Construmat desembarca a Fira de Barcelona fins al 22 de maig. © Albert Hernàndez / ACN

Construmat posa els fonaments per edificar habitatges més assequibles, sostenibles i eficients

Fira de Barcelona es converteix en el major aparador de materials i solucions constructives innovadores, en una edició amb un 24% més d'empreses però que també creix en internacionalitat, amb 22 països representats

L’habitatge és ja la principal preocupació per als espanyols. Per solucionar aquesta problemàtica social, el sector de la construcció es fixa com a objectiu edificar més residències assequibles en els pròxims anys. Construmat, el saló de referència del sector al sud d’Europa, ha desembarcat al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, fins al 22 de maig, per convertir-se en l‘aparador més gran i transversal de la indústria, amb materials i solucions constructives innovadores que serveixin per posar els fonaments i avançar en aquest objectiu.

Habitatges construïts amb palla o suro, així com bastides o maquinària especialitzada, passant per paviments, façanes o l’urbanisme, protagonitzen la 24a edició de la fira. Un aparador de solucions constructives innovadores que persegueixen el propòsit no només de construir més, sinó també millor, garantint que els habitatges siguin sostenibles, saludables i eficaços sense que s’encareixi el seu preu final.

En una edició que creix un 15% en superfície expositiva, superant els 12.000 metres quadrats nets, les noves aplicacions de materials tradicionals, com la fusta o el formigó, conviuen amb components disruptius, com aquells reutilitzats a partir de residus de plàstic. Durant tres dies, 350 expositors d’una vintena de països aprofitaran el saló per presentar algunes de les seves novetats més destacades, com l’empresa Molins que, durant la fira, presenta la seva nova Gamma Susterra, amb ciments i formigons amb una menor petjada de carboni.

Per avançar cap a la sostenibilitat, empreses com World Wood Future aposten per construir amb materials com la fusta o la palla, que no només representen avantatges mediambientals, sinó que també agilitzen la instal·lació, segons el conseller delegat de la companyia, Salvador Ordóñez. La fusta també és la protagonista de l’estructura del saló La Plaça, que, a més de ser un espai de trobada pels visitants, també és una mostra d’innovació i talent jove. Dissenyada pels fundadors de Blue Contenidors Company, que van guanyar el Concurs d’Idees pel disseny d’aquest espai dirigit a l’alumnat d’universitats i cicles formatius relacionats amb l’arquitectura i la construcció, l’estructura està construïda amb fusta local, a més de palla i arròs.

Però el saló no només vol servir d’expositor dels últims materials de la indústria de la construcció, sinó que, sobretot, vol esdevenir un aparador de les innovacions del sector en tots els àmbits. Des de la primera pedra d’un edifici o les bastides, passant per façanes, cuines, banys i fins i tot piscines, i sense oblidar-se de les múltiples aplicacions de la intel·ligència artificial en el sector.

En aquesta necessària innovació del sector també juguen un paper destacat les startups, que enguany dupliquen la seva presència a la fira, passant de 20 empreses en la seva anterior edició a 40 aquest any. Unes empreses protagonitzades clarament per la intel·ligència artificial, però en les quals tampoc falten els drons amb Dronica o els sistemes intel·ligents, com les polseres que prevenen els cops de calor entre els treballadors de la construcció que presenta AT Protecció.

Materiales tradicionals, com el formigó o la fusta, conviuen amb components disruptius, com cases construïdes a partir de palla. © Albert Hernàndez / ACN

Generar pressupostos automàticament o planificar tasques són algunes de les aplicacions de la intel·ligència artificial que ofereix la companyia madrilenya BrickControl, segons detalla Patricia Garayalde, responsable de desenvolupament de negoci. Però la intel·ligència artificial va més enllà i no vol quedar-se només a les oficines, sinó també arribar a peu d’obra. “La digitalització de la construcció comporta un esforç, així que hem de garantir que el procés sigui el més intuïtiu possible pels treballadors”, defensa el director comercial de Trowel, José Fernando.

Trowel permet la gestió digital de pressupostos o plans, però també ajuda els empleats a lliurar parts de treball, a través d’una senzilla aplicació con reconeixement de veu. Amb el mateix propòsit treballa Benetics, una aplicació mòbil que incorpora intel·ligència artificial per a agilitzar la comunicació entre l’oficina i els treballadors a peu d’obra, que poden enviar fotografies o marcar les tasques realitzades des del seu telèfon mòbil. Amb presència a Alemanya, Suïssa i França, l’empresa vol desembarcar ara a Epanya a partir de la seva participació en el saló, segons assegura el seu director comercial, Antonio Thurnher.

La fira no només vol ser un espai expositiu, sinó també un epicentre de debat i reflexió col·lectiva sobre el present i futur del sector

Tanmateix, aquesta innovació no està renyida amb la tradició i amb la defensa de l’ofici manual, dos vessants de la indústria de la construcció que també conviuen harmònicament a Construmat. En només uns metres de distància, els visitants poden observar en directe com es realitza la volta tradicional catalana, de la mà del Gremi de Construcció de Barcelona i el grup Puigfel, així com, gràcies a les ulleres de realitat virtual, endinsar-se en les obres d’habitatges socials, com la Illa Glòries, desenvolupades per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB).

Unas ulleres de realitat virtual permeten endinsar-se en els habitatges socials en construcció, com l’Illa Glòries.

En total, en el saló participen unes 350 empreses, 120 de les quals provenen de fora d’Espanya, xifra que suposa un increment del 140% en representació internacional. En total, 22 països es donen cita durant el saló, amb companyies principalment de la Unió Europea, però també de països més llunyans com el Japó o Turquia, que enguany és el país convidat. Unes empreses variades que persegueixen totes el mateix objectiu: avançar cap als habitatges del futur. Aquest objectiu també coincideix amb els desitjos que els assistents han penjat de l’arbre dels desitjos que ha plantat Construmat, els qui anhelen que la sostenibilitat i l’habitatge social deixin de ser un eslògan i esdevingui una pràctica generalitzada en el sector.

Per aquest motiu, la fira no només vol ser un espai expositiu, sinó també un epicentre de debat i reflexió col·lectiva sobre el present i futur del sector. En el marc de la programació del Sustainable Building Congress uns 60 ponents nacionals i internacionals aborden i debaten els reptes del sector, aportant solucions per a avançar cap a més habitatges assequibles, la biohabitabilitat dels edificis i l’aplicació de la intel·ligència artificial a la indústria.

L’habitatge assequible és un dels grans temes que aborda el saló, presentant solucions per a construir de forma més econòmica, aplicant la industrialització i la digitalització de certs processos, però també reclamant mesures a les administracions. Així, el congrés serà l’escenari de la presentació de l’informe Una mirada constructiva. Decàleg per a abordar l’escassetat d’habitatge a Espanya, amb solucions per a avançar en la resolució d’aquesta problemàtica social, com l’elaboració d’un Pacte d’Estat o l’agilització de llicències. Per a Montse Pujol, consellera delegada de Grup PMP, la construcció d’habitatges assequibles no només passa per la industrialització de la construcció, metodologia amb què els habitatges es construeixen dins de la fàbrica i es transporten de manera àgil, sinó també per la incorporació de mà d’obra.

Durant el saló unes 350 empreses, 120 de las quals provenen de fora d’Espanya, exposen les seves novetats. © Albert Hernàndez / ACN

“El sector enfronta reptes com la falta de sòl urbanitzable, els elevats costos o la falta de mà d’obra per a la construcció”, lamenta Pujol. Per aquest motiu, un altre dels propòsits del saló és captar talent i presentar la construcció com una sortida professional atractiva i viable, amb salaris per sobre de la mitjana. Durant el tercer dia, la fira s’obrirà a estudiants i joves interessats a treballar en la indústria, ja que el relleu generacional és cada vegada més urgent, tenint en compte que en aproximadament una dècada un 40% dels treballadors de la construcció actuals estarà en edat de jubilar-se. Durant el seu tercer dia, Construmat s’obrirà a joves amb un marketplace on empreses com a Constructora d’CÈRCOL o Roma Infraestructures entrevistaran possibles candidats.

Unes activitats que també es complementen amb workshops i tallers, a més dels clàssics premis Construmat d’arquitectura sostenible i saludable. Comissariats per la Fundació Mies van der Rohe, enguany han premiat al despatx suís Herzog & de Meuron, per l’hospital universitari Kinderspital a Zurich, i a l’estudi local Peris+Toral, pels habitatges socials Cases de terra a Eivissa. Els guardons, creats l’any 1985, també han lliurat el premi del públic a l’hotel de cinc estrelles Torre del Marqués de Monroyo, de l’estudi Edra Arquitectura km0.

A través dels seus 350 expositors i el seu ampli programa d’activitats, l’objectiu d’aquesta edició és superar els 22.000 visitants, 1.000 assistents més que en la seva anterior edició. En els últims anys, des que després de la pandèmia el saló es va proposar repensar el seu model i impulsar l’esdeveniment, ha crescut tant en superfície expositiva, com en empreses participants i representació internacional. Un creixement que ha implicat que l’organització de Construmat hagi decidit que la fira es converteixi en biennal: es tornarà a organitzar del 18 al 20 de maig de 2027.

Tags from the story