Acuerdo entre el ICF e Invivo
El director de Productes de l'ICF, Oriol Vidal-Barraquer, i la consellera delegada de l'ICF, Vanessa Servera, amb Luis Ferrer, Albert Ferrer i Laura Rodríguez d'Invivo. 

Invivo promou un nou fons per a teràpies sanitàries avançades i inclou 8 milions de l’ICF

La societat de capital de risc llança el seu tercer fons amb la voluntat de mobilitzar 100 milions per fer emergir iniciatives innovadores en ciències de la vida i contribuir a posicionar Barcelona com a referent internacional en aquest sector

L’Institut Català de Finances (ICF) revalida la seva col·laboració amb Invivo Partners, i ha invertit 8 milions d’euros en el seu nou fons Invivo Ventures III, dirigit a teràpies sanitàries avançades. La inversió, ampliable fins a 10 milions, respon a la voluntat de l’ICF i de la gestora de contribuir a l’expansió del sector de les ciències de la vida, en un context de creixement d’aquest àmbit a Catalunya. 

El nou fons de la societat de capital de risc, que neix amb l’objectiu de mobilitzar 100 milions d’euros, aspira a transformar la sanitat mitjançant tecnologies i teràpies d’avantguarda. Per a això, abasta àrees que van des de la teràpia cel·lular fins a la biologia sintètica, passant per la intel·ligència artificial, amb la finalitat de contribuir a revelar descobriments científics transformadors. 

En aquesta línia, Invivo Partners ha invertit en el desenvolupament de múltiples spin-offs a Catalunya des que la van fundar a Barcelona el 2019 Albert Ferrer i Luis Pareras, que continuen capitanejant la societat amb Laura Rodríguez. Amb seu a Barcelona, Invivo ha invertit mitjançant dos fons anteriors en spin-offs com Peptonyc de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), Minoryx de la Universitat de Barcelona (UB), Integra Therapeutics de la Pompeu Fabra (UPF) i Telomere Therapeutics, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO), entre moltes altres. 

Aquesta inversió de l’ICF “marca un moment clau en la missió de liderar la transformació en l’àmbit de les teràpies avançades”, segons Luis Pareras, ara soci director d’Invivo Partners. El també cofundador ha defensat que aquest nou fons permetrà accelerar el desenvolupament de teràpies revolucionàries, que contribuiran a millorar la salut i, alhora, a posicionar Catalunya com a punt de referència global en les ciències de la vida. 

D’aquesta manera, la inversió va alineada amb l’objectiu compartit de l’ICF de propulsar Catalunya cap al lideratge del sector de les ciències de la vida i de consolidar-la com un centre biotecnològic d’excel·lència en l’àmbit de la recerca. A més, l’operació reforça a la banca pública com a eina d’inversió en companyies catalanes innovadores. 

Així, l’ICF té entre les seves prioritats impulsar àmbits estratègics com aquest, que té “un poder transformador altíssim de la qualitat de vida de les persones”, segons la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera. “Invertir en ciències de la vida és invertir en vida, en supervivència de persones malaltes i en l’enfortiment del teixit empresarial amb llocs de treball, empreses i recerca capdavantera”, ha afegit. 

Les empreses emergents del sector healthtech són les més nombroses dins del conjunt de startups catalanes

L’ICF, que el 2023 va incrementar un 17% la seva activitat, col·labora amb Invivo Partners des que la societat va llançar el 2019 el seu primer fons, amb el nom de Healthequity. La banca pública va mantenir la seva col·laboració amb el segon que va impulsar l’empresa, Invivo Ventures. Tots dos fons s’han recolzat en inversions privades i també en actors institucionals, com el Fons Europeu d’Inversions (BEI), el Fond-ICO Global, l’Institut Valencià de Finances i l’Ajuntament de Barcelona, a més de l’ICF. 

A més, l’operació s’ha executat en un context en el qual Barcelona destaca com a pol de recerca sanitària i d’innovació en el sector de les ciències de la vida. La capital catalana, en la qual es crea de mitjana més d’una startup o spin-off setmanal, compta amb un dinàmic ecosistema d’empreses emergents. 

Dins d’aquest, despunta precisament l’àmbit de la salut i les ciències de la vida. De fet, les empreses emergents del sector healthtech són les més nombroses dins del conjunt de startups catalanes, en un context en el qual fons com el d’Invivo juguen un rellevant paper per a l’arrencada de propostes innovadores.