrica Lehmann espera 4.000 visitants

Onze creadors amb seu al mateix recinte presentaran les seves creacions entre els dies 17 i 18 de desembre i uns altres onze externs complementaran una oferta que inclou productes gastronòmics de km0

Fins a 22 paradistes es reuneixen en la nova edició del mercat de Nadal de la Fàbrica Lehmann. Aquest recinte industrial situat a l’Esquerra de l’Eixample obrirà les portes els dies 17 i 18 de desembre per a atreure l’interès de veïns i visitants. 

Des de l’organització, Marina Montilla recorda que “el mercat va començar amb quatre o cinc parades i ha anat creixent fins a acollir a paradistes externs i rebre fins a 4.000 visitants”.

 L’oferta que presenta el mercat es divideix en dos col·lectius diferenciats. Els que compten amb seu productiva en la mateixa Fàbrica Lehmann i que, a més de ser els organitzadors, aprofiten per a donar a conèixer els seus productes i, sobretot, la seva filosofia de treball. Una proposta sostenible i creativa, allunyada de la sobreproducció i dotant als emprenedors de l’espai necessari per a experimentar, crear i desenvolupar els seus projectes i col·laboracions.

És el cas de Dinamo-Studios, disseny gràfic, art i tècniques artesanals tradicionals. Aquest projecte establert a la Fàbrica Lehmann treballa amb tècniques manuals tradicionals i defineixen el seu sistema de producció com a “conscient, responsable i que requereix temps”.

Els onze organitzadors han volgut compartir l’espai amb altres onze creadors convidats, totalment externs al recinte, perquè puguin donar-se a conèixer i, a la vegada, ampliar l’oferta de productes del mercat nadalenc. Il·lustracions, joies, decoració, ceràmica i fins a gastronomia, són algunes de les ofertes que ofereixen aquests creadors convidats. 

Els creadors es divideixen en 11 projectes amb seu a la fàbrica i 11 convidats. ©Trestrastos

D’aquesta manera, una onada de noves tendències arriba a la Fàbrica Lehmann, un espai que és considerat creatiu i inspirador. Les propostes més innovadores entre els convidats a aquesta exposició són Gotic Ferments i Madame Arnulfy. El primer, un creador de fermens  naturals que s’ha popularitzat per la seva kombutxa i les seves begudes de gingebre. Madame Arnulfy, en canvi, s’endinsa en l’artesania de les espelmes per a oferir productes a base de resines i cera de soia. 

Situada al carrer Consell de Cent, la  Fàbrica Lehmann és considerada el “pulmó creatiu” de l’Esquerra de l’Eixample. L’edifici es va construir en 1893 quan Ernst Paul Lehmann, creador de joguines, va decidir obrir una fàbrica a Barcelona. Allunyat del que va ser en aquest moment, l’edifici és ara un punt de trobada per al treball artesanal, creatiu i artístic. Dissenyadors gràfics, pintors, interioristes… Tots troben inspiració a la Fàbrica Lehmann.

El mercat nadalenc és una oportunitat per a donar a conèixer tant als locals de la fàbrica com el mateix edifici. Les parades se situen al pati, un espai al qual s’accedeix a partir d’un carreró arlequinat que consta d’una la xemeneia de 25 metres d’altura. L’entrada és gratuïta i l’horari d’11 a 20 hores tant dissabte com diumenge.

Imatge d’una de les edicions anteriors del mercat ambulant. ©Trestrastos