Autobús TMB
Persones a l'interior d'un autobús. © Mariona Gil

TMB impulsa la primera planta d’hidrogen per a ús públic d’Espanya

Iberdrola construirà i explotarà la instal·lació a la Zona Franca, que subministrarà energia verda a autobusos i altres vehicles en els pròxims deu anys.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha seleccionat a Iberdrola per al subministrament d’hidrogen d’origen renovable a la seva flota d’autobusos urbans, amb l’objectiu d’avançar cap a una nova mobilitat menys contaminant. La companyia ho proporcionarà a una planta a la Zona Franca, que es construirà el 2021.

La instal·lació estarà situada a una parcel·la de 5.000 metres quadrats, que es llogarà al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). La podran utilitzar els autobusos de TMB amb aquesta tecnologia i també altres flotes i les indústries del polígon que l’adoptin, convertint-se en la primera planta de caràcter públic a Espanya.

Segons el resultat del concurs, TMB abonarà a Iberdrola per aquest subministrament un import d’uns 14,3 milions d’euros en els deu anys de contracte. En concret, l’empresa subministrarà hidrogen d’origen renovable, produït per electròlisi.

En paral·lel, TMB ha adquirit vuit autobusos d’hidrogen, que arribaran a Barcelona el novembre de 2021, amb la previsió que s’incorporin al servei a principis del 2022.

Així es veuran els futurs busos d’hidrogen de TMB, que s’estan començant a fabricar.