Oriol Bausà, conseller delegat de B2Brouter.

B2Brouter aspira a créixer un 70% amb el seu sistema de facturació electrònica

La 'startup' compta amb més de 200.000 usuaris, entre empreses i autònoms, a la seva plataforma per a l'enviament i recepció de documents digitals, provinents de més d'un centenar de països de la Unió Europea, Àsia i Oceania

La factura electrònica va suposar un canvi decisiu en l’organització i gestió de les empreses. D’una banda, implicava la modernització i l’acceleració de tràmits que, fins llavors, requerien una gran quantitat de paperassa i treball manual. Tanmateix, també suposava un repte especialment per a les petites i mitjanes empreses, que havien d’adaptar el seu model administratiu. Davant aquest canvi organitzatiu per a les companyies, l’enginyer informàtic Oriol Bausà, que acumulava anys treballant en facturació electrònica, va decidir l’any 2003 acompanyar, com a consultor, les empreses en aquesta transició cap a les plataformes digitals.

Aquest va ser l’origen de B2Brouter, plataforma per a l’enviament i recepció de factures electrònica que actualment compta amb més de 200.000 clients de tot el món. Tanmateix, fins a l’any 2010 Bausà treballava de forma autònoma com a consultor, però va ser en aquell moment que va decidir fer el pas i crear el portal B2Brouter per a la gestió de documents digitals. Bausà preveia que aviat entraria en vigor la normativa a Espanya que obligaria a presentar totes les factures remeses a les administracions públiques de forma electrònica.

L’enginyer havia adquirit una gran experiència en aquest àmbit, ja que també va desenvolupar un paper fonamental en la creació de la Norma Europa de la factura electrònica, i va participar de manera activa en la creació de la xarxa Peppol (Pan European Public Procurement Online), una xarxa que permetia a les empreses de tot el món intercanviar documents electrònics de manera segura.

La normativa que obligava a presentar factures electròniques a l’administració, però, no es va implementar fins cinc anys més tard dels càlculs de Bausà, i es va aprovar finalment l’any 2015. “Tanmateix, aquests cinc anys ens van fer refinar i millorar el nostre servei, de manera que quan es va produir la gran allau l’any 2015, amb la introducció de la normativa, ja comptàvem amb un sistema preparat i robust”, considera Bausà.

Després de quinze anys de funcionament, la startup treballa ara per a adaptar-se als nous canvis en la normativa espanyola. L’any 2026, les empreses hauran de començar a complir amb el reglament VeriFactu, emmarcat en la Llei Antifrau d’Espanya, que obligarà a emetre factures verificables i reportar-les en temps real a l’Agència Tributària, una normativa que té la finalitat d’evitar les factures falses. Davant d’aquests canvis, la companyia, amb base a Sabadell, ha estat una de les primeres a ser certificada com a Software VeriFactu, que permet a les companyies assegurar-se que envien factures amb un programari oficial i verificat.

A més, a Espanya també entrarà en vigor la nova llei Crea y Crece, que imposarà la facturació a través de sistemes electrònics per a totes les empreses. Bausà recomana a les corporacions i autònoms avançar-se a la normativa i començar a digitalitzar la seva facturació ja que, segons l’enginyer, “no només es tracta de reduir paperassa, sinó també representa un gran estalvi per a les companyies, així com una major transparència”.

La plantilla de B2Brouter, amb seu a Sabadell i filials a Nova Zelanda i Itàlia, està formada per uns quaranta treballadors.

B2Brouter compta amb dos models de negoci: un portal de gestió de factures per a autònoms i petites i mitjanes empreses, i una interfície per a grans corporacions amb sistemes de gestió integrals. Per a popularitzar la facturació electrònica entre les empreses i amb la voluntat d’ajudar les petites i mitjanes empreses, el portal disposa d’un sistema conegut com freemium, és a dir, que ofereix una subscripció bàsica gratuïta, encara que també disposa d’opcions més completes de pagament, amb subscripcions anuals que ronden els 100 o 200 euros.

Actualment, la companyia treballa per a arribar a nous països on encara no tenen presència, com Polònia o Portugal

“Quan es va introduir l’obligatorietat de presentar factures electròniques per a aquelles empreses que treballaven amb l’administració pública, vam entendre que hi havia una gran necessitat però que, tanmateix, no existien eines intuïtives ni senzilles”, lamenta Bausà i, per aquest motiu, van decidir que la plataforma oferiria una opció gratuïta. Malgrat la gratuïtat del seu portal, la font principal d’ingressos de la startup són els usuaris subscrits.

Amb aquests ingressos, la companyia va tancar 2024 amb una facturació de 3 milions d’euros, un 40% més respecte a l’any anterior. La companyia aspira a créixer anualment un 70%, impulsada pels nous reglaments que s’estan introduint no només a Espanya sinó també en països de tot el món. Així, encara que Espanya, França, Alemanya o Bèlgica són els principals mercats de la companyia, ja que són països que ja han introduït o estan a punt d’introduir l’obligatorietat de la facturació electrònica, també té presència en països remots com el Japó.

La companyia ha estat una de les primeres a ser certificada com a Software VeriFactu a Espanya.

El portal compta actualment amb més de 200.000 clients de més d’un centenar de països d’Europa, Oceania i Àsia. Precisament, un dels avantatges del sistema que ofereix la startup és que és un model estàndard, capaç d’adaptar-se a les normatives de la majoria de països. Per tant, des de la companyia monitoren contínuament els diferents reglaments de països de tot el món per a poder introduir-se en nous mercats. “El nostre objectiu és clar: ajudar empreses de tot el món a digitalitzar-se de manera senzilla, segura i conforme a les normatives locals”, remarca Bausà.

Així, en els últims mesos, B2BRouter ha consolidat la seva entrada a Malàisia, on ha estat oficialment certificada pel Ministeri Digital com a proveïdor autoritzat de facturació electrònica. Actualment, també treballen per a arribar a nous països on encara no tenen presència, com Polònia o Portugal, així com reforçar el seu paper als Estats Units. Tanmateix, de moment no preveuen obrir més filials, amb seu a Sabadell i filials a Itàlia i Nova Zelanda, en les quals treballen uns quaranta treballadors. Una plantilla que també planegen augmentar en els pròxims anys per a acompanyar el creixement de l’empresa.